Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: "Δέκα ημέρες μετά το σεισμό" (αφορά το Χαϊδάρι - έδρα των ΦτΦ)


[Γράφημα από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ]

Δέκα ημέρες μετά το σεισμό

του Κώστα Φωτεινάκη

Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019, με επίκεντρο τη Μαγούλα στη Δυτική Αττική, προκάλεσε ζημιές στην ευρύτερη περιοχή σε κατοικίες, γραφεία, αποθήκες και γενικότερα επαγγελματικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή και στο Χαϊδάρι.
Ευτυχώς η ιστορική Μονή Δαφνίου, Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, άντεξε αυτή τη δοκιμασία, με ελάχιστες ζημιές στον εξωτερικό περίβολο. Ωστόσο χρειάζεται έναν μεγαλύτερο έλεγχο.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου Χαϊδαρίου «πάνω από 1.500 είναι οι κατοικίες και τα κτίρια που έχουν πάθει ζημιές, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης» (24.07.2019). Στο ΔΤ αναφέρεται ότι «Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών του Δάσους και του Δαφνίου» ωστόσο οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ζημιές έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου.
Με την υπάρχουσα νομοθεσία, και ιδιαίτερα με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών: “Διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές” (ΦΕΚ Β’ 1699/16-05-2019), η οποιαδήποτε ενίσχυση των πληγέντων περιορίζεται μόνο για τις κύριες κατοικίες και όχι για τους επαγγελματικούς χώρους.

Προτάσεις:


1.       Οι συμπολίτες μας που οι κύριες κατοικίες τους έχουν υποστεί ζημιές να υποβάλλουν αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης προσκομίζοντας  τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Δήμο Χαϊδαρίου [πληροφορίες http://www.haidari.gr/index.php/home/blog_details/7837]
2.       Να ελεγχθούν και να καταγραφούν όλες οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν, σε όλα τα κτήρια, και όχι μόνο σε κατοικίες.
3.       Να ενισχυθούν οικονομικά όχι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων.
4.       Ιδιαίτερα να ελεγχθούν κτήρια κατά προτεραιότητα που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όπως π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, δημόσια κτήρια κ.ά.
5.       Να εξεταστεί η δυνατότητα ή αν συντρέχουν λόγοι για να χαρακτηριστεί το Χαϊδάρι, η τμήματα της πόλης, σεισμόπληκτες περιοχές.

Το θέμα των ζημιών από φυσικά φαινόμενα, της ανθεκτικότητας των πόλων και της πολιτικής προστασίας αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων σε όλο τον κόσμο. Ως μέγα θέμα περιλαμβάνεται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, 11ος ΣΒΑ «Αειφόρες πόλεις και κοινότητες» και ως μέγα θέμα αντιμετωπίζεται σε θεωρητικό επίπεδο και στη χώρα μας.

 Ωστόσο από τα λόγια και τη θεωρία θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη, να οργανωθεί η χώρα, οι περιφέρειες και οι δήμοι, να εκπαιδευτούν οι πολίτες, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα πρόληψης, συντονισμού, αντιμετώπισης και επούλωσης των πληγών από τις φυσικές καταστροφές.

Για το θέμα της πολιτικής προστασίας και της ανθεκτικότητας των πόλεων θα επανέλθω.

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου