Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Yπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ η Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων| H Ελλάδα όπως αναμενόταν συντάχθηκε με τις πυρηνοκάτοχες χώρες και μποϋκόταρε τη συζήτηση



Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΗΕ για τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων
Μόλις απαγορεύσαμε τα πυρηνικά όπλα! 
Σήμερα στον ΟΗΕ ελήφθη μια ιστορική απόφαση όταν υιοθετήθηκε με ψήφους 122- 1 η  Συνθήκη για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons η οποία θα αποτελέσει τη νομική βάση για την πλήρη απαγόρευση των χειρότερων όπλων μαζικής καταστροφής. 
Η Συνθήκη την οποία υποστήριξαν πάνω από 140 κράτη κατά την Γενική συνέλευση του ΟΗΕ απαγορεύει την ανάπτυξη, δοκιμή, παραγωγή, διευκόλυνση, κατασκευή, κατοχή, φύλαξη, χρήση και απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και παρέχει ευέλικτες διεξόδους για τις πυρηνοκάτοχες και εξαρτώμενες από αυτές χώρες για να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία όταν αποφασίσουν να την υιοθετήσουν. 
Δυστυχώς η Ελλάδα συμπαρατάχθηκε με τις πυρηνοκάτοχες χώρες και μποϋκόταρε την συζήτηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας.
Η πρόεδρος της Σύσκεψης Elayne Whyte, παραδίδοντας το τελικό κείμενο  προς την ψηφοφορία είπε:
" Είμαστε εδώ για να δώσουμε ζωή σε μια νέα Συμφωνία n οποία επιδιώκει να συνενώσει τον κόσμο γύρω από τα όνειρα κάθε ανθρώπου να δει έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα."
Η συμφωνία θα ανοίξει προς υπογραφή στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 στον ΟΗΕ και θα τεθεί σε ισχύ μόλις την επικυρώσουν 50 χώρες.
"Αυτό είναι ορόσημο το οποίο επιτυγχάνει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων  μια για πάντα“ είπε ο συμπρόεδρος της  IPPNW Τιlman Ruff. “Η Συνθήκη βασίζεται στην ανθρωπιστική αρχή ότι οι συνέπειες των πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτες κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και κάθε χρήση των πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη με τις αρχές κάθε διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου. .”
"Οι 9 πυρηνοκάτοχες χώρες, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τώρα αντιμετωπίζουν μια δύσκολη απόφαση" είπε ο διευθυντής προγράμματος της “ΙPPNW John Loretz. “Θα πρέπει να συμβιβαστούν με όσα ξεκάθαρα προβλέπει η Συνθήκη και να καταστρέψουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, όπως είχαν υποχρέωση εδώ και πολλές δεκαετίες ή θα πρέπει να στιγματιστούν σαν παράνομες..''
Tα κράτη που βασίζουν την ασφάλειά τους στην κατοχή πυρηνικών όπλων που κατέχονται από άλλα κράτη (όπως η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ)  θα πρέπει να υποχωρήσουν από κάθε διευθέτηση που έχει σχέση με πυρηνικά όπλα (πχ φιλοξενία πυρηνικών στη Σούδα) ή θα αντιμετωπίσουν ανάλογη παγκόσμια καταδίκη..”
Σαν ιδρυτής και ηγετικός ιατρικός συνεταίρος της ICAN—International Campaign to Abolish Nuclear Weapons— η IPPNW είχε έντονη παρουσία στον ΟΗΕ σαν κοινωνικός συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη , εργαζόμενη για να τεκμηριώσει πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων..
“ Η  Συνθήκη αναγνωρίζει τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες που αφορούν την ασφάλεια όλης της ανθρωπότητας, θέτουν τεράστιες αμφιβολίες για την επιβίωση του ανθρώπου, το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των επόμενων γενεών" είπε η δρ Ruff. “Επίσης αναγνωρίζει ότι αυτές οι συνέπειες δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επάρκεια, αλλά μόνο να προληφθούν."
“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί η Συνθήκη αναγνωρίζει τα θύματα των πυρηνικών όπλων” σημείωσε η Dr. Ruff . Το κείμενο σαφώς αναφέρεται στους Hibakusha—τους επιζήσαντες της Hiroshima και του Nagasaki— και στους ιθαγενείς που μολύνθηκαν και είχαν επιπτώσεις κατά τις πυρηνικές δοκιμές. Επίσης συμπεριλαμβάνει τις δυσανάλογες επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων σε παιδιά και γυναίκες."
“ Δημιουργώντας ένα ξεκάθαρο και λογικό σετ απαγορεύσεων, έναν αριθμό σημαντικών θετικών υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν την υποχρέωση για την υποβοήθηση θυμάτων και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο περιβάλλον, και με διαδικασίες που οδηγούν προς την καταστροφή τους τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμια συμμετοχή χρόνο με τον χρόνο, η Συνθήκη αποτελεί ένα δυνατό νομικό, ηθικό και πολιτικό εργαλείο προόδου." 
“Σήμερα με αυτή την ιστορική συνθήκη, ο κόσμος άλλαξε. Το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας υπογραμμίζει αυτό το επίτευγμα. Η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την επείγουσα για την ανθρώπινη υγεία υπόθεση της πλήρους εξαφάνισης τους..” 
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
---------------------------------------------
Μια από τα ίδια για άλλη μια φορά η στάση της Ελλάδας απέναντι στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Δείτε παρακάτω απόσπασμα από ανάρτηση των ΦτΦ στις  8 Σεπτεμβρίου 2016.

Αποτέλεσμα εικόνας για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων''Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ θεωρούν απαράδεχτη τη "μία από τα ίδια" πολιτική της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το θέμα της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Η Ελλάδα διαχρονικά απέχει ή καταψηφίζει προτάσεις για τη σύγκλιση συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητήσει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Οι ΦτΦ με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα (19.05.2015)  τον καλούσαν η χώρα μας "να συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις που στηρίζουν την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών και να μη στηρίζει τις απόψεις των πυρηνοκατόχων για μια δήθεν σταδιακή μείωση που παρατείνει το ισχύον καθεστώς». 

Δυστυχώς η Ελλάδα για μια ακόμα φορά καταψήφισε,  κατά τη διάρκεια της τελικής συνάντησης της Συνόδου εργασίας στη Γενεύη για τον πυρηνικό αφοπλισμό που έγινε τον Αύγουστο του 2016, την πρόταση για σύγκλιση συνέλευσης το 2017 για να διαπραγματευθεί τα νομικώς δεσμευτικά εργαλεία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών. Η πρόταση υιοθετήθηκε τελικά στις 19 Αυγούστου 2016 αφού 107 άλλα κράτη την υποστήριξαν.''

Δείτε εδώ κι εδώ παλιότερες αναρτήσεις επί του θέματος.

2 σχόλια:

  1. Γράψτε ποιοί αντιπρωσόπευαν την ΕΛΛΑΔΑ,δΕΝ ΘΑ ΠΆΘΕΤΕ ΤΊΠΟΤΑ ΝΑ ΤΟΥς ΚΡΕΜΆΣΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΆΚΙΑ. Η προσωπική ευθύνη του καθ ενος μας μετράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κοντά στην οριστική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων από τον ΟΗΕ... Θα το επιτρέψουν έτσι απλά οι κάτοχοί τους και οι σύμμαχοι αυτών???

    ΑπάντησηΔιαγραφή