[ΠΗΓΗ alterthess - Περισσότερα για τις Ελεύθερες Ζώνες ΕΔΩ]
Του Κωνσταντίνου Κουτσονικόλα
Στις 21 και 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη η πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση τοπικής αυτοδιοίκησης με θέμα την νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA και TISA.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν 40 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων και εκπρόσωποι τοπικών αρχών μετά από κάλεσμα του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης και της Ισπανικής εκστρατείας NoalTTIP. Επιπλέον, στις συζητήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποί κινημάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, σωματείων, εργαζομένων και αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση είχε και την υποστήριξη της τοπικής ομοσπονδίας ταξί καθώς ο κλάδος πλήττεται από την επερχόμενη απορρύθμιση των υπηρεσιών και την εισαγωγή στην αγορά πολυεθνικών όπως η Uber.
Ενδεικτικά, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Βιέννη, τη Σεβίλλη, το Μπέρμιγχαμ, την Κολωνία, τις Βρυξέλλες, την Γκρενόμπλ κ.α. Ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Αντρέας Σκούπουρας. Οι δύο αυτοί δήμοι είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που μετά από αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων ανακηρύχθηκαν ελεύθερες ζώνες από τις επιπτώσεις των νέων εμπορικών συμφωνιών. Επιπροσθέτως, καλέστηκαν και συμμετείχαν δύο μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης των Φίλων της Φύσης μέλος μεταξύ άλλων του ευρωπαϊκού δικτύου οργανώσεων ενάντια στην TTIP , καθώς και μια εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Κέρκυρας - EcoCorfu.
Η συνάντηση των δημάρχων κατέληξε στη συνυπογραφή της κοινής Διακήρυξης της Βαρκελώνης, η οποία απαιτεί την διακοπή των διαπραγματεύσεων για την TTIP και την TISA, καθώς και την μη επικύρωση της CETA. Την εν λόγω Διακήρυξη καλούνται να υιοθετήσουν και να συνυπογράψουν και όσες από τις πόλεις συντάσσονται με το περιεχόμενό της και προτίθενται να την εφαρμόσουν στο μέλλον.
Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή πολιτικών για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ παράλληλα τόνισαν πως η εφαρμογή της TTIP θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες προς την τοπική αυτονομία.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της διακήρυξης οι δήμαρχοι μεταξύ άλλων δηλώνουν τα εξής: «Αναγνωρίζουμε πως είναι καθήκον μας, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, να υπερασπιστούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς ως χώρους για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων καθώς και την ενίσχυση των δημοσίων πολιτικών προς όφελος των πολιτών, προστατεύοντας το περιβάλλον, υποστηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία»[…]
«Αναγνωρίζουμε την συμβολή του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στην ευημερία των πολιτών, αλλά θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ιδέα πως ο ανταγωνισμός και η οικονομική μεγέθυνση θα πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια που καθορίζουν τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου όπως η TTIP, η CETA και άλλες (όπως η TISA)… θα πρέπει να υπερασπιστούμε το δίκαιο, βιώσιμο εμπόριο που στηρίζει τα εργατικά δικαιώματα.»
Επιπλέον, στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν κοινές ομάδες εργασίας, τοπικών αρχών, ειδικών και ακτιβιστών σχετικά με την απειλή που θέτουν οι εμπορικές συμφωνίες στην τοπική αυτονομία, για την καλύτερη διάχυση την πληροφορίας μεταξύ των πολιτών και για την διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε να προωθηθούν κοινωνικές και οικονομικές εναλλακτικές.
Η διήμερη συνάντηση απέδειξε τη βούληση των τοπικών αρχών για την δημιουργία συμμαχίας όχι μόνο για την εναντίωση στις εν λόγω εμπορικές συμφωνίες, αλλά και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλους/ες από οποιεσδήποτε συμφωνίες θέτουν τα κέρδη των ιδιωτών και την απληστία των πολυεθνικών πάνω από τις ανάγκες των πολιτών. Την ίδια στιγμή η συνάντηση αυτή ήταν ευκαιρία ώστε να ενισχυθούν οι συνεργασίες προς πολλαπλές εναλλακτικές που προέρχονται τόσο από τον κοινωνικό όσο και από το θεσμικό κοινοτισμό , που θα ενισχύσουν την μάχη ενάντια στις TTIP/CETA/TISA.
Συνολικά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων περισσότεροι από 1500 δήμοι και κοινότητες στην Ευρώπη: από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία και αλλού έχουν ανακηρυχθεί ως ελεύθερες ζώνες από την TTIP, CETA, TISA. Στην Ελλάδα μετράμε έως σήμερα πέντε ελεύθερες ζώνες, καθώς μετά το Αιγάλεω και την Κέρκυρα ακολούθησαν, η Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα και οι Αγ. Ανάργυροι. Επίσης από τον Ιανουάριο του 2016 ελεύθερη ζώνη είναι και η περιφέρεια Ιωνίων Νήσων, ενώ σύντομα αναμένουμε και άλλες σχετικές αποφάσεις.
Η επόμενη πανευρωπαϊκή συνάντηση τοπικών αρχών προτάθηκε να διοργανωθεί στη Grenoble (Νοτιοανατολική Γαλλία). Παράλληλα, οι τοπικές εκστρατείες θα συνεχιστούν για την ενίσχυση και την συνδιαμόρφωση αντιστάσεων σε τοπικό επίπεδο ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες.
Τέλος το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, πρόκειται να παρέχει το σύνολο των πληροφοριών σχετικά με την συνάντηση στην επίσημη ιστοσελίδα την πόλης όπου θα αναρτηθεί η Διακήρυξη και οι υπογραφές των δήμων και κοινοτήτων που τη συνυπογράφουν. Επιπλέον η κοινή διακήρυξη θα παρουσιαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις ελεύθερες ζώνες και τις εμπορικές συμφωνίες επισκεφτείτε :
για τους Φίλους της Φύσης,
Κωνσταντίνος Κουτσονικόλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου