Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Σάββατο 28 Μαΐου 2016: Αποφάσεις στη «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA» | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Ιούνιο και άλλες δράσεις ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: 

  • Αποφάσεις στη  «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA», το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τον Ιούνιο  και άλλες δράσεις ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες.

Ο χρόνος πιέζει:
Με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούνιο του 2016 αναμένεται η ψήφιση της «Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας/ CETA», μεταξύ  Ε.Ε. και Καναδά, από τους Πρωθυπουργούς των κρατών - μελών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), θεωρούμε απαραίτητη τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή κοινωνικών ομάδων, φορέων και κινημάτων.
Αυτό αποφασίσαμε το Σάββατο, στη «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA». Πρόκειται για την ελάχιστη πρωτοβουλία προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το θέμα και να καταστήσουμε σαφές στους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, ότι οι πολίτες στο όνομα των οποίων διαπραγματεύονται και ψηφίζουν, είναι κάθετα αντίθετοι στη ψήφιση της CETA και στη συνέχιση των αδιαφανών διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ. Με αυτό το σκοπό το STOP TTIP GREECE θα προχωρήσει σε ανοιχτό κάλεσμα και σε περαιτέρω δικτύωση και επικοινωνία προκειμένου να οριστούν ο ενδεδειγμένος χρόνος και τόπος για την πραγματοποίηση μίας ανοιχτής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Συνάντηση Στρατηγικού Σχεδιασμού – STOP TTIP CETA TiSA», το Σάββατο 28 Μαΐου 2016. Στη συνάντηση είχαν καλεστεί "να συμμετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών [σύλλογοι, ΜΚΟ, Πρωτοβουλίες ή και Κινήματα πολιτών, Πολιτικά Ινστιτούτα], Αυτοδιοικητικοί, Πολιτικοί και πολίτες... που  ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αναπτύξουν δράσεις σε τομείς που επηρεάζονται από τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες  TTIP CETA TiSA."

Στη συνάντηση πήραν μέρος εβδομήντα πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε πέντε τραπέζια εργασίας με τα εξής θέματα:
1. Αγροτική παραγωγή και διατροφική ασφάλεια,
2. Ελεύθερες Ζώνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιες Υπηρεσίες,
3. Εργατικά δικαιώματα και Ανάπτυξη,
4. ISDS, ICS Δημοκρατία και Προσωπικά Δεδομένα,
5. Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια, Περιβάλλον.

Στα τραπέζια εργασίας αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της ενημέρωσης, το συντονισμό των συλλογικοτήτων και των ενεργών πολιτών σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο για την άμεση και αποφασιστική ακύρωση των σχεδίων των εταιρειών να απορυθμίσουν εθνικές νομοθεσίες και των προτύπων προστασίας, που θεωρούν ότι βάζουν εμπόδιο ή περιορίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου τους.
Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα όχι μόνο της προάσπισης αλλά και της ανάπτυξης των κοινωνικών, εργασιακών, και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.
Εκφράστηκε η διάθεση να στηριχθεί το τίμιο εμπόριο  και οι ατομικές ή και συνεταιριστικές μορφές παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Συμφωνήσαμε ότι οι επιμέρους τυχόν "βελτιώσεις" στις συμφωνίες δεν ανατρέπουν το βασικό και επιθετικό σχεδιασμό των εταιριών να πάρουν πίσω τις οποιεσδήποτε κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε :
1.      Την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας: Να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
2.      Τα πολιτικά κόμματα [δεν αναφερόμαστε στην Χ.Α.] να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες CETA TTIP TiSA.
3.      Να συζητηθούν οι συμφωνίες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις των βουλευτών και να τις αξιολογήσουν.


Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση:

  1. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να κηρύξουν Ελεύθερες Ζώνες από TTIP CETA τις περιοχές τους.
  2. Το συνδικαλιστικό κίνημα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι νομικοί και οι δικαστικοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές, το οικολογικό κίνημα, να συντονίσουν τους αγώνες τους και να υπερασπίσουν όσες από τις δημοκρατικές, εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τα προσωπικά δεδομένα, το δημόσιο πλούτο, την ποιότητα των τροφίμων και το περιβάλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου