Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

13-22 Ιουνίου 2012: Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ "Rio+20" με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη



20 χρόνια μετά τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Ρίο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα του κόσμου, το θέμα της "Αειφόρου/Βιώσιμης Ανάπτυξης" επανέρχεται στον παγκόσμιο δημόσιο διάλογο.

Το θέμα της ανάπτυξης σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος ταλανίζει τη χώρα μας, δημιουργεί συγκρούσεις  στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. Χαλκιδική με τον Ελληνικό Χρυσό, Mall Βωβού στον Ελαιώνα κ.λπ) και απλοποιείται με το δίλημμα "Ανεργία ή Περιβάλλον".

Στην Ελλάδα που το  "ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο του 2012 ανήλθε σε 21,9%, έναντι 15,7% το Μάρτιο του 2011 και 21,4% το Φεβρουάριο του 2012" (διαβάστε το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ) η ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποτελεί για ορισμένους τη μοναδική λύση στην αντιμετώπιση του τεράστιου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος. Ανάπτυξη χωρίς κανόνες ή Ανάπτυξη με όρους και προϋποθέσεις όπως π.χ. τη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων, με περιβαλλοντικές μελέτες και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
 Στο δίλημμα "Ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις ή Ανάπτυξη με σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στην προστασία του περιβάλλοντος"  υπάρχει η πολυφορεμένη απάντηση: ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Naturefriends International (NFI) θέτει το ερώτημα:  "Αλλά τι είναι τελικά η πολύ – αναφερόμενη «Πράσινη Οικονομία»: Δεν υπάρχει σαφής ορισμός, όπως δεν υπάρχουν και ξεκάθαρες υποχρεώσεις και ευθύνες. Ποιος είναι αυτός που θα κάνει την οικονομία πιο «πράσινη», πιο βιώσιμη και πιο «φιλική προς το περιβάλλον» σε παγκόσμιο επίπεδο;"   
Η απάντηση για τους NFI συνοψίζεται στα λόγια του προέδρου της οργάνωσης κ.Πιλς:  Για τους Φίλους της φύσης, η «Πράσινη Οικονομία»  θέτει περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις. «Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να έχουν υπερβολικές προσδοκίες αναφορικά με την ικανότητα και την θέληση του ιδιωτικού τομέα να δράσει», λέει ο Μάνφρεντ Πιλς, πρόεδρος των Φίλων της Φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ανακηρύσσοντας τον ιδιωτικό τομέα ως τον κύριο υπεύθυνο για την για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι σαν να βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». «Η διαμόρφωση της κοινωνίας είναι ο κύριος και πρωταρχικός ρόλος των εκλεγμένων πολιτικών. Αυτή η ευθύνη δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανατεθεί στην «Οικονομία»». 
«Η μονόπλευρη εστίαση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μας έχει οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Πίλς. Ζούμε σε μία μεταβατική περίοδο αλλαγών που θα οδηγήσει σε μία καινούργια εποχή. Τα όρια της ανάπτυξης περιγράφονται πιο ευδιάκριτα από ποτέ και οι δομικές θεμελιώδεις αναθεωρήσεις θα είναι απαραίτητες. Μόνο εάν η οικολογική, η οικονομική και η κοινωνική διάσταση θεωρηθούν ως ενιαία «συμπαγής» ολότητα, η μετάβαση προς μια «πράσινη οικονομία» θα είναι ευεργετική τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον."
 (Διαβάστε το Δελτίου Τύπου NFI ΕΔΩ)

 Στη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ "ΡΙΟ+20" θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο δίλλημα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Οικονομία. Στη χώρα μας, δύο εβδομάδες πριν τη Συνδιάσκεψη το προεκλογικό κλίμα (να ήταν μόνο αυτό;) δεν έχει επιτρέψει να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για το θέμα. Βεβαίως υπάρχουν τα προγράμματα των κομμάτων, όλα μιλάνε για τηνανάπτυξη, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι πως και από ποιους θα γίνει η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας μπορεί να την εξασφαλίσει ή "βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" όπως σημειώνει ο κ.Πιλς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» είναι μέλος των Naturefriends International
----------------------
Η επίσημη ενημέρωση για τη  Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ "Rio+20" ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου