Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο

Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | www.naturefriends.gr
Mail: xpolis@gmail.com - naturefriendsgreece@gmail.com - Τηλ. FAX: 215 5257408


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/6/2016

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: Είμαστε αντίθετοι  με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Οι ΦτΦ/NFGR είναι  κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε το νερό «κοινό αγαθό», όπως το οξυγόνο που αναπνέουμε και το έδαφος  Οι ΦτΦ/NFGR συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα των φορέων που συνυπέγραψαν το 2011 την έκκληση του SAVE GREEK WATER  για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας. Αυτή τη γενική  θέση εξακολουθούμε να στηρίζουμε μέχρι  και σήμερα. Ειδικότερα, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για την ιδιωτικοποίηση, ακόμα και  τμηματική  α) της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας/ ΕΥΔΑΠ και β) της Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης/ ΕΥΑΘ.

Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους: α) Η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής [ΚΥΣΟΙΠ] της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ [ΦΕΚ 1472Β 25/5/2016] και β) η υπογραφή του «οδικού  χάρτη στρατηγικής συνεργασίας», που υπέγραψαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς,   και η οποία προβλέπει μεταξύ των άλλων  «τη διαχείριση των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

Σε μια εποχή που η διαχείριση του  νερού βασιζόμενη στη διαφύλαξη του Δημοσίου συμφέροντος επανακρατικοποιείται/ επαναδημοτικοποιείται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στη χώρα μας έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή η τμηματική μέχρι και πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού! H επανακρατικοποίηση/ επαναδημοτικοποίηση του νερού, όπως και όλων των δημοσίων υπηρεσιών που για διάφορους λόγους έχουν περάσει ή θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, θα γίνει ακόμα δυσκολότερη στο μέλλον, αν ψηφιστούν και τεθούν σε  ισχύ οι Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες CETA και ΤΤIP οι οποίες προετοιμάζουν την εφαρμογή της «μη αναστρεψιμότητας». Δηλαδή, τα διεθνή επιχειρηματικά λόμπυ επιδιώκουν «μέσω επικίνδυνων μηχανισμών να κλειδώσουν και να διατηρήσουν την παρούσα κατάσταση των ιδιωτικοποιημένων  δημόσιων επιχειρήσεων».

Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, για να είναι αποτελεσματικότερος, θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα ενάντια στις συμφωνίες CETA & TTIP.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο, Our World Is Not For Sale[3].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου