Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - Naturefriends: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!


ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ! 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, το διεθνές δίκτυο των Φίλων της Φύσης απευθύνει έκκληση στον τουριστικό κλάδο να αυξήσει τη δέσμευσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Βιέννη, 6 Δεκεμβρίου 2018 

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ συμφώνησε με το Ψήφισμα 217 Α, την «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Σήμερα, 70 χρόνια αργότερα, εξακολουθούν να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλά μέρη του κόσμου - ακόμη και στον τομέα του τουρισμού. 

Ένας νόστιμος μπουφές για πρωινό, πολύχρωμα ποτά στην πισίνα, 24ωρη εξυπηρέτηση, μια λευκή παραλία και ο γαλάζιος ωκεανός... Αυτός είναι ο τρόπος που πολλοί φαντάζονται διακοπές χαλάρωσης. "Ωστόσο, πίσω από αυτές τις σκηνές τα πράγματα δεν είναι συχνά τόσο ρόδινα", εξηγεί η Cornelia Kühhas, ειδικός σύμβουλος τουρισμού στο διεθνές δίκτυο των Φίλων της Φύσης. "Πολλές φορές το προσωπικό εργάζεται υπό επισφαλείς συνθήκες, η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι συχνό πρόβλημα και τα τουριστικά σχέδια αποφασίζονται χωρίς ελεύθερη, προηγούμενη και ενημερωμένη συγκατάθεση, συνεπώς οι ντόπιοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα χωριά τους λόγω τουριστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων..." 

Η δύναμη των ταξιδιωτών 

Τι μπορώ να κάνω ως ταξιδιώτης για αυτό; Πώς μπορώ να βρω μια επιχείρηση που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Δύο σύντομα βίντεο από το το διεθνές δίκτυο των Φίλων της Φύσης φτάνουν στο επίκεντρο του θέματος και δίνουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα: Τα επεξηγηματικά βίντεο "Ανθρώπινα δικαιώματα στον τουρισμό" και "Σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών - και στον τουρισμό επίσης!" δίνουν παραδείγματα γιατί και πώς ο τουρισμός επηρεάζει τον άνθρωπο και τα παιδιά, τι μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες και πώς οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν υπεύθυνα. 
(Δείτε εδώ τα βίντεο: https://www.nf-int.org/en/publikationen/videos


Για έναν τουρισμό που τους ωφελεί όλους 


Το διεθνές δίκτυο των Φίλων της Φύσης υποστηρίζει ότι ο σεβασμός ωφελεί την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια - ένας τουρισμός που σέβεται τη φύση και τους ανθρώπους εξίσου. Το 2012, σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ και ταξιδιωτικούς πράκτορες, ιδρύθηκε o οργανισμός  "Roundtable Human Rights in Tourism", μια πρωτοβουλία πολλών ενδιαφερομένων για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τουρισμό. Ο οργανισμός αυτός λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη και ανοιχτή πλατφόρμα για τις εταιρείες, τις οργανώσεις και τα ινστιτούτα που ενεργούν σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιχειρήσεις». 

14 ταξιδιωτικοί πράκτορες, καθώς και ταξιδιωτικοί σύλλογοι από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, έχουν ενταχθεί στο Roundtable Human Rights in Tourism μέχρι στιγμής. Δεσμεύονται να ενσωματώσουν τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και επιπλέον να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές, τις τουριστικές επιχειρήσεις και το προσωπικό για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το "Roundtable Human Rights in Tourism" και τα μέλη του μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.humanrights-in-tourism.net/de/startseite.html

[Μετάφραση: Ευαγγελία Βορδογιάννη για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece]

1 σχόλιο:

  1. Έχομε τουριστικές επιχειρήσεις που π.χ. κάνουν μια μεγάλη επένδυση σε μια περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους και τουριστικής ζήτησης.
    Κατά την κατασκευή και την λειτουργία χρησιμοποιούν συνεργεία δικά τους φθηνού εργατικού κόστους και υλικά επίσης υπό συνθήκες ελεύθερης οικονομίας που επιφέρουν ελάχιστο ή καθόλου όφελος στην τοπική κοινωνία. Οι δε φόροι που πληρώνουν στο κράτος είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσον έχουν ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία.
    Επί πλέον λειτουργούν με το σύστημα all inclusive.
    Το θέμα είναι αν οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας έχουν δικαίωμα να ωφελούνται από την εγκατάσταση μιας τέτοιας τουριστικής μονάδας ή όχι.
    Πιστεύω πως εδώ παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή