Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

2008 - 2018: 10 Χρόνια επισκεπτόμαστε, παρατηρούμε, φροντίζουμε, καταγγέλλουμε, προβάλουμε τον υγρότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου (Λίμνες των αρχαίων Ρειτών)


 [Κυριακή 28.1.2018 από την επίσκεψη, ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου |
Φωτογραφίες: Γιάννη Χατζηαθανασίου  (εδώ), Δημήτρη Αλεξάκη (εδώ), Ανδρέα Χατζημηνά - Κρίνας Καραμάνη (εδώ), Σοφίας Δημητρίου (εδώ).
VIDEO, φωτογραφίες με πληροφορίες για τη Λίμνη Κουμουνδούρου, προηγούμενες επισκέψεις κ.ά [ΕΔΩ]. Επιλογή υλικού: Τώνια Φώτη. Επιμέλεια παραγωγής Video: Θοδωρής Ορεινός/




2008 - 2018 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και την επίσκεψη, ξενάγηση την Κυριακή 28.01.2018

10 Χρόνια επισκεπτόμαστε, παρατηρούμε, φροντίζουμε, καταγγέλλουμε, προβάλουμε τον υγρότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου 
(Λίμνες των αρχαίων Ρειτών)

Όταν το 2007 κάποια μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ και της Διαρκούς Κίνησης επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά τη Λίμνη Κουμουνδούρου γνωρίζαμε ότι η περιοχή είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, λόγω των αρχαίων Ρειτών και της Ιεράς Οδού, και πως είχαν γίνει διάφορες έρευνες και μελέτες για τη ρύπανση.
Είχαμε πάει κυρίως για να «επιθεωρήσουμε» τη Λίμνη, για να διαπιστώσουμε την έκταση της ρύπανσης. Πραγματικά όπως ήταν αναμενόμενο είδαμε στην επιφάνεια της Λίμνης να επιπλέουν πετρελαιοειδή  - αυτό όμως που δεν περιμέναμε να δούμε ήταν η πλούσια σε ποσότητα και ποικιλία ορνιθοπανίδα.

Τι ευχάριστη έκπληξη… αλλά και τι ευθύνη…


Αναζητήσαμε στοιχεία για τη Λίμνη, αν είχε γίνει κάποια καταγραφή της ορνιθοπανίδας, αν είχε χαρακτηριστεί υγρότοπος, αν υπήρχε κάποιο καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας κ.λπ. Δεν υπήρχε καμία επίσημη καταγραφή της ορνιθοπανίδας.
Έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων οι οποίοι αγόρασαν φωτογραφικές μηχανές και φακούς και ξημεροβραδιαζόντουσαν στην περιοχή για να παρατηρούν και να καταγράφουν την κατάσταση της Λίμνης (ρύπους αλλά και ορνιθοπανίδα). Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με την Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία η οποία έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην καταγραφή των ειδών.

Η "Παγκόσμια πρώτη" δημόσια παρουσίαση της Λίμνης Κουμουνδούρου ως υγροβιότοπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24/5/2009 στα Μέγαρα στην ημερίδα με θέμα "Υγρότοποι της Αττικής" που διοργάνωσε ο «Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου» και η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία». Την παρουσίασε έκανε ο Κώστας Φωτεινάκης (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ) και ο Γιώργος Κόκκινος (Διαρκής Κίνηση – και ο φωτογράφος της Λίμνης).

Στη συνέχεια κατατέθηκαν πολλές ερωτήσεις στη βουλή, δημοσιεύματα στον τύπο (Έθνος, ΤΑ ΝΕΑ κ.α) , εκδηλώσεις κ.λπ. για να φθάσουμε στο 2010.

Το 2010 κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από φορείς της Δυτικής Αθήνας με κύριο συντάκτη τον κ.Τάσο Λύτρα (Νομικός Περιβάλλοντος) και με την επιστημονική εποπτεία της κα Ειρήνης Βαλλιανάτου (Δρ. Συστηματικής Βοτανικής - Φυτοκοινωνιολογίας) η "Πρόταση για τον χαρακτηρισμό του οικοσυστήματος Αιγάλεω - Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου ως περιοχής προστασίας της φύσης". Στο 93 σελίδων κείμενο παρουσιαζόταν με τεκμήρια ο χαρακτηρισμός "ενιαίο οικοσύστημα" για το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και τη Λίμνη Κουμουνδούρου και για τη δεύτερη ο χαρακτηρισμός "υγροβιότοπος".

Το 2014 η Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνες Ρειτών) για πρώτη φορά είχε την τιμητική της με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής  στο οποίο αναφέρεται πολλάκις.

Ακολούθησαν αναφορές για τη Λίμνης ως Υγρότοπο από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων το οποίο υλοποίησε το έργο της Περιφέρειας Αττικής «Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης για την Αποκατάσταση των Υγροτόπων Αττικής» (GR02 - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ»). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στις 13.12.2016 στην Ελευσίνα στην οποία και συμμετείχαμε.

Από το 2008 μέχρι το 2018 έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι ο θεωρούμενος «βρομότοπος» επίσημα πια έχει καταγραφεί ως υγρότοπος. Όμως πολλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις οχλούσες γειτονικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ Φυλής κ.ά) και την προστασία της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας, των μονίμων κατοίκων της Λίμνης – εμείς ως επισκέπτες θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις «απαιτήσεις» των μόνιμων κατοίκων, δηλαδή των πουλιών της περιοχής.

Για δέκατη λοιπόν συνεχή χρονιά γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων επισκεπτόμενοι τη Λίμνη Κουμουνδούρου με νέους και παλαιούς φίλους κάνοντας πράξη την αρχή «Γνωρίζω τη φύση και την προστατεύω»

[Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ ΕΔΩ]

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦτΦ

Μέλος του Δ.Σ. του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου