Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μπαν Κι-Mουν: Ένα παγκόσμιο κίνημα αλλαγής/ Rio+20


Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις και την ενημέρωση για τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ "Rio+20" με θέμα την "Αειφόρο, Βιώσιμη Ανάπτυξη". Σήμερα παρουσιάζουμε το άρθρο Μπαν Κι-Mουν, Γραμματέα του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ.
Ο Γραμματέας του ΟΗΕ  μεταξύ των άλλων διαπιστώνει: "Στο Ρίο, περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μαζί με 25000 συμμετέχοντες θα καθορίσουν την πορεία προς το μέλλον. Για πολύ καιρό τώρα καταστρέφουμε και καταναλώνουμε τον δρόμο προς την ευημερία..."

Το μοντέλο αυτό είναι νεκρό. Στο Ρίο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου μοντέλου για την οικονομία του 21ου   αιώνα. Όλο και περισσότερ ο κατανοούμε ότι με έξυπνες δημόσιες πολιτικές, οι κυβερνήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις οικονομίες τους, να μειώσουν τη φτώχεια, να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς δουλειές και να επιταχύνουν την κοινωνική πρόοδο με έναν τρόπο που σέβεται τους πεπερασμένους πόρους της γης.
.."
 -----------
 Μπαν Κι-Mουν: Ένα παγκόσμιο κίνημα αλλαγής

Την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Θα στεφτεί η Σύνοδος από επιτυχία;  Η γνώμη μου είναι πως ναι. Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν  μακρές. Ακόμη και σήμερα υπάρχει περισσότερη διαφωνία παρά συμφωνία για τις λεπτομέρειες του αποκαλούμενου «κειμένου συμπερασμάτων» της Συνόδου. Ωστόσο, δεν θα είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία της Συνόδου. Πολύ πιο σημαντικό είναι αυτό που το Ρίο έχει ήδη καταφέρει. Τη δημιουργία ενός κινήματος αλλαγής.

Το Ρίο +20 είναι ένα ορόσημο σε μια μακριά πορεία. Η διάσημη Σύνοδος της Γης του 1992, έθεσε την αειφόρο ανάπτυξη στην παγκόσμια ατζέντα. Σήμερα έχουμε κατανοήσει καλύτερα αυτή την πανάρχαια απαίτηση. Πώς να ισορροπήσουμε καλύτερα τις αναπτυξιακές ανάγκες ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης, με την ανάγκη προστασίας των πολυτιμότερων πόρων του πλανήτη. 

Της γης, του αέρα και του νερού. Στο Ρίο, περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μαζί με 25000 συμμετέχοντες θα καθορίσουν την πορεία προς το μέλλον. Για πολύ καιρό τώρα καταστρέφουμε και καταναλώνουμε τον δρόμο προς την ευημερία. 

Το μοντέλο αυτό είναι νεκρό. Στο Ρίο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου μοντέλου για την οικονομία του 21ου   αιώνα. Όλο και περισσότερ ο κατανοούμε ότι με έξυπνες δημόσιες πολιτικές, οι κυβερνήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις οικονομίες τους, να μειώσουν τη φτώχεια, να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς δουλειές και να επιταχύνουν την κοινωνική πρόοδο με έναν τρόπο που σέβεται τους πεπερασμένους πόρους της γης. 

Σε αυτή την λογική,  πιστεύω ότι η ορμή της αλλαγής είναι αμετάκλητη. Η αλλαγή είναι παντού και  ολοφάνερη  σε χώρες μικρές και μεγάλες, πλούσιες και φτωχές.  Η  Δημοκρατία της Κορέας,  η Ινδονησία,  η Καμπότζη, τα Μπαρμπάντος και η Νότιος Αφρική, μεταξύ πολλών άλλων χωρών, υιοθετούν ήδη στρατηγικές  «πράσινης ανάπτυξης» που χρησιμοποιούν τις πεπερασμένες πηγές με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την ανάπτυξη χαμηλού-άνθρακα. 

Το Αζερμπαϊτζάν, η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Ιορδανία,  η Κένυα, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Νεπάλ, η Ουκρανία και η Σενεγάλη εφαρμόζουν τεχνολογίες πράσινης ανάπτυξης σε μια σειρά βιομηχανικών τομέων από τη γεωργία μέχρι τον τουρισμό. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει το 16 τοις εκατό των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 ενώ σχε διάζει να επενδύσει περισσότερα από 45 δισεκατομύρια δολάρια στην ανακύκλωση απορριμμάτων και σε καθαρές τεχνολογίες σύμφωνα με το πενταετές της σχέδιο.

Στη Βραζιλία η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση απασχολούν περισσότερα από 500 000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Με το νέο Εθνικό Νόμο Εγγύησης της Απασχόλησης, η Ινδία άρχισε να επιδοτεί την βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως τα δάση και το πόσιμο νερό. Όπου και να κοιτάξεις, οι εθνικές και οι τοπικές αρχές υιοθετούν αρχές και πρακτικές που μπορούν να μας οδηγήσουν από την περιβαλλοντική καταστροφή και την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα προς μια νέα εποχή συνολικής και ισορροπημένης αειφόρου ανάπτυξης. 

Οι κυβερνήσεις και τα έθνη-κράτη δεν είναι μόνα τους σε αυτή την πορεία αλλαγής. Στο Ρίο, περισσότεροι από 1000 επιχειρηματικοί ηγέτες από όλες τις ηπείρους θα στείλουν ένα κοινό μήνυμα:  η συνήθης τακτική λειτουργεί πλέον. Πολλοί είναι μέλη του Global Compact του ΟΗΕ, εθελοντές σε έναν ανερχόμενο κίνημα του ιδιωτικού τομέα που κατανοεί ότι η εταιρική ευθύνη του 21ου αιώνα σημαίνει εταιρική αειφορία. Η NIKE (μια εταιρεία - πρωταθλήτρια της αποκαλούμενης «κλειστής ανακύκλωσης» που ελαχιστοποιεί την βιομηχανική ρύπανση) έχει ξεκινήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την ενίσχυση των οικοσυστημάτων των βραζιλιάνικων δασών. Η Unilever έχει δεσμευτεί να προμηθεύεται όλες τις πρώτες ύλες από αειφόρες πηγές μέχρι το 2020. Η Κενυατική Safaricom έχει ενσωματώσει την ισότητα των φύλων στη λειτουργία της για να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις μητέρες. 

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα είναι σύντομα ελεύθερη του διοξειδίου του άνθρακα. Η  κινεζική Broad Group  παράγει μη-ηλεκτρικά κλιματιστικά μηχανήματα που έχουν 200 τοις εκατό περισσότερη ενεργειακή απόδοση. Η ToughStuff από τον Μαυρίκιο φιλοδοξεί να μεταφέρει ηλιακή ενέργεια σε 33 εκατομμύρια άτομα στην Αφρική μέχρι το 2016, ενώ  η Future Energy Company του Αμπού Ντάμπι εργάζεται για την ηλεκτροδότηση αγροτικών περιοχών  στο Αφγανιστάν και στην  Τόνγκα του Νοτίου Ειρηνικού. 

Η ενέργεια θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του Ρίο. Την αποκαλώ το χρυσό νήμα που υφαίνει το αειφόρο μέλλον, τον κύριο οδηγό για ανάπτυξη,  κοινωνική ένταξη και προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Αυτός ήταν ο λόγος που το 2011 δημιούργησα μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Αειφόρος Ενέργεια για Όλους». 

Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας για το 20 τοις εκατό των ανθρώπων που τις στερούνται. Να μειώσουμε τα ενεργειακά απορρίμματα με τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης και να διπλασιάσουμε το μερίδιο των ανανεώσιμων στις παγκόσμιες πηγές ενέργειας. Στο Ρίο, οι ηγέτες της ανθρωπότητας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών θα ανακοινώσουν έναν μεγάλο αριθμό δράσεων για την προώθηση αυτών των στόχων. 

Η Αειφόρος ανάπτυξη για όλους αποτελεί μια συνεργασία-πρότυπο για το μέλλον. Η αρχή είναι απλή αλλά ισχυρή. Τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν την απαράμιλλη δύναμη τους να συγκεντρώνουν  όλους τους «παίκτες» στο ίδιο τραπέζι ώστε να συνεργαστούν  για το κοινό καλό. 

Στη πραγματικότητα, αυτό είναι το Ρίο+20. Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές. Οι συμφωνίες που θα γίνουν σήμερα θα καθορίσουν τις συζητήσεις του αύριο. Αλλά το Ρίο +20 προχωράει πέρα από αυτό. Αποτελεί την έκφραση της δυναμικής ενός παγκόσμιου κινήματος για αλλαγή -  και ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον που θέλουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου