Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ο υπερβολικός τουρισμός στις πόλεις. Απαιτείται δράση πριν είναι πολύ αργά | OVERTOURISM IN EUROPE'S CITIES: ACTION REQUIRED BEFORE IT'S TOO LATE


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει επανειλημμένως επισημάνει τους κινδύνους του υπερτουρισμού συνολικά για τη χώρα μας και ειδικότερα για ορισμένους προορισμούς που έχουν υπερβεί τη "φέρουσα ικανότητα" και πραγματικά "βουλιάζουν" από τους τουρίστες ορισμένες περιόδους. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γράφαμε μεταξύ των άλλων:
"... Ελλάδα το έτος 1990 είχε 2,6 εκατ. τουρίστες, το 2010 ο αριθμός είχε ανέλθει στα 15 εκατ. και το 2018 προβλέπεται να φθάσει τα 33 εκατ. Η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος είναι οι πέντε τουριστικοί "μαγνήτες" στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν και άλλοι προορισμοί και θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το τουριστικό ειδικό ενδιαφέρον..."

Το φαινόμενο του υπετουρισμού και τα προβλήματα που δημιουργεί στο περιβάλλον, στην ζωή των τοπικών κοινωνιών αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους δεν απαντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που χρειάζεται.
[Για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τουρισμό διαβάστε ΕΔΩ]

Ορισμένα από τα προβλήματα του υπερτουρισμού (δεν αναφέρεται αυτός ο όρος) θίγονται και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) όπου μεταξύ των άλλων διαβάζουμε:
«Ένας τόπος δεν πρέπει να αρέσει μόνο στους τουρίστες που τον επισκέπτονται, αλλά και στους κατοίκους που ζουν σε αυτόν και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. H ποιότητα του τόπου, των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, οφείλει να συμβαδίζει με την ποιότητα ζωής που θέλουμε για εμάς τους ίδιους. 
Γιατί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση των τουριστών. Επάρκεια σε βασικές υποδομές όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν ζήτημα για κάποιους από τους προορισμούς που κινούνται στα όριά τους στην αιχμή της σεζόν...." 
(Δελτίο Τύπου 13.12.2018 ΕΔΩ]
---
Στις 13 Δεκεμβρίου 2018 δημοσιεύτηκε επίσης η έρευνα/ μελέτη για τις Ευρωπαϊκές Πόλεις με θέμα "Προστάτευσε την πόλη σου από τον Υπερτουρισμό" "European city tourism study 2018: Protecting your city from overtourism". [Πληροφορίες και η Έρευνα ΕΔΩ ]]

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων της Αυστρίας επικεντρώνεται σε 52  Ευρωπαϊκές πόλεις  και  τα βασικά συμπεράσματα είναι:
  • Ο επιτυχημένος αστικός τουρισμός απαιτεί ολοκληρωμένες και βιώσιμες στρατηγικές
  • Απαιτείται δράση πριν είναι πολύ αργά
(Η Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα)

Ωστόσο η κατάσταση στην Αττική με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία που έχουμε είναι η εξής:
"Τα τελευταία τρία χρόνια αυξήσαμε τη μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στην Αττική, από τις 3,4 ημέρες στις 5,7" - "Το 2017 οι επισκέπτες της Αττικής ήταν 5,1 εκατομμύρια" (συνέντευξη της κας Ελένης Δημοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής αρμόδια για τον τουρισμό, στο ΚΟΚΚΙΝΟ).

Προφανώς και για την Αττική θα πρέπει να παρθούν μέτρα "προστασίας" αλλά και "ανάδειξης" του τουριστικού προϊόντος των πόλεων αλλά για αυτό χρειάζεται μια πιο υπεύθυνη στάση των Δήμων και μια καλύτερη  συνεργασία  με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Τουρισμού.

Το θέμα του βιώσιμου τουρισμού (ή κατά άλλους "υπεύθυνου τουρισμού")  θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα όλων των Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων, με κριτήρια τοπικής ανάπτυξης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο του 2019.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συνεχίσει και το 2019 να προβάλλει τις θέσεις που περιγράφονται στη  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», Berlin Declaration on "Transforming Tourism" .

Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου