Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Ευρωεκλογές


Με αφορμή την Προεδρία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι  ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece καταθέτουν τις πρώτες βασικές θέσεις τους.  Παρουσιάζουν επίσης τις θέσεις των δέκα Περιβαλλοντικών Οργανώσεων GREEN10, των Naturefriends International καθώς και πληροφορίες για την Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investement Patrnership - TTIP) που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Α) Θέσεις των ΦτΦ/NFGR (απόσπασμα από το Ψήφισμα της Εθνικής Συνέλευσης 21/9/2013)
 ΕΥΡΩΠΗ – Ε.Ε.: Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, προβάλλει επιτακτική ανάγκη της αλλαγής πλεύσης της Ε.Ε., στην πορεία της για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ΕΕ σήμερα έχει μεταλλαχτεί σε ένα διακρατικό μόρφωμα που υπερασπίζεται, με όρους ηγεμονίας,  το κεφάλαιο και τις τράπεζες έναντι των  λαών, γεγονός που αποτελεί ευθεία αντιευρωπαϊκή στάση, όπως άλλωστε καταγράφεται και από την τεράστια πλέον αύξηση, ως πλειοψηφικού ρεύματος,  του κινήματος των «Ευρωσκεπτικιστών». Η Ευρώπη οφείλει να επιτελέσει το ιστορικό της καθήκον, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι τις μέρες μας και που συνοψίζεται με την φράση  «Ευρωπαϊκό κεκτημένο», και γι’ αυτό απαιτείται η άμεση ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και η δημιουργία, ενεργοποίηση και ανάπτυξη εκείνων των θεσμών και μηχανισμών που θα απελευθερώσουν τον αναγκαίο αναπτυξιακό, δημοκρατικό και οικολογικό δυναμισμό των Ευρωπαϊκών λαών, μέσα σε ένα περιβάλλον Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Δημοκρατία και η ισοψηφία, η δημόσια διαβούλευση, η κατοχύρωση και ανάπτυξη των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η θωράκιση και ενίσχυση της κοινοτικής νομοθεσίας για το δίκαιο του Περιβάλλοντος,  η ισόρροπη ανάπτυξη, η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούν μερικά μόνο, αλλά ωστόσο ουσιαστικά, βήματα που καλείται να διανύσει η ΕΕ στην πορεία για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να γεννηθεί μια ΕΕ με δημοκρατική, ομοσπονδιακή και πολιτειακή συγκρότηση.
 ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και Ευρώπη: Είμαστε υπέρ της συνεργασίας των λαών με όλες τις μορφές (Κοινοβούλια, ΜΚΟ, Δικτύων πολιτών κ.λπ.) και ιδιαίτερα εκείνων της Ευρώπης. Αγαπάμε την πατρίδα μας, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της, είμαστε όμως αντίθετοι στον  εθνικό απομονωτισμό και υπέρ της συμμετοχής στα κοινά και της προσπάθειας των λαών της Ευρώπης να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε κάθε χώρα ξεχωριστά, έτσι ώστε με τη συνεργασία και τον συντονισμό των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν ως αξίες τους τον «άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη» να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τα «δεσμά των τραπεζών» και του νεοφιλελευθερισμού. Καλούμε  τα μέλη και τους φίλους των NF να συνεργαστούν, να συντονιστούν και να  συμβάλλουν στη δημιουργία μιας  Νέας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της αειφορείας, της συνεργασίας, της ειρήνης,  που θα εξασφαλίζει στους πολίτες της τα κοινά (συλλογικά) αγαθά κ.λπ. 

Β) Παρέμβαση των Green 10 για τις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 
Διαβάστε ΕΔΩ

Γ) Naturefriends International/NFI Έκκληση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Διαβάστε ΕΔΩ 

Δ) Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investement Patrnership - TTIP) που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον
Διαβάστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου