Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου - ΦτΦ: Τα θερινά πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και η προγραμματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.07.2019

Τα θερινά πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και η προγραμματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη


Με αφορμή την προγραμματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στη Βουλή ότι "Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες" το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece χαιρετίζει, στηρίζει  την εξαγγελία, υπενθυμίζει και υπογραμμίζει  τα εξής:

1.       Υπάρχει ήδη ένα θετικό νομικό καθεστώς προστασίας, σωστικών επεμβάσεων και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το νομικό καθεστώς προστατεύει τον ιστορικό πυρήνα -περίπου 40 κτήρια- και τον περιβάλλοντα χώρο περίπου 16.000 στρεμμάτων. (Ενδεικτικά α) ΥΠΠΟ/∆ΙΝΕΣΑΚ/Γ/535/56545/23-10-2003, Φ.Ε.Κ. 1620/Β/3-11-03 β) ΥΠΠΟ/∆ΑΝΣΜ/63728/2079/13-10-2005 γ) ΥΠΠΟ/∆ΑΝΣΜ/83503/2651/15-11-2005 δ) «Καταγραφή κινητών αντικειµένων τ. Βασιλικής οικογένειας στο κτήµα Τατοΐου – Άµεσες σωστικές επεµβάσεις σε χαρακτηρισµένα κτήρια του πρώην Βασιλικού Κτήµατος στο Τατόι», διατιθέμενη πίστωση 2004ΣΕ01400001)



2.       Υπάρχουν δεκάδες παρεμβάσεις και προτάσεις από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από το 2003 αλλά και το 2014 με τη στήριξη της Europa Nostra, από το Σύλλογο Φίλων Τατοΐου καθώς και άλλων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών,

3.       Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την ΑΠΟΦΑΣΗ υπ’ αριθμ. 160/2018, 6 Ιουνίου 2018, «…ενέκρινε ομόφωνα τη δαπάνη και την εκτέλεση διαφόρων έργων για την αποκατάσταση της ωραιότατης διαδρομής προς τη λίμνη «Κιθάρα», στο Τατόι ύψους 380.000€, βάσει της τεχνικής μελέτης, το κόστος της οποίας χρηματοδότησε η τέως Νομαρχία Αττικής, ύστερα από ενέργειες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η δασική οδός προς την Κιθάρα κατασκευάσθηκε το 1877 και ήταν η ωραιότερη του Κτήματος.»

4.       Υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις πολιτικών προσώπων όπως π.χ. του πρώην Υπουργού κ. Νίκου Ξυδάκη όταν επισκέφτηκε το χώρο  3 Ιουνίου 2015, εκδόσεις, μελέτες και προτάσεις, πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες, οι οποίες συγκλίνουν για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνουν οι σωστικές παρεμβάσεις, η διαχείριση και η ανάδειξη των πρώην Βασιλικών Ανακτόρων στο Τατόι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την διπλωματική εργασία της Ευφροσύνης Κοντέση, ΑΕΜ: 01222, που κατέθεσε στο Τμήμα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ.Αριστείδη Σαπουνάκη.

Τέλος επειδή θεωρούμε ότι οι σωστικές παρεμβάσεις, η διαχείριση και η ανάδειξη των πρώην Βασιλικών ανακτόρων και του περιβάλλοντος δασικού χώρου, καθώς και τα κτήρια που λειτούργησαν ως βουστάσια, χοιροτροφία, ελαιοτριβεία, οινοποιία, εστιατόρια εργαζομένων κ.ά. δεν αποτελούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ή και αντιπολίτευσης, προτείνουμε να πρυτανεύσει η λογική και το καλοπροαίρετο πνεύμα  που επικράτησε στο Περιφερειακό  Συμβούλιο Αττικής πριν από ένα χρόνο (α/α3).

Η προγραμματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη  ευχόμαστε να επιταχύνει τις διαδικασίες και να συμβάλλει στη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, με σεβασμό στη δασική και στην πολιτιστική νομοθεσία.

Ιδιαίτερα καταγράφουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι το ΠΡΩΗΝ «Βασιλικό κτήμα θα είναι ανοικτό σε όλους τους επισκέπτες», ερμηνευμένη χωρίς εισιτήριο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Νaturefriends Greece

Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). http://www.nfi.at 
Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.

Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do

Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά. 


[Ο χάρτης με τις χρήσεις του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι]


[Βουστάσια]

[Η περιοχή μπροστά στα Βουστάσια | Διακρίνονται και στις μέρες μας να βόσκουν γελάδες]

[Το σχέδιο του κτήματος όπως παρουσιάζεται στο Φ.Ε.Κ. 1620/Β/3-11-03]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Grecce διοργανώνει συχνά επισκέψεις, ξεναγήσεις τα πρώην θερινά βασιλικά ανάκτορα - ΕΔΩ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου