Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού | Ο Αειφόρος Τουρισμός - ένα εργαλείο για την ανάπτυξη ή TOURISTS GO HOME?


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com – xpolis@gmail.com| Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/09/3027

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμιο Ημέρα Τουρισμού

Ο Αειφόρος Τουρισμός - ένα εργαλείο για την ανάπτυξη ή TOURISTS GO HOME?

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα σε ένα Παγκόσμιο Έτος Τουρισμού (2017) αφιερωμένο στον «Αειφόρο Τουρισμό και την Ανάπτυξη».



Στο φετινό μήνυμά του ο Taleb Rifai, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) αναφέρει ό,τι «Ο τουρισμός είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος στον κόσμο μετά από τα χημικά και τα καύσιμα. Φέρνει ελπίδα, ευημερία και κατανόηση σε τόσες πολλές ζωές και πόρους σε όλο τον κόσμο. Μόνο πέρυσι, 1.235 εκατομμύρια ταξιδιώτες διέσχισαν τα διεθνή σύνορα σε ένα μόνο έτος. Μέχρι το 2030, τα 1,2 δισεκατομμύρια τουρίστες θα φτάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια.»
Το ερώτημα που προκύπτει είναι «ελπίδα» για ποιους?


Την ίδια ώρα που αναπτύσσεται αριθμητικά ο τουρισμός, αναπτύσσονται και αντιδράσεις των κατοίκων πολλών κορεσμένων περιοχών όπως π.χ. στη Βαρκελώνη, Βενετία κ.α., οι οποίοι ασφυκτιούν και διαδηλώνουν με το σύνθημα TOURISTS GO HOME. Η «φέρουσα ικανότητα» τουριστικής ανάπτυξης, υποδοχής και εξυπηρέτησης τουριστών, η αντοχή των υποδομών των πόλεων έχει ξεπεραστεί σε αρκετές περιοχές, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.  
Ο μαζικός – βιομηχανοποιημένος τουρισμός δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στον τουρισμό1 και ταυτόχρονα ο τουρισμός θα συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή2.


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει καταθέσει τις προτάσεις του για έναν «Τουρισμό που δεν πληγώνει» (2013) και έχει προσυπογράψει τη «Διακήρυξη του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση του τουρισμού3» (2017).



Η Διακήρυξη του Βερολίνου/ Berlin Declaration μεταξύ των άλλων αναφέρει:


«Η μεταρρύθμιση του κόσμου μας δεν είναι εφικτή χωρίς την μεταρρύθμιση του τουρισμού. Με αυτή τη διακήρυξη θέλουμε όχι μόνο να ενθαρρύνουμε περαιτέρω προβληματισμούς και συζητήσεις, αλλά απαιτούμε συγκεκριμένες δράσεις και επιτακτικές ενέργειες.

Ως οριζόντια βιομηχανία, ο τουρισμός ευθύνεται για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων, καθώς επηρεάζει το περιβάλλον τους και τον πολιτισμό τους.

Μόνο ο τουρισμός που συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας του τοπικού πληθυσμού, στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων, στην περιβαλλοντική προστασία καθώς και στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων και της φτώχειας, είναι μια ουσιαστική επιλογή για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αν αγνοήσει λοιπόν ο τουρισμός αυτή την ευθύνη, αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη και όχι εργαλείο. Επομένως, η ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ εαυτή δεν αποτελεί αυτοσκοπό και όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην μεταρρύθμιση του τουρισμού.
Ήτοι, να επιδιωχθεί ευρεία και δίκαιη κατανομή των οικονομικών και κοινωνικών ωφελημάτων σε όλες τις αποδέκτριες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της τοπικής ευημερίας, της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής ισότητας.

Ο τουρισμός πρέπει να είναι μια θετική και ωφέλιμη εμπειρία για τους ταξιδιώτες και τους οικοδεσπότες για να λειτουργήσει ως δύναμη αμοιβαίας κατανόησης, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού».

Στην Ελλάδα ο τουρισμός αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, 7% ετησίως (διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο παγκοσμίως), προσφέρει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, συμμετέχει με 18,% στο ΑΕΠ, η αύξηση των εσόδων κινείται στο 13% και οι αφίξεις για το 2017 προβλέπεται να φθάσουν τα 30 εκατομμύρια. 
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρά την ανάπτυξη του τουρισμού συστήνει στους εμπλεκόμενους φορείς στην Ελλάδα (Υπουργεία, Τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις, εργαζόμενους3 κ.ά.) 
α) να μη παρασύρονται και να μην εφησυχάζουν  από τα μεγέθη και την αύξηση των αφίξεων σε αεροδρόμια και κλίνες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας, που το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε λόγους συγκυρίας (π.χ. ένταση, ανασφάλεια και εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, Αιγύπτου κ.ά),
β) να μη ξεχνούν ότι η τουριστική βιομηχανία μπορεί να κατευθύνει τους πελάτες της σε άλλους προορισμούς, εκτός Ελλάδας, ανάλογα με τα συμφέροντά της, 
γ) να σχεδιάσουν έναν πολυθεματικό τουρισμό πολλών και εναλλακτικών προορισμών και διάρκειας, ο οποίος θα στηρίζει την τοπική κοινωνία, την παραγωγή, θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον, τη Μεσογειακή διατροφή, την ιστορία και τον πολιτισμό,
δ) να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες "με ανθρώπινο πρόσωπο", έτσι ώστε οι τουρίστες να γίνουν οι καλύτερες πρεσβευτές για τη χώρα μας,
ε) να σέβονται το προσωπικό και τα εργασιακά δικαιώματα,
στ) να υποδέχονται με "ανοικτές αγκάλες" και να εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες παραμονής σε καθηγητές, γιατρούς και άλλες ειδικότητες που καλούνται να υπηρετήσουν στις τουριστικές περιοχές. Το φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Σαντορίνη) να μη μπορούν να βρουν καταλύματα λόγω τουρισμού δεν μας τιμά ως χώρα.

----
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προγραμματίζει για το 2018, σε συνεργασία με άλλους φορείς τη διοργάνωση, ημερίδας και εργαστηρίων με θέμα «Τουρισμός που δεν πληγώνει Β’ και η Διακήρυξη του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση του τουρισμού»

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
  1. Α) Τράπεζα της Ελλάδος «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», 2014 Β) ΚΕΔΕ - Συνέδριο "Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία" - Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων, Τουρισμού, και Υγείας - 6 &7 Απριλίου 2017, Ηράκλειο Κρήτης».
  2. Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού | UNWOT  «Climate Change & Tourism
  3. ΓΣΕΕ,  Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό και το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας «Τουρισμός και ανάπτυξη: Βασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις, αγροτροφικό σύστημα»




Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων δ) Είναι σωματείο καταχωρημένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με  ΑΜ 3358 ε) Έχουν υιοθετήσει τη «Διακήρυξη των Βάσκων - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης - Για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου