Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη EURATOM (2)

Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης (1)

Στην ερώτηση των βουλευτίνων Διώτη, Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη EURATOM απάντηση τελικά του Υπουργείο Εξωτερικών.


Δείτε όλη την αλληλογραφία ΕΔΩ

Διαβάστε τα σχόλιά μας στην απάντηση του ΥΠΕΞ:
 
Πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει οι Friends of Nature Greece NFGR:
A)     Υπενθυμίζουμε ότι οι NFGR είχαν στείλει επιστολή στους Έλληνες βουλευτές του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (εκτός της ακροδεξιάς και του ναζιστικού κόμματος)  με την οποία τους ζητούσαμε να πάρουν θέση για τη διάλυση της EURATOM κ.λπ.
B)      Την επιστολή μας αξιοποίησαν δύο γυναίκες βουλευτές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίες απεύθυναν στους αρμόδιους Υπουργούς του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετική ερώτηση.
C)      Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας απάντησαν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα τους το θέμα EURATOM

Δείτε όλη την κοινοβουλευτικό διάλογο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ΕΔΩ 

Σχόλια για την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Εισαγωγή - Πρώτη παράγραφος: Η εντύπωση που έχoυμε από την απάντηση του ΥΠΕΞ είναι ότι υποχρεώθηκε να απαντήσει εκθέτοντας εμμέσως τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

1)      Μπορεί να θεωρηθεί ως θετική η θεωρητική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών  που επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτική για Πυρηνικά Εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας και για Πυρηνικά όπλα, όμως στην πράξη άλλα συμβαίνουν (διαβάστε α/α2)
2)      Παρά τη διαβεβαίωση του ΥΠΕΞ (1) που  επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτική για Πυρηνικά Εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας διαβάζουμε ότι [Πριν λίγες μέρες οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανάμεσά τους και η ΔΕΗ, υπέγραψαν κείμενο διακήρυξης προς την Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία: “oι υπογράφοντες τη Διακήρυξη δεσμεύονται ότι μέχρι το 2050 θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολιτικοί ηγέτες της E.E. θα τους διασφαλίσουν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα επιλογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – αποδοτικές καθαρές τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων που θα περιλαμβάνουν δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, υψηλής απόδοσης συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού και πυρηνική ενέργεια, παράλληλα με ανανεώσιμες πηγές”] Υπόμνημα Κινήσεων Πολιτών 21//4/2009.
3)      Άραγε ποιον να πιστέψουμε το ΥΠΕΞ ή τη ΔΕΗ που έχει υπογράψει την παραγωγή ηλεκτρισμού και «με πυρηνική ενέργεια»;
4)      Αν πραγματικά είναι η συμμετοχή της Ελλάδος μόνο 25.000 Ευρώ - δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
5)      To Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι συμμετοχή της Ελλάδας είναι δεσμευτική. Οι NFI  στην εκστρατεία τους αναφέρουν ότι κάθε χώρα μπορεί  έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει μονομερώς.
6)       Για τη συνθήκη του Άαρχους αποφεύγουν να απαντήσουν. Μεταφέρουν τον έλεγχο σε άλλα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία ενάντια στη EURATOM αλλά και γενικότερα ενάντια στην Πυρηνική Ενέργεια, στα Πυρηνικά όπλα συμμετέχοντας σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ελληνικού και του Διεθνούς Κινήματος Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου