Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

"Naturfreund sein, heisst Mensch sein | Είσαι φίλος της φύσης, είσαι άνθρωπος" | H αντίσταση των Naturefriends στο Ναζισμό


Αριστερά το “σπίτι των Naturefriends” πριν το επιτάξουν οι Ναζί –  Δεξιά το ναζιστικό έμβλημα | “Ούτε στην Αυστρία που πουθενά, έξω οι ναζί από κάθε γειτονιά”
----------------
Μία εξαιρετική έκδοση των Naturefriends,  που και αυτή δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα. Naturefriends μια Διεθνής Περιβαλλοντική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1895 στην Αυστρία, με κοινωνικό πρόσωπο. Στην πραγματικότητα ένα κίνημα που   “Οι στόχοι και οι βασικές αρχές του συμπυκνώνονται στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού: Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη” [περισσότερα ΕΔΩ]
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece κάνουν μια πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Ελλάδα και θα επανέλθουν με περισσότερες πληροφορίες. 
———————————————————————
Naturfreund sein, heisst Mensch sein |Είσαι φίλος της φύσης, είσαι άνθρωπος
Το 2013 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απαγόρευση των Φίλων της Φύσης από τους Φασίστες και από την εξ εφόδου κατάληψη των δικών μας Καταλυμάτων των Φίλων της Φύσης και των λοιπών εγκαταστάσεων από τα Τάγματα Εφόδου, την Χιτλερική Νεολαία και το ναζιστικό κράτος.
Ως οργάνωση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας γνωρίζουμε για την τύχη και το θάρρος εκατοντάδων συντρόφων και συντροφισσών, που ως Φίλοι της Φύσης και προ πάντων ως μέλη σοσιαλιστικών ή κομμουνιστικών ομάδων έχουν προβεί σε αντιστασιακές πράξεις.
Σήμερα ζουν ελάχιστοι Φίλοι της Φύσης που προσωπικά ήταν στην αντίσταση, οι οποίοι γνώρισαν αντιστασιακούς ή που γνωρίζουν την αντιστασιακή τους δράση.
Για το λόγο αυτό πήραμε αφορμή από την επέτειο, για να συλλέξουμε ένα μέρος από την υπάρχουσα γνώση από τις αναμνήσεις, τις γραπτές αναφορές και τα ντοκουμέντα.
Απ’ όλα αυτά έχει προκύψει ένα αναμνηστικό βιβλίο, στο οποίο τα προσωπικά δράματα ορισμένων ιστορούνται αντιπροσωπευτικά  για την αντίσταση των Φίλων της Φύσης.
Μετάφραση της μικρής  παρουσίασης Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Δ.Σ. των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ
Ανάρτηση και στο Rοseta Books ΕΔΩ
----------------------

Naturfreunde im Widerstand
Εισαγωγή στο βιβλίο (μετάφραση Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Δ.Σ. των ΦτΦ)

Πέτερ Πέλλοχ, (Νυρεμβέργη)

Βιβλίο του Μπρούνο Κλάους Λαμπασιάκ (Bruno Klaus Lampasiak. Naturfreund sein, heisst Mensch sein (Είσαι φίλος της φύσης, είσαι άνθρωπος). Φίλοι της Φύσης στην αντίσταση 1933  έως 1945. Βερολίνο: Εκδοτικός Οίκος «Ελεύθερος χρόνος και Ορειβασία», 2013. 320 σελίδες, ευρώ 16.80.


Ίσως η μεγαλύτερη τομή στην ιστορία των Φίλων της Φύσης/NF της Γερμανίας να ήταν η απαγόρευση τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής δικτατορίας. Ένα γεγονός με ολέθριες συνέπειες και για το υπόλοιπο κομμάτι του διεθνούς κινήματος NF.
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν οι NF ως σύλλογος πρακτικά μόνο στην Ελβετία και στις ΗΠΑ. Χωρίς αντίσταση φυσικά δεν το αποδέχτηκαν τα μέλη και υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός μελών από τους NF που δεν συμβιβάστηκαν με την καταπιεστική και απάνθρωπη εξουσία του Εθνικοσοσιαλισμού.
Στον συλλογικό τόμο «Οι NF στην αντίσταση» περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από τα γεγονότα, τις αναμνηστικές περιγραφές και έγγραφα, που κατοχυρώνουν αυτή την αντίσταση. Αντιπροσωπευτικά για την συνολική αντίσταση των NF έχει συλλέξει ο συγγραφέας Μπρούνο Κλάους Λαμπασιάκ γι’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της μνήμης πληροφορίες από όλα τα σημεία της Γερμανίας.

Επειδή οι περισσότεροι που έχουν συμβάλει σ’ αυτό το έργο προέρχονται από τo Βερολίνο και την περιοχή του και δρουν εκεί, υπάρχει για την αντίσταση της περιοχής στον Νότο και το Δυτικό τμήμα της Γερμανίας λίγος χώρος. Όμως δίνεται η αφορμή και το ερέθισμα σε όσους ενδιαφέρονται ιστορικά να συμβάλουν στον τόμο. Την διεθνή του απήχηση αποκτά το βιβλίο επίσης, γιατί κάνει αναφορά και σε γεγονότα στην Αυστρία και την πρώην Τσεχοσλοβακία. Σε ορισμένα σημεία υπάρχει αναφορά και στην Σουηδία και την Ολανδία.

Ο τόμος φυσικά δεν είναι ένα βοήθημα που ενημερώνει για πρόσωπα, τοπικούς συλλόγους, οι περιοχές ανάμεσα στο 1933 και 1948. Στον πρόλογο για την πολιτική δράση της Ομοσπονδίας των NF και το μέλλον της επεξεργάζεται ο Μιχάλης Μύλλερ (Michel Müller) τη διαφορά της με άλλες καθαρά περιβαλλοντικές Ομοσπονδίες, που δεν ασχολούνται με θέματα πολιτικής: «Εμείς αντιθέτως αναμετριόμαστε με τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ιστορική σύγκρουση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία» (σ. 12). Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε το Δίκτυο των NF, όπως και το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, στην δίωξή του από την πολιτική δεξιά. Ο Μπρούνο Λαμπασιάκ  σε ένα άλλο εισαγωγικό του σημείωμα τονίζει ότι η αντίσταση των NF εναντίον των Ναζί δεν μπορεί να απομονωθεί. Ο μεγαλύτερος αριθμός των Αντιστασιακών μετείχε δραστήρια σε κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις νεολαίας και δεν είχε καθαρά μόνο περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα. Με την έννοια αυτή ο διαχωρισμός έχει μόνον θεωρητικό χαρακτήρα.

Πόσο δύσκολη ήταν η επικοινωνία ανάμεσα στην ηγεσία της Ομοσπονδίας NF και τους νέους κατόχους της εξουσίας κατά το έτος 1933, περιγράφει ο Χανς - Γκερτ Μάριαν (hans -Gerd Marian). Για να σώσεις την περιουσία της Ομοσπονδίας των NF έπρεπε να προσαρμοστείς κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις νέες συνθήκες.
Συγκεκριμένα περιγράφεται αυτό το δίλημμα με το παράδειγμα ορισμένων μελών της τότε συντηρητικής σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας, που ήθελε (χωρίς αποτέλεσμα) να σώσει τα καταλύματα τη Ομοσπονδίας, επιδιώκοντας να τα εντάξει στις ενσωματωμένες στο σύστημα Ορειβατικές Ομοσπονδίες και τα καταλύματα της Νεολαίας. Αυτή η πολιτική ήρθε σε σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με ορισμένα τμήματα των μελών της βάσης των NF.

Τα επόμενα κεφάλαια διηγούνται - εν μέρει σε προσωπικό ύφος - για την τύχη των NF, «που έχουν κάνει δυναμική αντίσταση ή μετά τον πόλεμο πήραν μέρος στην επεξεργασία των εγκληματικών δράσεων των Εθνικοσοσιαλιστών». (σ. 56) Δίπλα στους κορυφαίους πολιτικούς Βίλλι Μπραντ (Willi Brand) και Μπρούνο Κραϊσκι (Bruno Kraisky) στην κατηγορία αυτή ανήκουν και άλλα ιστορικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο Γεώργιος Έσλερ (Georg Elser), που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ, ο γραμματέας του Κουρτ Είσνερ (Kurt Eisner) Φέλιξ Φέχενμπαχ (Felix Fechenbach), η γραμματέας του Μπρεχτ Μαργαρίτα Στέφεν (Margarete Steffen), όπως επίσης και σημαντικά πρόσωπα των ΝΦ  Φριτς Λάμμ (Fritz Lamm) και Έρνστ Ρομ (Ernst Rohm), καθώς και οι οικογένειες Μπουκπες (Buckpesch) και Λαμπασιάκ (Lampasiak). Την όλη αυθεντικότητα των μαρτυριών ενισχύουν και μακρές παραθέσεις από γνήσιες πηγές και συνεντεύξεις.
Το τέταρτο κεφάλαιο ιστορεί την αντίσταση Ενώσεων της Ομοσπονδίας των NF, είτε είναι περιοχές ή τοπικές ομάδες. Στην περίπτωση αυτή γίνεται σαφές πώς ήταν η διαστρωμάτωση των περιφερειακών συνθηκών. Όπου ήταν δυνατό συναντιόντουσαν οι NF και σε περιπτώσεις που δεν ήταν δυνατή η αντίσταση. Αυτό δημιούργησε τη δυνατότητα σε μερικές περιοχές αμέσως μετά την απελευθέρωση το 1945 να στήσουν πάλι την Ομοσπονδία τοπικά και περιφερειακά.

Στις σελίδες που αφορούν την αντίσταση στην Αυστρία (σ. 272-290) γίνεται σαφές πως η Ομοσπονδία NF αντιδρούσε, παρ’ όλα τα εμπόδια που δημιουργούσε το καθεστώς του Ντόλφους (Dollfuß) με την προσάρτηση στο Γ’ Ράιχ. Ιστορούνται ουσιαστικές αντιστασιακές πράξεις στην χώρα. Το κομμάτι που αφορά την Τσεχοσλοβακία  (σ. 291 -300) παρουσιάζει πώς χρησίμευαν, έως την εισβολή των Γερμανών το 1939, τα καταλύματα των NF, ως αντιστασιακά κρησφύγετα εναντίον των Ναζί και ως καταφύγια προσφύγων, που τους καταδίωκε το καθεστώς. Τέλος στις σελ. 303 -310 παρουσιάζει ο τόμος μια σειρά φωτογραφιών της δράσης των NF εκείνης της εποχής.

Το διπλό επίτευγμα του βιβλίου συνίσταται στην προσφορά του ως ένας συνολικός τόμος επισκόπησης για το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας των NF, κυρίως στην Γερμανία, αλλά συγχρόνως στην αξία του ως βοηθητικό βιβλίο για την ιστορία για μεμονωμένα άτομα και γεγονότα από το 1933 έως το τέλος του πολέμου.

Ένας κατάλογος προσώπων σε επτά σελίδες διευκολύνει την ανάγνωση του βιβλίου.
Γενικά η σημασία του βιβλίου δεν εξαντλείται μόνο στις πολυποίκιλες συνεισφορές για την συγγραφή της ιστορίας στον τόμο, αλλά προσφέρει επιπλέον και πραγματικές μελέτες για την σύγχρονη ιστορία και μάλιστα από τη σκοπιά της βάσης, δηλαδή εκεί που η αντίσταση ήταν συγκεκριμένη.
   

Μετάφραση: Δαμιανός Βασιλειάδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου