Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Ανοικτή επιστολή των 10 Ευρωπαϊκών Περιβαλλοντικών Οργανισμών προς τους κ.κ. Γιουνκέρ, Σούλτς, Τoυσκ, Ρούτε για το BREXIT και την Ευρωπαϊκή Ένωση | GREEN10 - The ten leading environmental NGOs active at EU level sent an open letter to the European leaders

Παρουσιάζουμε την ανοικτή επιστολή των 10 Ευρωπαϊκών Περιβαλλοντικών Οργανισμών/ GREEN10  προς τους κ.κ. Γιουνκέρ, Σούλτς, Τouσκ, Ρούτε για το BREXIT και την Ευρωπαϊκή Ένωση  [ΠΗΓΗ NFI].
Την επιστολή δεν την σχολιάζουμε για την ώρα -  θα επανέλθουμε με επόμενη ανάρτηση με τις θέσεις για την Ευρώπη του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.
Οι θέσεις των ΦτΦ για την Ευρώπη, την ΕΕ και τις Ευρωεκλογές του 2014 ΕΔΩ.
------------------------------------------------- 

Μετάφραση της επιστολής των GREEN10: Χριστιάνα Βλαχάκη, για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece


Προς τον πρόεδρο Γιούνκερ, τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Σουλτς, τον πρωθυπουργό Ρουτ

Θέμα: Η κατάσταση της ΕΕ μετά το Brexit -  ώρα για αλλαγή πορείας

Βρυξέλλες 27 Ιουνίου 2016

Αγαπητέ πρόεδρε Γιουνκερ, πρόεδρε Τουσκ, πρόεδρε Σουλτς, πρωθυπουργέ Ρουτ,

Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι πιστοί στο όραμα μιας ισχυρής και πλήρως ενοποιημένης Ευρώπης, νιώθουμε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από το γεγονός ότι το 52% των άγγλων ψηφοφόρων επέλεξαν να ψηφίσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Ήταν ένα δυνατό πλήγμα όχι τόσο για την Ευρωπαϊκή οικονομική ένωση αλλά περισσότερο για τις αξίες τις οποίες η ΕΕ αντιπροσωπεύει: ευρύτητα, συμμετοχή, ανεκτικότητα, σεβασμό και δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες ένα θα είναι το κυρίαρχο ερώτημα που θα κληθεί ν' απαντήσει η ΕΕ: πώς μπορούμε ν' ανταποκριθούμε στις παραπάνω αξίες και να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές, οι δομές και οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν για να τις διατηρήσουν, μπορούν να το πράξουν αποτελεσματικά κάτω από τη σκιά του φόβου, της αποξένωσης και της παραπληροφόρησης;

Ως δέκα από τις ηγετικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ενεργές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με περισσότερα από 20 εκατομμύρια μέλη – πολλά εκ των οποίων ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο- θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο  για να  προωθήσουμε τις αξίες και τα οφέλη που οι πολιτικές της ΕΕ έφεραν στην υγεία και τις ζωές των πολιτών της. Αυτά περιλαμβάνουν  πιο καθαρό αέρα, νερό και παραλίες, ευημερία της άγριας ζωής, ασφαλέστερα συστατικά προϊόντων και πράσινη ενέργεια για ν' αναφέρουμε μερικά μόνο. Τα οφέλη αυτά πρέπει να επικοινωνούνται ξεκάθαρα, με ένταση και διάρκεια και όχι μόνο υπό την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ταυτόχρονα η ΕΕ πρέπει να βάλει στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξής της μια διαθρωτική αλλαγή, τέτοια που να βάζει τα συμφέροντα των ανθρώπων και του πλανήτη σε πρώτο πλάνο και σε πλήρη αρμονία με την παγκόσμια ατζέντα του 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη και με την κλιματική συμφωνία των Παρισίων. Αυτή η ελπιδοφόρα και ανανεωτική ατζέντα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με αλλαγή  πολιτικής κατεύθυνσης και η οποία απαιτεί  αυξημένη λογοδοσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Το ότι ο σημερινός προσανατολισμός της ΕΕ χαλάρωσης των κοινών ρυθμιστικών κανόνων απέτυχε να πείσει όσους προτίμησαν την “αποχώρηση” από την “παραμονή”, δε θα έπρεπε να είναι έκπληξη. Δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο γιατί πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι “κανόνες” και για ποιούς “παίκτες”. Η επιθυμία απελευθέρωσης αγορών και κανόνων προέρχεται από κατεστημένα συμφέροντα και είναι ακριβώς αυτά που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την ελεύθερη εσωτερική αγορά της ΕΕ, πολλοί εκ των οποίων δε θα ήθελαν ποτέ ένα Brexit.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να δείξει πως είναι ενωμένη, πως δεν παραλύει και παραμένει πρόθυμη και ικανή να δρα για το όφελος των ανθρώπων και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Η ΕΕ οφείλει να παραμείνει ηγέτιδα στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την εξαφάνιση της άγριας ζωής. Είναι ικανή να επιλύσει την περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας φιλόδοξες πολιτικές, που μπορούν να σώσουν και να βελτιώσουν τις ζωές εκατομμυρίων, εντός και εκτός Ευρώπης.

Χαιρετίζουμε την προθυμία σας να συμμετάσχετε σ' ένα νέο προβληματισμό σχετικά με την μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης ξεκινώντας από σήμερα κιόλας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σ' αυτή τη συζήτηση στο ερχόμενο διάστημα.

Με εκτίμηση,
Jeremy Wates
Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Επιμελητηρίου και νυν πρόεδρος των Green 10

Εκ μέρους του ΔΣ των Green 10
Angelo Caserta, Regional Director – Birdlife Europe
Wendel Trio, Director – Climate Action Network (CAN) Europe
Mark Fodor, Executive Director – CEE Bankwatch Network
Jeremy Wates, Secretary General – European Environmental Bureau
Magda Stoczkiewicz, Director – Friends of the Earth Europe
Jorgo Riss, Director – Greenpeace European Unit
Genon K. Jensen, Executive Director - Health and Environment Alliance (HEAL)
Andrea Lichtenecker, Executive Director - Naturefriends International
Jos Dings, Director – European Federation for Transport and Environment (T&E)
Geneviève Pons-Deladrière, Director – WWF European Policy Office

Μετάφραση: Χριστιάνα Βλαχάκη, για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
 ------------------
Today, the ten leading environmental NGOs active at EU level sent an open letter to President Juncker, President Schulz, President Tusk, and Prime Minister Rutte to express their consternation at the Brexit votum.
Downloads Green 10 Open Letter

The Green 10 organisations stress the benefits EU policies brought to European citizens in the form of cleaner air, water and beaches, thriving wildlife, safer substances and green energy, as well as the need for a transformational change of the EU, that puts the interests of people and planet first.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή