Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

21η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 | Να αναδειχθεί η εθνική περιβαλλοντική ωριμότητα και αξιοπρέπεια

Related image


Η αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δήλωσε: «με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 αποτίνουμε φόρο τιμής στο μοναδικό αυτό δίκτυο και στην αξία του για τους πολίτες και την οικονομία». Πρόκειται για ένα δίκτυο με περισσότερες από 27.000 προστατευόμενες περιοχές, που καλύπτουν πάνω από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ξηρά και στη θάλασσα. Εκτός από τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, το δίκτυο συμβάλλει με ποσοστό μεταξύ 1,7 και 2,5 % στο ΑΕΠ της ΕΕ μέσω της παροχής οικοσυστημικών υπηρεσιών, όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ο καθαρισμός των υδάτων, η επικονίαση και ο τουρισμός.

Ερευνητές της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, Αυστραλία, με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ισχυρίζονται ότι το ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών της Γης είναι προστατευόμενες μόνο κατ’ όνομα. Η μελέτη εκτιμά ότι έχει υποβαθμισθεί το 33% των προστατευόμενων περιοχών στη ξηρά, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να απειλείται η βιοποικιλότητα σε αυτές τις περιοχές. Συνολικά έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν υποβαθμισθεί από ποικίλες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Από την πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα εύκολα διαπιστώνει ο καθένας τις διαστάσεις της προβληματικής 18χρονης λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Το αδιανόητο 33,3% της ελληνικής επικράτειας είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και είναι (σύμφωνα πάντα με την έρευνα) σε μεγάλο βαθμό παραμελημένες περιοχές. Το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ανέρχεται μόλις στο 18% της επιφανείας της, ενώ σε πλανητικό επίπεδο καλύπτεται περίπου το 15% της ξηράς της Γης, με στόχο να φθάσουν το 17% έως το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Ρίο, 1992).

Από τα πιο πάνω, αλλά και από την περιβαλλοντική πραγματικότητα συνάγεται ότι το 33,3 % της ελληνικής επικράτειας, που σήμερα είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, σε αντιστοιχία με τα ποσοστά άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε., αλλά και σε επίπεδο πλανήτη κρίνεται, αν μη τι άλλο, υπερβολικό για προστατευτικούς και διαχειριστικούς λόγους, αλλά και για λόγους αξιοπιστίας των επιστημονικών δεδομένων. Η Ελλάδα δεσμεύεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αλλά και καταχρηστικά με δυσανάλογες παρούσες και μελλοντικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής. Δεσμεύσεις που κοστίζουν σε χρήμα και αξιοπιστία. Είναι γνωστό ότι και σήμερα η Ε.Ε. απειλεί την Ελλάδα με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καλεί να «θεσπίσει κατάλληλο επίπεδο προστασίας των περιοχών Natura 2000».

Καλούνται λοιπόν οι Έλληνες πολίτες να καταβάλλουν αχρείαστους πόρους που σπαταλιούνται σε αμφίβολης σκοπιμότητας περιοχές και Φορείς, χωρίς ουσιαστικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα σε αρκετές των περιπτώσεων. H ένταξη και η κατάσταση των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί έργο και ευθύνη των κυβερνήσεων. Για το θέμα αυτό το αρμόδιο υπουργείο οφείλει άμεσα να ζητήσει από τις υπεύθυνες περιφερειακές υπηρεσίες σχετική έκθεση (αξιολόγηση) και ειδικότερα να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια κατά πόσο εξυπηρετούνται οι στόχοι για τους οποίους εντάχθηκαν οι περιοχές στα προγράμματα και στα προστατευτικά δίκτυα. Ανάλογα των υπεύθυνων απαντήσεων που θα λάβει να προγραμματίσει τις περαιτέρω ενέργειες και να απεντάξει με συνοπτικές διαδικασίες εκείνες τις περιοχές που δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από το νομικό πλαίσιο επιστημονικά κριτήρια. Με την ενέργεια αυτή θα αναδειχθεί η εθνική περιβαλλοντική ωριμότητα και αξιοπρέπεια, αλλά και οι διατιθέμενοι πόροι θα περιοριστούν στις ορθά επιλεγμένες περιοχές για τις οποίες αξίζει να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μέτρα.

Πηγή:dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου