Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

22 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας | International Day for Biological Diversity 2016 | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ την αφιερώνουν στον Αξιό - Λουδία - Αλιάκμονα


Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας σήμερα...

International Day for Biological Diversity 2016

Επισκεφτείτε τα διεθνή sites ΕΔΩ ΕΔΩ και του δικού μας ΥΠΑΠΕΝ ΕΔΩ.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
Δείτε ΕΔΩ το εξαιρετικό ενημερωτικό video...

Για την ΠΗΒ αντιγράφουμε από το site του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία -Αλιάκμονα:
Πεταλούδα Papilio Machaon στο Φράγμα Έλλης – φωτό: Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, ενώ η απώλεια της βιοποικιλότητας αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, μαζί με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πουλιών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων τους. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας για την προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκο Δέλτα Αξιού, μιας περιοχής με πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η ορνιθοπανίδα είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής αυτής, και ο βασικός λόγος που αυτή κηρύχθηκε προστατευόμενη, καθώς εδώ έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών, το 66% των πουλιών που συναντώνται στη χώρα μας. Ο πορφυροτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, το νεροχελίδονο, η αγκαθοκαλημάνα, η λαγγόνα, ο μαυροκέφαλος γλάρος και η χαλκόκοτα είναι μερικά από τα σημαντικά είδη πουλιών που συναντώνται στην περιοχή.

Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι σημαντική και για άλλα είδη ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η βίδρα, η αγριόγατα, ο λύκος και ο ασβός, ενώ επίσης είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του λαγόγυρου, ενός μικρού εδαφόβιου θηλαστικού, οι πληθυσμοί του οποίου έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας. Τέλος στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού συναντώνται προστατευόμενα είδη φυτών, όπως ο κρίνος της θάλασσας, καθώς και 17 προστατευόμενους τύπους οικοτόπων.

Ο Φορέας Διαχείρισης προσκαλεί τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων, να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα της περιοχής, επισκεπτόμενοι την νέα ενημερωτική έκθεση στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού που βρίσκεται στη Χαλάστρα, από όπου μπορούν να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό για να πραγματοποιήσουν την περιήγησή τους στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου