Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

11 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Βουνών «Βουνά - κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον» | 11 December: International Mountain Day "Mountains - Key to a Sustainable Future"

Αρ.Πρωτ.2013.41 - 5/12/2013

«Βουνά - κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον»

11 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Βουνών
11 December: International Mountain Day

Όταν ρθα στόν κόσμο κ᾿ εδα
τ
ν λιο, επα: Θ πρέπει κάτι
ν
᾿ φήσω πίσω μου φεύγοντας.
Κα
τ βρκα ρκετό. Ν᾿ νεβ
στ
ν κορφή σου, ν πετάξω
στ
γς να λουλοδι.
[Νικηφόρος Βρεττάκος: "Ποιήματα για το ίδιο βουνό"]
                                                                                                                                                                
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα βουνά. Φέτος, το 2013, το θέμα της «γιορτής» του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Βουνών είναι «Βουνά -  κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον».
Έντεκα χρόνια μετά την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Βουνών από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα «γιορτάζει» τα γεννητούρια με:
1.     Tην καταστροφή του αρχέγονου δάσους στη Χαλκιδική από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»
2.     Την εντατικοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Γκιώνα, την Οίτη, στον Παρνασσό,
3.     Τις δασικές υπηρεσίες αποδυναμωμένες,
4.     Τις πυρκαγιές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν,
5.     Τη λαθροϋλοτομία να παίρνει τεράστιες διαστάσεις,
6.     Τις βιομηχανικές ΑΠΕ να βεβηλώνουν το ελληνικό τοπίο και να δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, στη βιοποικιλότητα κ.λπ.,
7.     Τις ανοικτές χωματερές στα περιαστικά δάση, ακόμα και στο δρυοδάσος της Φολόης.
8.     Την Περιβαλλοντική νομοθεσία να δέχεται μεγάλες επιθέσεις για να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές του μνημονίου αλλά και για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Εκτός από τα ανωτέρω προβλήματα, καταγράφουμε την ανεξέλεγκτη και διαρκώς  αυξανόμενη κυκλοφορία μηχανών τύπου «εντούρο»  και άλλων μηχανοκίνητων μέσων (τζιπ 4χ4, «γουρούνες» κ.λπ) στα βουνά, ακόμα και σε δύσβατες και παρθένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ηχορύπανση και να αναστατώνουν το οικοσύστημα, να καταστρέφουν το ανάγλυφο του εδάφους και κατά συνέπεια τη χλωρίδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι σπάνια και απειλούμενη.

Στη χώρα μας το 70% του εδάφους της είναι ορεινό, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με ιστορία και αγώνες, με εξαιρετική θέα και πολύχρωμα τοπία. Ωστόσο τα χιλιάδες ορεινά χωριά που «φιλοξενούνται» ερημώνονται από τους κατοίκους τους. Οι κυβερνήσεις ακολουθώντας την πολιτική των μεγάλων τουριστικών γραφείων και των κατασκευαστικών εταιρειών έχουν επιλέξει  ένα λαθεμένο τρόπο «ανάπτυξης» των ορεινών περιοχών, τύπου «Αράχωβας, Καϊματσαλάν» (Χειμωνιάτικης Μυκόνου)  που δεν οδηγεί πουθενά.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature (Greece) εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε μια μακροχρόνια πολιτική για τα βουνά και τους κατοίκους των. Μια πολιτική που να βασίζεται στην ολιστική ανάπτυξη, δηλαδή  στον εναλλακτικό ορεινό τουρισμό, στην ανάδειξη των οικοσυστημάτων, στην  αγροτική παραγωγή (όπου είναι δυνατόν), στην προβολή της ιστορίας, στη νόμιμη υλοτομία και στην οικολογική διαχείριση των δασών, στα ντόπια προϊόντα, έτσι ώστε  να συγκρατήσει τους υπάρχοντες πληθυσμούς στα ορεινά χωριά και  να δημιουργήσει κίνητρα για να ζήσουν νέοι κάτοικοι.
  
Στην Ελλάδα ας εργαστούμε για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα βουνά μας, τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά, να διατηρήσουμε τους κατοίκους τών ορεινών χωριών και να προσελκύσουμε νέους.
Τα βουνά  διαχρονικά προστάτευσαν την Ελλάδα από τους εχθρούς, την πείνα και τις καταστροφές. Ας τα σεβαστούμε και ας ζήσουμε σε αυτά τα με «λογισμό και όνειρο».

Οι ΦτΦ τίμησαν φέτος τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο Βουνό των Θεών, το μυθικό Όλυμπο, με δημοσιεύσεις, ειδήσεις και με την έκδοση σε δύο γλώσσες Μικρού Ταξιδιωτικού Οδηγού. Το 2014 θα εκδώσουμε Ταξιδιωτικούς Οδηγούς που θα προβάλλουν και  άλλα βουνά της χώρας μας.
----------------------
International Mountain Day - 11th December 2013

"Mountains - Key to a Sustainable Future"

Click Here

Διεθνής Ημέρα των Βουνών - 11 Δεκεμβρίου του 2013

«Βουνά - κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον»

Η Διεθνής Ημέρα των Βουνών είναι μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τη σημασία των βουνών για την ζωή, για να υπογραμμισθούν οι ευκαιρίες και οι περιορισμοί της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και να δημιουργηθούν συνεργασίες που θα φέρουν θετικές αλλαγές στα όρη και στα υψίπεδα σε όλο τον κόσμο.

Τα Βουνά είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή . Είτε ζούμε κοντά στη θάλασσα ή στα υψηλότερα υψόμετρα, είμαστε συνδεδεμένοι με τα βουνά και επηρεαζόμαστε περισσότερο από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε. Τα Βουνά παρέχουν το περισσότερο πόσιμο νερό παγκοσμίως, φιλοξενούν μια πλούσια ποικιλία φυτών και ζώων και αποτελούν το σπίτι για τον ένα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, κάθε μέρα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η εκμετάλλευση ορυχείων, οι ένοπλες συγκρούσεις, η φτώχεια και η πείνα απειλούν τον ιστό της ζωής στα βουνά.

Φέτος, το θέμα για της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών θα είναι «Τα Βουνά - κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον». Θα δοθεί έμφαση στην ζωτική σημασία των βουνών για τη βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση που θα εξαλείψει τη φτώχεια, και θα επιστήσει την προσοχή στα εν γένει βιώσιμα και χαμηλά σε εκπομπές ρύπων μοντέλα παραγωγής. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις νέες ευκαιρίες και τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι ορεινές και πεδινές κοινότητες, χωρίς να υποβαθμίζονται τα ορεινά κοινωνικο- οικοσυστήματα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνέχειας του Ρίο +20 και την εν εξελίξει διαδικασία σχετικά με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, θα θέλαμε να συνεχίσουμε υπογραμμίζοντας πως τα αγαθά και υπηρεσίες που προέρχονται από ορεινές περιοχές είναι απαραίτητα για την αειφόρο ανάπτυξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου