Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

BBC - Greece waste: Mounds of filth on an island paradise | Ελληνικά σκουπίδια: Βουνά βρώμας σε ένα νησιωτικό παράδεισο

[Photo BBC]

Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι ο σημερινός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι αντιοικολογικός, ακριβός και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διαπλοκή. Οι ΦτΦ έχουν καταθέσει τις θέσεις τους στις 26/7/2013 [ΕΔΩ] και παράλληλα έχουν εκδώσει σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας ανακοινώσεις  [ΕΔΩ ΕΔΩ].

Δείτε το ρεπορτάζ και το σχετικό video από το BBC.

BBC - Greece waste: Mounds of filth on an island paradise CLICK  

BBC Greece's illegal rubbish dump dilemma CLIKC

*Ms Penelope Galaopoulou is member of Naturefriends Greece

...As Penelope Galanopoulou from the Ilia Environmental Action* group shows me around, we use scarves to protect us from the stench. "This is an environmental crime that we can't accept," she says. "It's killing the crops nearby, the river and the soil. And it's a threat to human health. We don't know what toxic waste is dumped here and it affects our breathing, our eating and drinking. This pine forest is a living lung. Soon it will die." 

....Όπως αναφέρει η Πηνελόπη Γαλανοπούλου από την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας "πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που δεν μπορούμε να δεχτούμε". "Σκοτώνει τις καλλιέργειες, το ποτάμι και το έδαφος. Και είναι μια απειλή για την υγεία. Δεν γνωρίζουμε τι τοξικά απόβλητα πετιούνται εδώ και επηρεάζει το τι αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε. Αυτό το πευκόδασος είναι ένας ζωντανός πνεύμονας και σύντομα θα πεθάνει", προσθέτει η ίδια....
----------------------------
"Ελληνικά σκουπίδια: Βουνά βρώμας σε ένα νησιωτικό παράδεισο" τιτλοφορείται το άρθρο-κόλαφος του BBC για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. Με το ΧΥΤΑ της Φυλής να έχει 1 χρόνο ζωής ακόμα, η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζεται να της επιβάλλει πρόστιμο 71.000 ευρώ για κάθε μέρα που λειτουργούν οι 70 παράνομες χωματερές στην επικράτεια.

Επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Φυλής έκανε ο δημοσιογράφος του BBC Mark Lowen και γράφει στο βρετανικό δίκτυο για την "δυσωδία, μίγμα σάπιων σκουπιδιών και μεθανίου, που πλανάται στον άερα, καθώς πλησιάζει κανείς το χώρο υγειονομικής ταφής λίγο έξω από την Αθήνα".
Έξι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών φτάνουν εδώ κάθε μέρα από την πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές και οι περισσότεροι θάβονται κάτω από χαλίκι σε ένα ανάχωμα που όλο ψηλώνει.
Στην πραγματικότητα, όμως, όπως γράφει το BBC, είναι μία ωρολογιακή βόμβα, καθώς ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ στην Ελλάδα είναι γεμάτος σχεδόν κατά 90% και έχει ένα χρόνο ζωής προτού καταστεί πλήρως κορεσμένος.
"Μπορεί η οικονομία της χώρας να είναι «σάπια», αλλά και άλλα προβλήματα συσσωρεύονται και η διαχείριση σκουπιδιών είναι ένα από τα πιο σοβαρά", αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το άρθρο, η Ελλάδα θάβει το 80% των σκουπιδιών της, πάνω από το διπλάσιο ποσοστό του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ στην Φυλή υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης, αλλά η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, αφού ασχολείται μόλις με το ένα έκτο των αποβλήτων που φτάνουν εδώ.
Τα μέταλλα απομακρύνονται για επαναχρησιμοποίηση, τα τρόφιμα γίνονται λίπασμα και κάποια άλλα στοιχεία μετατρέπονται σε εναλλακτικό καύσιμο, κυρίως για τη βιομηχανία τσιμέντου αλλά γεγονός είναι, όπως αναφέρει η διευθύντρια επεξεργασίας αποβλήτων στη Φυλή Όλγα Σκιάδη  "η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να ασχοληθεί με τα απόβλητα".
"Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την ανακύκλωση και την ανάκτηση ενέργειας. Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους για το θέμα. Τα απόβλητα δεν μπορούν απλά να πετιούνται οπουδήποτε, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον".

Το άρθρο του BBC συνεχίζει αναφέροντας την καταδίκη της Ελλάδας το 2005 από την Κομισιόν, που κάλεσε τη χώρα να κλείσει άμεσα τις παράνομες χωματερές, που τότε υπολογίζονταν σε 1.100.
Οκτώ χρόνια μετά, 70 παράνομες χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν και οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν και δεύτερη υπόθεση εναντίον της Ελλάδας, απειλώντας την Αθήνα με ημερήσιο πρόστιμο 71.000 ευρώ μέχρι να κλείσει και η τελευταία παράνομη χωματερή.
"Και έτσι, η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, την ώρα που βρίσκεται σε διαμάχη με το ίδιο το σώμα που υποτίθεται πρέπει να διοικήσει", γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Mark Lowen, το Υπουργείο Περιβάλλοντος του είπε ότι έχει γίνει πρόοδος για το θέμα αυτό, αλλά υπάρχουν τρεις λόγοι που δεν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα: τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας, με τις μισές παράνομες χωματερές να λειτουργούν σε απομονωμένα νησιά, και η αντίθεση των κατοίκων στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων.
Το άρθρο αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας, αλλά και σε αυτές που γίνονται τώρα στην Ηλεία της Πελοποννήσου, όπου λειτουργεί χωματερή στη θέση Λίμνες, παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων.

Σύμφωνα με το άρθρο, η παράνομη χωματερή βρίσκεται μέσα σε ένα πλούσιο δάσος από πεύκα, πολύ κοντά στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με το δήμο να τη χρησιμοποιεί μέχρι και ένα μήνα πριν όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των κατοίκων, που ζητούν να κατασκευαστεί μία σωστή μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών σε άλλο σημείο.

Όπως αναφέρει η Πηνελόπη Γαλανοπούλου από την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας "πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που δεν μπορούμε να δεχτούμε".
"Σκοτώνει τις καλλιέργειες, το ποτάμι και το έδαφος. Και είναι μια απειλή για την υγεία. Δεν γνωρίζουμε τι τοξικά απόβλητα πετιούνται εδώ και επηρεάζει το τι αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε. Αυτό το πευκόδασος είναι ένας ζωντανός πνεύμονας και σύντομα θα πεθάνει", προσθέτει η ίδια.
"Η τραγωδία είναι ότι μέσα στη δεινή οικονομική τους θέση, οι Έλληνες πάντα να σας πω ότι τουλάχιστον έχουν τη φυσική ομορφιά της χώρας τους, αλλά ακόμη και αυτό καταστρέφεται από τα απόβλητα", γράφει ο Mark Lowen.

Αναφέρει ακόμα ότι στην περιοχή έχουν αποτεθεί τεράστιοι σωροί από σκουπίδια τυλιγμένα σε λευκό πανί, στο πλαίσιο μίας διαδικασίας γνωστής ως "δεματοποίηση", που προετοιμάζει τα απόβλητα για ταφή.
Υποτίθεται ότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο, αλλά βρίσκονται ήδη εκεί για 4 χρόνια, εξαιτίας της αποτυχίας να δημιουργηθεί μία σωστή μονάδα, ενώ το λευκό πανί έχει αρχίσει να διαλύεται και τα σκουπίδια να παρασύρονται στο κοντινό ρέμα.

Κι ενώ η πόλη του Πύργου γεμίζει σκουπίδια, οι ντόπιοι κατηγορούν το δήμο για την κακή διαχείριση του θέματος και ο δήμαρχος λέει ότι είναι δικό τους λάθος που απέκλεισαν τη χωματερή.
"Κάθε φορά που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε κάτι, οι κάτοικοι μας σταματήσει", υποστηρίζει ο δήμαρχος, Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, διαβεβαιώνει όμως το δημοσιογράφο του BBC ότι θα βρεθεί λύση γιατί "αυτό που συνέβη εδώ είναι ντροπή".
Η κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει την κατασκευή τριών νέων χώρων υγειονομικής ταφής στην περιοχή της Αθήνας και είναι αποφασισμένη να απαλλάξει τη χώρα από παράνομες χωματερές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αλλά οι Έλληνες έχουν δει αμέτρητες υποσχέσεις να αθετούνται σε σχέση με το θέμα των σκουπιδιών τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται καθώς ο στόχος τα κράτη μέλη να μην έχουν κανένα χώρο υγειονομικής ταφής ως το 2020 δεν μοιάζει καθόλου ρεαλιστικός στην Ελλάδα.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου