Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Να υπογραφεί επιτέλους το ΠΔ για την Προστασία του Όλυμπου. Το βουνό των "Θεών" πάνω από τα προσωρινά "κέρδη" των "αναπτυξιολόγων""

 [Ο Όλυμπος το Φθινόπωρο, από την εργασία του 14ου Γυμνασίου Λάρισσας (ΕΔΩ)]

["Όλυμπος: κείμενα κα εικόνες δύο αιώνων". Επιμέλεια Σάκης Κουρουζίδης, ΕΥΩΝΥΜΟΣ Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΕΔΩ]

Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι το θρυλικό βουνό των Θεών, ο φημησμένος Όλυμπος προστατεύεται με νόμους και διατάγματα. Όμως στην πράξη πραγματική νομική προστασία έχει μόνο ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού (38.000 στρέμματα). Όσες προσπάθειες έγιναν για επέκταση της προστασίας, απέβησαν άκαρπες μέχρι σήμερα. 
Τον τελευταίο μήνα έχει αναρτηθεί στο ΕΔΩ  το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για κήρυξη του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο. Ο Όλυμπος είναι Εθνικός Δρυμός από το 1938 και τώρα με το Εθνικό Πάρκο επεκτείνονται τα όρια του και μπαίνουν αρκετοί περιορισμοί σε διάφορες χρήσεις (π.χ. καταργείται το πεδίο βολής του Στρατού στους πρόποδες). Υπάρχουν βέβαια και θέματα που θέλουν βελτιώσεις και διορθώσεις αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα καλό Π.Δ., αν φυσικά το συγκρίνουμε με τις πιέσεις που υπάρχουν από Δημάρχους και πολιτευτές π.χ. για τελεφερίκ και χιονοδρομικό στη θέση Λιβαδάκι. Δηλαδή στο πυρήνα του Δρυμού, σε μια από τις πιο ήσυχες και όμορφες περιοχές του Ολύμπου!!


Δείτε ΕΔΩ στο blog "Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008" το ρεπορτάζ για τη στάση των βουλευτών και φορέων της περιοχής που όχι μόνο δεν επιθυμούν την υπογραφή του Π.Δ. Ιδιαίτερα σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι "Δυστυχώς πολλοί από τους συμμετέχοντες (σ.σ. στη σύσκεψη) δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εκφράζοντας ακραίες απόψεις, όπως για παράδειγμα να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να απαλειφθεί εντελώς η Ζώνη Γ΄, να καταργηθεί στο σύνολό του το Π.Δ.".

Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης" 
α) Υιοθετεί τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι"Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008" και οι οποίες δημοσιεύονται ΕΔΩ και ΕΔΩ.
β) Έχει στείλει επιστολή στο ΥΠΕΚΑ με την οποία θα ζητάει την υπογραφή, τη δημοσίευση και την ισχύ του Π.Δ. παρά τις επιμέρους βελτιώσεις σε οικολογικότερη κατεύθυνση που επιδέχεται. Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ.


Το σχέδιο του Π.Δ. που έχει κατατεθεί για διαβούλευση βρίσκεται ΕΔΩ  - η διαβούλευση λήγει στις 13/10/2011.
Όσοι συμφωνούν με την μεγαλύτερη προστασία του Ολύμπου ας πάρουν θέση συμμετέχοντας στη διαβούλεση. Απομένουν μόνο πέντε ημέρες.



εκφράζοντας ακραίες απόψεις όπως, για παράδειγμα, να καταργηθεί ο Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου