Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Σάββατο 11 Οκτωβρίου, 12:00 στο Σύνταγμα ενώνουμε τη φωνή μας Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη! | STOP ΤΤΙΡ CETA


Ανθέων, 72, 12461

7/10/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TTIP, CETA: οι Εμπορικές, Οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε., ΗΠΑ, Καναδά απειλούν την ανεξαρτησία των κρατών, το περιβάλλον, την ποιότητα των τροφίμων, τα πολιτικά – τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα

Σάββατο 11 Οκτωβρίου, 12:00 στο Σύνταγμα ενώνουμε τη φωνή μας
Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriendes Greece, συμμετέχει στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα που διοργανώνει η «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP ΤΤΙΡ CETA». Οι ΦτΦ/NFGR εκτιμούν ότι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.  και η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ Καναδά και  E.E. απειλούν την ανεξαρτησία των κρατών, το περιβάλλον, την ποιότητα των τροφίμων, την υγεία, τα πολιτικά -  τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Οι συμφωνίες αυτές υποτίθεται ότι στοχεύουν στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στην εξάλειψη αχρείαστων γραφειοκρατικών εμποδίων. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κοινωνικό διάλογο. Τα εθνικά κοινοβούλια ούτε καν ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες των κειμένων διαπραγμάτευσης της Επιτροπής - αλλά τα σπάνια αποσπάσματα πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί ή διαρρεύσει - εγείρουν σημαντικές ανησυχίες. Ερωτήσεις βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την «υποβάθμιση εργασιακών κεκτημένων και περιβαλλοντικών στάνταρντ, σάρωση των προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακατανομή των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών υπέρ των μεγάλων Πολυεθνικών και είχε ζητήσει να παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου η στρατηγική της Κυβέρνησης» δεν απαντιούνται από τους αρμοδίους υπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, κατά τη διάρκεια του 6ου κύκλου των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπιών των ΗΠΑ -  Ε.Ε. για την TTIP, 14-19 Ιουλίου 2014 στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ζήτησαν να αρθούν τα εμπόδια στις βιομηχανίες τροφίμων για να μπορούν να διαθέτουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς την Προστασία Ονομασίας Ποιότητας, την Ελληνική φέτα, το Σκωτσέζικο Ουίσκι, την  Ιταλική Παρμεζάνα κ.λπ.

Χωρίς να υποστηρίζουμε άκριτα τη νομοθεσία της Ε.Ε., θεωρούμε ότι συμφωνίες TTIP CETA θα υπονομεύουν  ή ακόμα και θα ακυρώσουν  τις όποιες θετικές προδιαγραφές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία όπως:
1.      Θα βάλει σε κίνδυνο την  προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας [α) στις ΗΠΑ επιτρέπεται η παραγωγή του βοδινού κρέατος με ορμόνες και με  αυξητικές ουσίες β) οι παραγωγοί κοτόπουλου και γαλοπούλας επεξεργάζονται τακτικά με χλώριο τα σφάγια των πουλερικών προτού τα πωλήσουν στους καταναλωτές – μια πρακτική απαγορευμένη από το 1997 στην ΕΕ].
2.    Θα ακυρώσει την περιβαλλοντική και την κοινωνική νομοθεσία στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο αυστηρή από εκείνη των ΗΠΑ. [Παραδείγματα: α) ο ευρωπαϊκός κανονισμός REACH για τα χημικά προϊόντα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2007 με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στη μεταποίηση και σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες. Ο κανονισμός REACH βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης που υποχρεώνει τις βιομηχανίες να αποδείξουν ότι μια χημική ουσία είναι ασφαλής, προτού πάρουν έγκριση για την εμπορική της εκμετάλλευση. Αντιθέτως, ο αμερικανικός νόμος του 1976 για τον Έλεγχο των Τοξικών Ουσιών (Toxic Substances Control Act, TSCA) υποχρεώνει τη δημόσια ρυθμιστική αρχή να αποδείξει ότι μια χημική ουσία δεν είναι ασφαλής προτού περιορίσει τη χρήση της. β) Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης το TTIP για να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ποιότητα των Καυσίμων: σκοπός της είναι να διευκολύνει τα αμερικανικά διυλιστήρια να εξάγουν στην Ευρώπη καναδικό πετρέλαιο που εξορύσσεται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον.
3.    Θα βάλλει εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες.
4.    Θα διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα προσωπικά δεδομένα, για εμπορική χρήση.

Με τις συμφωνίες TTIP  CETA ανατρέπεται η Ευρωπαϊκή «ΑΡΧΗ της πρόληψης» και επιβάλλεται η «ΑΡΧΗ των ΗΠΑ, της απόδειξης για τη βλαπτικότητα».
Οι συμφωνίες απειλούν το Ευρωπαϊκό κεκτημένο «της αρχής της πρόληψης» και προετοιμάζουν από τώρα την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών/ GMOs στην Ευρώπη, τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών, την κατάργηση των Περιβαλλοντικών Στρατηγικών Μελετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια επένδυση στη φύση ή στον άνθρωπο,  κ.λπ.

Ακόμα, οι διαπραγματεύσεις αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημοκρατία, επιδιώκοντας την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να αμφισβητούν τις κυβερνήσεις, σε ιδιωτικά δικαστήρια, αντίθετα στις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων που θεσπίζονται για την προστασία του κοινού.
Αντιστάσεις στην παγκόσμια οικονομική δικτατορία
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσονται πολύμορφες δράσεις και συντονισμός φορέων ενάντια στην «παγκόσμια οικονομική δικτατορία». Στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχτεί ακόμα ένα  ισχυρό κίνημα ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες και αντιδημοκρατικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA. Ωστόσο υπάρχουν οι δυνατότητες ανάπτυξης κινήματος ενάντια στην ΤΤΙP CETA στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις επεξεργασίες και την εμπειρία των Ευρωπαϊκών κινημάτων και προσαρμόζοντας τες στις εθνικές συνθήκες. Εκτιμούμε ότι είναι εφικτό να υπάρξει ένας συντονισμός σωματείων, ινστιτούτων, ερευνητικών κέντρων, οικολογικών – περιβαλλοντικών – κοινωνικών οργανώσεων, πρωτοβουλιών ή επιτροπών πολιτών ενάντια στις συμφωνίες ΤΤΙP CETA για την υπεράσπιση της «αρχής της πρόληψης» και την προστασία του και φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση που οι εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP CETA ψηφιστούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν,  τα Ελληνικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά υπ  όψιν τους τις συμφωνίες αυτές  και να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στην Ε.Ε. 

Σημειώνουμε ότι τα κόμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι αντίθετα με τις συμφωνίες TTIP CETA είναι: Ευρωπαϊκή Αριστερά, Greens, Πειρατές.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου, 12:00 στο Σύνταγμα ενώνουμε τη φωνή μας
Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου