Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή της CETA | Εμείς τι κάνουμε;

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com  - Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.09.2017

21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή της CETA | Εμείς τι κάνουμε;


Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, CETA, παρά τις τεκμηριωμένες και μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece εκτιμά ότι ακόμα και με την προσωρινή εφαρμογή της CETA υπάρχουν περιθώρια αντιστάσεων της κοινωνίας των πολιτών, των περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων, των εργαζομένων και των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάθε πολίτη, έτσι ώστε τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. – έστω και ένα αρκεί - να μη ψηφίσουν την εφαρμογή της.

Η εφαρμογή της CETA θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στη δημοκρατία, στην παραγωγή – διάθεση των αγροτικών προϊόντων και στην ασφάλεια τροφίμων. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα δυσμενέστερες λόγω της εξαίρεσης από τη συμφωνία πολλών εκ των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μεταξύ των οποίων αίρεται και η προστασία της φέτας. Επιπρόσθετα η εφαρμογή της CETA θα δώσει μια ακόμα δυνατότητα στον Καναδά και στην Eldorado Gold να εκβιάζουν και να επιβάλλουν τους όρους τους, περιφρονώντας της κοινωνικές αντιδράσεις και τους περιβαλλοντικούς νόμους της χώρας μας, για τη συνέχιση των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές – Χαλκιδικής.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υιοθετεί τις προτάσεις που κατέθεσε η Πρωτοβουλία «STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας» προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικόλαο Βούτση: 
α)Να συγκαλέσει την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες, 
β)Το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάρει θέση για την πρόσφατη προσφυγή του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Σύστημα Εταιρικής Επιδιαιτησίας (ICS),
γ)Να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της CETA στην Ελλάδα, πριν κληθεί η Ελληνική Βουλή να πάρει θέση επί της συμφωνίας CETA.

Οι ΦτΦ εκτιμούν ότι η πολιτική της Ε.Ε. αλλά και του διεθνούς εμπορίου πρέπει να αλλάξει, να βασίζεται πραγματικά στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ, στην αλληλεγγύη και στις αρχές του δίκαιου εμπορίου, στην προστασία των εθνικών οικονομιών από τις πολυεθνικές, στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και στο σεβασμό προς τον άνθρωπο και στη φύση.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προσυπογράφει τις θέσεις δεκάδων φορέων και κινημάτων απ’ όλο τον κόσμο, για ένα δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, που δεν θα καταδυναστεύει τους λαούς. Οι θέσεις αυτές θα παρουσιαστούν με αφορμή την 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, 10 – 13 Δεκεμβρίου 2017. 

(Οι θέσεις θα παρουσιαστούν με νεότερο Δελτίο Τύπου των ΦτΦ)






Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. 
Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων δ) Είναι σωματείο καταχωρημένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με  ΑΜ 3358 ε) Έχουν υιοθετήσει τη «Διακήρυξη των Βάσκων  - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης - Για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου