Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

5 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους: ΣΩΣΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους


ΣΩΣΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ

Αγαπητή/έ, ακριβώς αυτή τη στιγμή διατρέχουμε έναν μεγάλο κίνδυνο.
Κάθε λεπτό που περνά το έδαφος υφίσταται ασφυξία, μόλυνση, εκμετάλλευση, δηλητηρίαση, κακομεταχείριση, κατανάλωση. Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ακόμη κοινός νόμος που να υπερασπίζεται το έδαφος.

Η υπεράσπιση του εδάφους με τους νόμους είναι ο πρώτος τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι, τα φυτά, τα ζώα. Χωρίς ένα υγιές και ζωντανό έδαφος δεν υπάρχει μέλλον. Το υγιές και ζωντανό έδαφος μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, από τις κλιματικές αλλαγές, από τα δηλητήρια στο πιάτο μας.

Οι Φίλοι της Φύσης μαζί με τους πολίτες όλης της Ευρώπης επιζητούντην προστασία του εδάφους από το τσιμέντο, τη ρύπανση και από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Μαζί με μας, άλλες 400 οργανώσεις δημιουργούν τον συνασπισμό “People4Soil” (https://www.people4soil.eu) που ζητά από την ΕΕ συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία του εδάφους, που είναι τόσο ουσιώδες για τη ζωή όσο το νερό και ο αέρας.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
ΕΔΩ

Αφού έχεις υπογράψει, προστάτεψε το έδαφος με ένα κλικ στο Facebook ή το Twitter
 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016: Επίσκεψη στον Ιερό βραχώδη λόφο της Ακρόπολης | Συνάντηση στο σταθμό ΜΕΤΡΟ - ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ώρα 11:15


[Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriens Greece συνδιοργανώνουν επίσκεψη - μικρό περίπατο στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης.
 
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 | Συνάντηση στο σταθμό ΜΕΤΡΟ - ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ώρα 11:15.
Ελεύθερη συμμετοχή.
Η ξενάγηση θα γίνει με βάση το κείμενο που παρουσιάζουμε παρακάτω. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να απολαύσουμε ένα χαλαρό περίπατο και  την αρχαία αρχιτεκτονική σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον]
-----------------------------
 Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα.  
Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. 
Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μαγαλύτερης ακμής της, το ''χρυσό αιώνα'' του Περικλή.
[περισσότερα ΕΔΩ]

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η Ε.Ε. δεν σημειώνει επαρκή πρόοδο προς τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους του 2030 | Τερέζα Ριμπέρα, Τόμας Σπένσερ «Ώρα για μια Ευρωπαϊκη Κλιματική Πολιτική 2.0»

 
(Το IDDRI δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου τη μελέτη του με τίτλο «State of the Low-Carbon Energy Union: Assessing the EU’s Progress towards its 2030 and 2050 Climate Objectives» από κοινού με επτά άλλους φορείς από έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και το E3MLab του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με τη συμβολή των Παντελή Κάπρου και Παναγιώτη Φράγκου)
 
 «Ώρα για μια Ευρωπαϊκη Κλιματική Πολιτική 2.0»
 Τερέζα Ριμπέρα, Τόμας Σπένσερ

Είναι καιρός να επανεκτιμήσει η Ε.Ε. την πρόοδο προς τους ενεργειακούς και τους κλιματικούς της στόχους. Μια από τις βασικές ερωτήσεις στην έκθεση για την Ενεργειακή Ένωση θα είναι το αν η Ε.Ε. βρίσκεται καθ’ οδόν για να επιτύχει τους στόχους της σχετικά με τους ρύπους για τα έτη 2030 και 2050.

Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει σαν ένα παράξενο ερώτημα. Οι εκπομπές της Ε.Ε. έχουν υποχωρήσει κατά 24,4% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, πράγμα που σημαίνει ότι η Ένωση βρίσκεται μπροστά αναφορικά με το στόχο που τέθηκε για το 2020. Επομένως, σίγουρα η Ε.Ε. είναι σε καλή θέση για το στόχο του 2030 και σημειώνει πρόοδο για την πλήρη απανθρακοποίηση με άξονα το 2050.

Η Ε.Ε. έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προς τη μεταμόρφωση του ενεργειακού της συστήματος. Οι εκπομπές ρύπων ανά μονάδα ηλεκτρισμού μειώθηκαν κατά 22,9% από το 2000 ως το 2014, ενώ τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατανάλωσαν 21,2% λιγότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο το 2013 σε σύγκριση με το 2000 και ο τομέας των μεταφορών καταναλώνει 8,7% λιγότερα καύσιμα. Αυτό συνιστά πραγματική και σημαντική πρόοδο για την μεταμόρφωση των θεμελιωδών δομών του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

Όμως, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της έχουν μείνει πίσω στην απαραίτητη πρόοδο και σε διάφορους δείκτες αν μιλάμε για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 40% ως το 2030 και κατά τουλάχιστον 80% ως το 2050. Ακόμα και στον τομέα του ηλεκτρισμού, όπου η ανάπτυξη των ΑΠΕ υπήρξε εντυπωσιακή, η βελτίωση της ενεργειακής έντασης πρέπει να επιταχυνθεί από το υφιστάμενο 1,8% ετησιώς σε 3% ετησίως μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όμως και στις μεταφορές η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω. Η ενεργειακή ένταση στις επιβατικές μεταφορές βελτιώνεται μόλις κατά 0,8% ετησίως έναντι 1,8% που χρειάζεται για τους στόχους του 2030 και του 2050. Επίσης, στη βιομηχανία, πολλή από την αλλαγή που έχουμε βιώσει προκλήθηκε από δομικές αλλαγές της οικονομικής κρίσης και όχι από καθαρότερες τεχνολογίες.

Είναι ώρα για μια Ευρωπαϊκή Κλιματική Πολιτική 2.0. Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ETS, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και αποδοτική τιμή άνθρακα ως παράγοντας στην διαδικασία αποφάσεων του ιδιωτικού τομέα. Η πρόταση της Κομισιόν για κρατικούς στόχους σε τομείς που δε καλύπτει το ETS θα βοηθούσε σε ένα βαθμό ώστε να επανέλθει η Ε.Ε. στην σωστή τροχιά.

Όμως, αν και οι πολιτικές αυτές θέτουν στόχους και μειώνουν τις εκπομπές, δεν είναι αρκετές για να φέρουν την δομική αλλαγή που χρειάζεται το ενεργειακό σύστημα. Θέτουν την κατεύθυνση, αλλά δεν αλλάζουν τους τροχούς. Χρειάζετι ένα πιο φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικών για το εξής.

Ο τωρινός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 27% είναι ανεπαρκής και η επίτευξή του επηρεάζεται από την στροφή από την κρίση προς τη νέα «νόρμα» της ασθενούς ανάπτυξης. Θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά πολύ πάνω από το 30% για το 2030. Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα σύνολο νέων καινοτόμων πολιτικών για την καθαρή κινητικότητα. Για παράδειγμα, μαζί με ένα φιλόδοξο στόχο απόδοσης με τουλάχιστον 70 γραμμάρια/χιλιόμετορ ως το 2025, η Ε.Ε. θα πρέπει να εισάγει ένα πλαίσιο για τους δημόσιους και εμπορικούς στόλους ώστε να είναι 100% ηλεκτρικοί ως το 2025. Στη βιομηχανία, η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει στόχους ανά τομείς για την παραγωγή και κατανάλωση χάλυβα χαμηλού άνθρακα και άλλων ενεργειακά απαιτητικών αγαθών, ώστε να προωθήσει την απανθρακοποίηση.

Αυτά είναι απλώς όσα χρειάζονται για το 2030, ώστε να βρεθεί η Ε.Ε. στο δρόμο της βαθιάς απανθρακοποίησης και να πάρει στα σοβαρά το στόχο του 2050.

Η κλιματική ηγεσία της Ε.Ε. έχει προωθήσει την καινοτομία και έχει επιτρέψει την πρόοδο ανά τον πλανήτη. Μετά την έναρξη ισχύος της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού, η βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση της μεταμόρφωσης στο εσωτερικό της. Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Πολιτική 2.0, πιο επικεντρωμένη στη δομική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος και λιγότερο στις εκπομπές, που είναι το σύμπτωμα και όχι η πηγή του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: ENERGYPRESS

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece - Τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις



 
Τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece αναπτύσσει συνεχώς νέες δράσεις και συνεργασίες, παίρνει πρωτοβουλίες που δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν στο σύντομο σημείωμα που διαβάζετε, γιατί ο σκοπός μας είναι να σας ενημερώσουμε για δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για ορισμένες άλλες που έχουν δρομολογηθεί. Σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις αυτές και να συμμετέχετε.

Τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις:
Υπογράφουμε για το Έδαφος – ΕΔΩ
Υπογράφουμε για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων -  ΕΔΩ

Τρίτη 29/11/2016: Συμμετέχουμε στην εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η CETA μετά τη Βαλονία» - ΕΔΩ

Κυριακή 4/12/2016: Επίσκεψη στην Ακρόπολη (όχι στο Μουσείο)

Κυριακή 11/12/2016: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους και Βουνού συνδιοργανώνουμε εκδήλωση – ξενάγηση – μικρή πεζοπορία στο Πάρκο Τρίτση - ΕΔΩ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση & Συνέντευξη Τύπου | Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12:00 | Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ Ενημέρωση, Τεκμηρίωση, Αντιστάσεις



Εκδήλωση & Συνέντευξη Τύπου

Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ
Ενημέρωση, Τεκμηρίωση, Αντιστάσεις

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12:00
Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας
[Ακαδημίας 60 – 3ος όροφος]

Mail Επικοινωνίας:
stop.ttip.greece@gmail.com



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στο δημόσιο λόγο ως προς την εγκυρότητα και την ενημέρωση που δίνεται στους πολίτες. Οι εμπορικές συμφωνίες «νέας γενιάς» σκοπεύουν να μετασχηματίσουν το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των πολυεθνικών. Αξίζει να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA επειδή αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των εμπορικών συμφωνιών, σας καλεί για μια ακόμα φορά στην Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση, την τεκμηρίωση των θέσεων του κινήματος ενάντια στις ληστρικές, αντιδημοκρατικές εμπορικές συμφωνίες, το συντονισμό και την ανάπτυξη  των κοινωνικών αντιστάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA στην Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου έχει καλέσει αξιόλογους ομιλητές, με επιστημονικά, κινηματικά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια για να παρουσιάσουν τέσσερα θέματα που αφορούν γενικότερα τις συμφωνίες και ειδικότερα τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ Ε.Ε. και  Καναδά/ CETA.

Ομιλητές – Παρουσιάσεις:
1.      Δώρα Κοτσακά –Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας: «CETA, TTIP, TiSA – Απορρυθμιστικές Εμπορικές Συμφωνίες νέας γενιάς» | «Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ»
2.      Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ. : «Οι επιπτώσεις των συμφωνιών  στην Ελληνική Δημοκρατία, οικονομία, κοινωνία»
3.      Γιώργος Εμμανουήλ – Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά  CETA, TTIP, TISA «Αγροτικά Προϊόντα και Ασφάλεια Τροφίμων»
4.       Ανδρέας Σκούπουρας – Αντιδήμαρχος Κέρκυρας: «Δήμοι και Περιφέρειες  Ελεύθερες Ζώνες από CETA TTIP»
5.       Συντονίζει ο Κώστας Φωτεινάκης -Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Neturefriends Greece

Μετά τις ολιγόλεπτες παρουσιάσεις θα γίνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece για τις πρόσφατες εξελίξεις στις Σκουριές στη Χαλκιδική, την Eldorado Gold και τη CETA



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.11.2016

Οι θέσεις του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece για τις πρόσφατες εξελίξεις στις Σκουριές στη Χαλκιδική, την Eldorado Gold και τη CETA (δρομολογημένη εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Α. Με αφορμή α) Την είκοσι δύο σελίδων  απορριπτική απόφαση (2/11/2016) του πρώην Υπουργού του ΥΠΕΝ κ.Πάνου Σκουρλέτη για την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλλει στο ΥΠΕΝ (9/9/2016) η Ελληνικός Χρυσός Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού β) Τη δήλωση του νέου Υπουργού του ΥΠΕΝ κ.Γιώργου Σταθάκη (18/11/2016) γ) την επιτάχυνση των διαδικασιών για την Προσωρινή Εφαρμογή της CETA - το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρουσιάζει το ιστορικό των θέσεων που έχει πάρει από το 2012 και τις θέσεις του για την απόφαση και τη δήλωση των Υπουργών (πρώην και νυν).

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Οι ΦτΦ/NFGR έχουν πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική (Σκουριές) από το 2012, την οποία και επαναλαμβάνουμε: Είμαστε αντίθετοι με την εξόρυξη χρυσού γιατί αν ολοκληρωθεί το «έργο» θα συνεχίσει να καταστρέφει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, θα διαλύσει την τοπική οικονομία (πρωτογενής τομέας, τουρισμός).
Οι ΦτΦ/NFGR έχουν εκδώσει ψηφίσματα και ανακοινώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των Κατοίκων της Χαλκιδικής, έχουν υποδεχθεί και συμμετάσχει στις πορείες και σε άλλες δράσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα.
Ιδιαίτερη παρέμβαση έκαναν οι ΦτΦ για την εξόρυξη χρυσού σε συνδυασμό με τις εμπορικές συμφωνίες CETA TTIP και το σύστημα διαιτησίας μεταξύ επενδυτή και κράτους ISDS/ICS α) Με την έκδοση του 4ου ειδικού Ενημερωτικού Φυλλαδίου με τίτλο   «TTIP & CETA: Απειλή για τις τοπικές κοινωνίες και τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού» (Ιούνιος 2016) β) Με την επικαιροποιημένη έκθεση «CETA TRADING AWAY DEMOCRACY» (σ.8) που οι ΦτΦ είναι συνεκδότες  (Σεπτέμβριος 2016)

Γ. Αξιολόγηση των αποφάσεων/ δηλώσεων των δύο Υπουργών (περιγράφονται στο Α)
Δεν είμαστε εκείνοι που θα υποτιμήσουμε αλλά ούτε εκείνοι που θα υπερτιμήσουμε τις αποφάσεις και δηλώσεις των κ.κ. Σκουρλέτη και Σταθάκη. Ωστόσο εκτιμούμε ότι δεν αρκούν για να φρενάρουν την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και να διασώσουν στη συνέχεια το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την τοπική οικονομία.
Η απόφαση του κ.Σκουρλέτη «έχει να κάνει με τη μέθοδο παραγωγής στη μεταλλουργία (flash smelting) που όμως εγκρίθηκε ήδη οριστικά με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ 2011) στην οποία μάλιστα αναφέρεται ρητά. Η εν λόγω απόφαση του υπουργού έχει, λοιπόν, καθαρά τεχνικό χαρακτήρα διότι γίνεται μετά τη δημοσίευση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στην ύστερη φάση των τεχνικών προσαρτημάτων τα οποία εκπονούνται όχι με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία (καθόσον αυτή εφαρμόζεται στο πρότερο στάδιο της ΑΕΠΟ) αλλά με βάση τον μεταλλευτικό κώδικα. Έτσι, η «μητέρα» των αποφάσεων δηλαδή η ΑΕΠΟ παραμένει στο απυρόβλητο και νομιμοποιεί τη λειτουργία της επιχείρησης και πλήττονται οι μόνο οι μετέπειτα αποφάσεις τεχνικού χαρακτήρα, που δεν έχουν ωστόσο πρακτικό αντίκρισμα (σε ό,τι αφορά στη συνέχιση των εργασιών της εταιρείας.)

Επειδή προβλέπουμε ότι α) η υπόθεση «θα αχθεί πάλι προς ακύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι πολύ πιθανό να  δικαιώσει την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, διότι η μέθοδος flash smelting έχει τη σφραγίδα της νομιμότητας μέσω της ΑΕΠΟ και επομένως είναι δεσμευμένη η διοίκηση να την αποδεχθεί ούτως ή άλλως παρά τις όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις» β) «η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θα ζητήσει να συγκληθεί το διαιτητικό δικαστήριο που προβλέπεται στη σύμβαση και θα απαιτήσει αποζημίωση (προβλέπεται ρητά) και παράλληλα θα ζητήσει να συνεχίσει τις εργασίες της χωρίς τη μεταλλουργία, πράγμα άλλωστε που επιθυμεί σφόδρα» γ) Η εμπορική συμφωνία CETA, μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. CETA, της οποίας η προσωρινή εφαρμογή της αναμένεται να ψηφιστεί αρχικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 14/12/2016, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια στην απομάκρυνση της Ελληνικός Χρυσός (η μητέρα ELDORADO GOLD είναι Καναδικών συμφερόντων).

Δ. Προτείνουμε
Να ανακληθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 9 του ν.4014/2011 διότι αφενός μεν έχουμε τις βεβαιώσεις παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αφετέρου δε, έχουμε πλέον το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής, που εγκρίθηκε πέρυσι, το 2015, δηλαδή δεν υπήρχε την χρονική στιγμή έκδοσης της ΑΕΠΟ (2011), όπως και την επικείμενη αναθεώρησή του (πρόκειται για τις απαιτήσεις της αυστηρής  Ευρωπαϊκής οδηγίας 2000 / 60 για τα ύδατα).
Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι Ευρωβουλευτές και οι Βουλευτές που διαφωνούν με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική να καταψηφίσουν την προσωρινή εφαρμογή της CETA γιατί θα προκύψουν επιπρόσθετα νομικά και πολιτικά εμπόδια στο άμεσο μέλλον για τη διακοπή των εργασιών και την «απελευθέρωση» της περιοχής από τους «κατακτητές» της Καναδικής Eldorado Gold

Ε. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι ΦτΦ/ NFGR δεν εφησυχάζουν με τις πρόσφατες αποφάσεις και με τις δηλώσεις των Υπουργών  Περιβάλλοντος, ούτε με την Προσωρινή Εφαρμογή της CETA. Για αυτό θα συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνηση και πάντα με τη διάθεση να στηρίξουν και να συμμετέχουν στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, μέχρι την οριστική διακοπή των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της διατροφικής αυτονομίας, η ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και του τουρισμού σε μικρή κλίμακα με σεβασμό στα οικοσυστήματα,  αλλά και η προστασία του κλίματος είναι μερικές από τις βασικές αρχές των ΦτΦ, οι οποίες συνάδουν με τους αγώνες που αναπτύσσονται στη Χαλκιδική.


Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 45 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο για το Δίκαιο Εμπόριο, Our World Is Not For Sale[3].Οι ΦτΦ συμμετέχουν ενεργά στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καθώς και σε παρόμοιες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.