Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Χαϊδαρίου κ.Μιχάλη Σελέκου θα σφραγιστεί το "κυλικείο" στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» | Δήλωση του Κώστα Φωτεινάκη | Απόφαση αναστολής της σφράγισης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΛΥΜΠΟΥΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ) 
 Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ 8/8/2016 [ΕΔΩ]
--------------------------- 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΛΥΜΠΟΥΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ) 
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΔΩ
-------------
ΔΗΛΩΣΗ του Κώστα Φωτεινάκη (προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece) 
για την απόφαση σφράγισης από το Δήμο Χαϊδαρίου της "Επιχείρισης μαζικής εστίασης & αναψυχής εντός του Διομηδείου Βοτανικού Κήπου" 01.08.2016
Αν ανατρέξετε στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις και τις αναφορές μου  ΕΔΩ  ΕΔΩ θα διαπιστώσετε ότι η κριτική που ασκήθηκε για την λειτουργία του "κυλικείου" στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους, ήταν για την υπαίθρια δασική ψυχαγωγία και για ορισμένες άλλες πλευρές  που έχουν σχέση με τον όρο αλλά και με ουσία της δασικής αναψυχής.
Για το θέμα της αδειοδότητησης του "κυλικείου" στο Βοτανικό Κήπο από το Δήμο Χαϊδαρίου δεν είχαμε κάνει καμία  αναφορά, γιατί εκτιμούσαμε ότι οι αρμόδιες Διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Χαϊδαρίου (Γραφείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) έκαναν υπεύθυνα και ανενόχλητα τη δουλειά τους.

Η Διοικούσα Επιτροπή/Δ.Ε. του  Κοινωφελούς Ιδρύματος  «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», και κατά προέκταση το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Ε.ΚΠ.Α. που αυτό στην πραγματικότητα οφείλει να ασκεί διοίκηση, αδιαφόρησε για τις ενστάσεις και τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, δεν συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες και με την πολιτική ηγεσία του  Δήμου Χαϊδαρίου, ούτε απάντησε με υπεύθυνο τρόπο στις συγκεκριμένες και ενυπόγραφες καταγγελίες φορέων και πολιτών.

Η θέση των ΦτΦ για το "κυλικείο" είναι γνωστή την επαναλαμβάνουμε "...είναι απαραίτητο ένα κυλικείο στο χώρο του Βοτανικού Κήπου, σύμφωνα όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προδιαγράφει η δασική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα.."
Με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου Χαϊδαρίου κ.Μιχάλη Σελέκου για να σφραγιστεί το "κυλικείο" στο Βοτανικό Κήπο, η Δ.Ε. του Κοινοφελούς Ιδρύματος ας επανεξετάσει τη στάση της και ας συνεργαστεί με το Δήμο Χαϊδαρίου, τις υπηρεσίες και την Τοπική Κοινωνία. 
Είναι πραγματικά κρίμα η Δ.Ε. του Κοινωφελούς Ιδρύματος  «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» (δηλαδή το  Ε.Κ.Π.Α.) αντί για υπεύθυνες απαντήσεις σε ερωτήματα, έγγραφες καταγγελίες πολιτών, να στέλνει εξώδικα, να απειλεί με μηνύσεις και να μη συνεργάζεται με το  Δήμο.
Η  Δ.Ε. του Ιδρύματος, ακόμα και αν συμμορφωθεί και εκδόσει άδεια λειτουργίας καταστήματος μαζικής εστίασης και αναψυχής για το "κυλικείο", σύμφωνα με το Δήμο Χαϊδαρίου, οφείλει να εξετάσει και τις άλλες καταγγελίες και αν  προκύψουν ευθύνες να τις καταλογίσει.

Επωνύμως
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦτΦ.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε και κατέγραψε το αίτημα των people4soil μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του εδάφους | Commission registers 'People4Soil' European Citizens' Initiatives


People4Soil | ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:
Είμαστε ένα ελεύθερο και ανοικτό δίκτυο ευρωπαϊκών ΜΚΟ, ερευνητικών ιδρυμάτων, ενώσεων αγροτών και περιβαλλοντικών ομάδων. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την αυξανόμενη υποβάθμιση των εδαφών, τόσο στην ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο: η διάβρωση, η επισφράγιση, η απώλεια οργανικής ύλης, η συμπίεση, η αλάτωση, οι κατολισθήσεις και η μόλυνση έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, στην ασφάλεια των τροφίμων, στα φυσικά οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα και στο κλίμα, καθώς επίσης και στην οικονομία μας. 

ΚΑΛΟΥΜΕ να δηλώσουν υποστηρικτές της εκστρατείας :

ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα, ενώσεις αγροτών, περιβαλλοντικές ομάδες να δηλώσουν υποστηρικτές της εκστρατείας [ΕΔΩ]
 

Βασικές πληροφορίες:
  1.  Επισκεφτείτε το site της εκστρατείας people4soil ΕΔΩ οι βασικές πληροφορίες στη γλώσσα μας. Περισσότερες πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα ΕΔΩ.
  2. Στόχος της εκστρατείας people4soil  είναι α) η συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών στις χώρες της Ε.Ε β) για την Ελλάδα αντιστοιχούν 15.750 υπογραφές. Η εκστρατεία γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών/ ECI και θα έχει διάρκεια δώδεκα (12) μήνες, Σεπτέμβριος 2016 - Σεπτέμβριος 2017.
  3. Οι θέσεις της εκστρατείας για την προστασία του εδάφους, position paper, είναι στα αγγλικά  ΕΔΩ "Read the cal" [το κείμενο είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά και θα είναι διαθέσιμο]
  4. Η πλατφόρμα συλλογής των υπογραφών έχει εγκριθεί από  την Ευρωπαΐκή Επιτροπή και θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 [ΕΔΩ].
  5. Από την Ελλάδα έχουν δηλώσει υποστηρικτές της εκστρατείας, μέχρι σήμερα, δέκα τέσσερις  (14) φορείς [ΕΔΩ - Greece]. Κάθε χώρα έχει έναν εθνικό συντονιστή [ΕΔΩ]. Από την Ελλάδα είναι ο Θοδωρής Ορεινός εκ μέρους των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ.
ΜΙΑ εκστρατεία που αξίζει την ενεργό υποστήριξή μας με όλους τους τρόπους, και με την υπογραφή μας από τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και για δώδεκα μήνες.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Διπλάσιες καταστροφές από πυρκαγιές το εφετινό καλοκαίρι | «Ρεκόρ» στη Χίο με 52.500 καμένα στρέμματα, ακολουθούν Ρόδος, Μαρμάρι και Δερβενοχώρια

[Η έκταση της καταστροφής στη Χίο (με κόκκινο χρώμα), όπως αποδίδεται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Καταγραφής Πυρκαγιών ΕFFIS]

Διπλάσιες καταστροφές από πυρκαγιές το εφετινό καλοκαίρι
«Ρεκόρ» στη Χίο με 52.500 καμένα στρέμματα, ακολουθούν Ρόδος, Μαρμάρι και Δερβενοχώρια

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. - ΤΟ ΒΗΜΑ


Η μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές σημειώθηκε εφέτος -ως τώρα- στη Χίο όπου, σύμφωνα με δορυφορικές καταγραφές, η καμένη έκταση ανήλθε σε 52.420 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, κυρίως μαστιχόδεντρων. Στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Μαρμάρι η αποτεφρωμένη έκταση υπολογίζεται σε 15.150 στρέμματα ενώ η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 16 Ιουλίου στους Γόννους Λαρίσης και είχε διαρκέσει περίπου μία ημέρα είχε κατακάψει 9.140 στρέμματα κυρίως εκτάσεων με ελαιόδεντρα.

Μέχρι στιγμής το εφετινό καλοκαίρι έχουν καεί (στις μεγάλες πυρκαγιές) περίπου 150.000 στρέμματα δασών και καλλιεργειών ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν αποτεφρωθεί 80.000 στρέμματα. Δηλαδή ως τώρα οι εφετινές καμένες εκτάσεις είναι διπλάσιες των περσινών. Αποδίδεται στις λιγότερες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα.

Συμπληρώνεται ότι το ίδιο δίμηνο το 2014 είχαν καταστραφεί από πυρκαγιές περίπου 100.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Οι σχετικές μετρήσεις από δορυφορικά συστήματα μέτρησης καμένων εκτάσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Καταγραφής Πυρκαγιών ΕFFIS.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγραφές, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στα Δερβενοχώρια -ξεκίνησε από το χωριό Στεφάνι- στα τέλη Ιουνίου κατέκαψε 13.140 στρέμματα πευκοδάσους. Μια έκταση καταστροφής μικρότερη, ευτυχώς, από τους αρχικούς υπολογισμούς αφού η πύρινη λαίλαπα κατέκαιε περίπου τρεις ημέρες.

Η πυρκαγιά στη Σάμο που εκδηλώθηκε στις 8 Ιουλίου αποτέφρωσε, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, 7.830 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Χίου η αμέσως μεγαλύτερη ήταν η αποτέφρωση 17.720 στρεμμάτων δάσους στις 18 Ιουνίου 2016 στην περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς στη νότια Ρόδο και απείλησε οικισμούς.
--------------
Σχόλια των ΦτΦ:
  1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε η πυρκαγιά το 2012 στη Χίο κατέστρεψε 145.890 στρέμματα δάσους και καλλιεργιών [περισσότερα στο Δελτίο Τύπου των ΦτΦ ΕΔΩ]
  2. Για τη χαρτογράφηση της φετινής πυρκαγιάς στη Χίο (2016) διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ [ΕΔΩ].

Ορίστηκε το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού | Θέματα εφαρμογής των Ρυθμιστικών Σχεδίων Αττικής και Θεσσαλονίκης


Αυτο ειναι το νεο Συμβουλιο Μητροπολιτικου Σχεδιασμου - Ολα τα ονοματα

του Θοδωρή Καραουλάνη - GREEN AGENDA

Τους ανθρώπους που έχουν λόγο, εισηγούνται και συμβουλεύουν, ως συλλογικό όργανο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος για θέματα εφαρμογής των Ρυθμιστικών Σχεδίων Αττικής και Θεσσαλονίκης όρισαν από κοινού πριν λίγες ημέρες οι Υπουργοι ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Τσιρώνης.

Πρόκειται για το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού που προβλέπεται από το νόμο και στην πραγματικότητα αντικαθιστά τις γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες του ΟΡΣΑ και του ΟΡΘΕ που καταργήθηκαν. Έτσι, το Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την εφαρμογή, να προτείνει προσαρμογές, συμπληρώσεις και εξειδικεύσεις των ρυθμιστικών σχεδίων Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, να γνωμοδοτεί επί των Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, των έργων και των παρεμβάσεων εντός της περιοχής του εκάστοτε ρυθμιστικού σχεδίου, και να εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί θεμάτων εφαρμογής των ρυθμιστικών σχεδίων.

Η συγκρότηση λοιπόν του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού έγινε από τους Υπουργούς ΠΕΝ με τα παρακάτω μέλη:

1. την Μαρία Ζήφου, Δρ. Χωροτάκτης – Πολεοδόμος, ως Πρόεδρο,
2. την Ελένη Ηλιοπούλου, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, ως Αντιπρόεδρο,
3. τον Νικόλαο Μανάλη, Γ. Δ/ντη Χωρικού Σχεδιασμού, ΥΠΕΝ ως μέλος, με αναπληρωτή τον Χρήστο Αντωνόπουλο, Δ/ντη Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών.
4. την Ελισάβετ Θωΐδου, Επ. Καθηγήτρια ΤΜΧΑ/Π.Σ./Α.Π.Θ. ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ηλία Γιαννίρη, Επ. Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης.
5. τον Γιάννη Γιώργο, Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής ως εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με αναπληρωτή τον κ. Νάσο Αναγνωστόπουλο, Περιφ. Σύμβουλο Αν. Αττικής.
6. τον κ. Γεώργιο Μαρκόπουλο, Δήμαρχο Γαλατσίου, ως εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), με αναπληρωτή τον κ. Αναστάσιο Μαυρίδη, Δήμαρχο Λυκόβρυσης - Πεύκης.
7. τον κ. Παναγιώτη Πατσαβό, Περιφερειακό Σύμβουλο, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, με αναπληρωτή τον κ. Χαράλαμπο Δαμάσκο, και τον κ. Θεοφάνη Παπά, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αναπληρωτή τον κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα, Περιφερειακό Σύμβουλο. Συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής ή Κεντρικής Μακεδονίας ανάλογα με τη χωρική αρμοδιότητα του θέματος που εξετάζεται.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι άμισθα και η θητεία τους είναι τριετής.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι υποχρεωτικά το Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά μια φορά το μήνα ή κατά την κρίση του Προέδρου όταν αυτό είναι απαραίτητο. Μάλιστα ορίζεται ότι συνεδριάζει στον 5ο όροφο του κτηρίου του ΥΠΕΝ επί της οδού Πανόρμου 2 ή σε τόπο και χρόνο που ορίζεται από τον Πρόεδρο!

Προφανώς για όλους ορθής αντιμετώπισης των ζητημάτων, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου δύναται να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου οποιοσδήποτε εκπρόσωπος φορέα ή άλλο φυσικό πρόσωπο προκειμένου να συνεισφέρει στο διάλογο σε σχέση με τα συζητούμενα θέματα, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου του Συμβουλίου ή του Προϊσταμένου της Δ/νσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ αλλά πάντα με σύμφωνη γνώμη του Προέδρου.

Στο συμβούλιο οι αποφάσεις διατυπώνονται σε κείμενο γνωμοδότησης στο οποίο καταγράφονται και οι τυχόν μειοψηφούσες απόψεις, με ευθύνη του Προέδρου και η γνωμοδότηση υπογράφεται από όλα τα παρόντα μέλη και κατατίθεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

1.000 αναρτήσεις στο blog των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ | Το Σεπτέμβριο του 2016 το νέο SITE


Αυτή είναι η χιλιοστή ανάρτηση στο blog ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece.
Στο blog προβάλλαμε όχι μόνο τις θέσεις των ΦτΦ/NFGR αλλά διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την κοινωνία, τον τουρισμό, την αλληλεγγύη, τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA, βιβλία, εκδηλώσεις, πολιτισμό, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λπ.

Οι ανάγκες για ενημέρωση, αλλά και νέων χρήσεων όπως π.χ. η προβολή της νέας Ευρωπαϊκής εκστρατείας people4soil για την προστασία του εδάφους για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών, στη χώρα μας 15.750 υπογραφές, επιταχύνουν τον αρχικό σχεδιασμό για τη δημιουργία του νέου site το Σεπτέμβριο του 2016. Δεν θα προλάβουμε να δημιουργήσουμε ένα πλήρες site το Σεπτέμβριο, θα το "κατασκευάσουμε" με φροντίδα και σιγά σιγά.
Χρειαζόμαστε το νέο site γιατί σε αυτό θα εφαρμοστεί η επίσημη πλατφόρμα των ECI, εγκεκριμένη από την E.E.  για τη συλλογή των υπογραφών για στην Ελλάδα, αλλά και γιατί θέλουμε με καλύτερα επικοινωνιακά μέσα να προβάλουμε την έρευνα των ΦτΦ με θέμα "TTIP οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία".

Για τη δημιουργία του νέου site έχουμε πολλές ιδέες και θα χρειαστούμε αρκετές συνεργασίες για διάφορα θέματα όπως π.χ. σκίτσα, άρθρα, μεταφράσεις, προώθηση αναρτήσεων κ.λπ. 

Ευχαριστούμε όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στην ενημέρωση των ΦτΦ καθώς και στην προώθηση των αναρτήσεων στο blog το οποίο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, όχι μόνο ως "βιβλιοθήκη" - αρχείο, αλλά με ειδική χρήση - θέματα.

Το νέο site θα είναι στην ίδια  διεύθυνση 
www.naturefriends.gr


στο TWITTER @NatureFriendsGR

στο FACE BOOK 
 https://www.facebook.com/groups/1426057987607550/
https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%A4%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82-Nature-Friends-Greece-1583990048495762/

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Κυριακή 31 Ιουλίου στην Αίγινα: "Η Μεσογειακή Φώκια στο Σαρωνικό Κόλπο"

Η μεσογειακή φώκια στον Σαρωνικό Κόλπο. | Ημερίδα Κυριακή 31/7/16

Τι να κάνουμε με τις φώκιες μας στην Αίγινα, στη Μονή, στο Αγκίστρι, στην Ύδρα, στον αη Γιώργη; Τι να κάνουμε για την υπεραλίευση που καταστρέφει και τις θάλασσες και τους ψαράδες μας;

Να φτιάξουμε προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες; Να φτιάξουμε τεχνητούς υδροβιότοπους; Να στήσουμε δίκτυο ανάδοχων νησιών της φώκιας, με ήπιο τουρισμό και τα κέρδη να καλύπτουν τις αποζημιώσεις στα δίχτυα;

Την Κυριακή 31 Ιουλίου και ώρα 10.45, στο Γενικό Λύκειο της Αίγινας.


Εισηγούνται: η Δρ.περιβαλλοντολόγος κ. Σαλωμίδη Μαρία, η νομικός κ. Καστρινάκη Λιάνα, ο καθηγητής κ. Ήφαιστος Παναγιώτης.

Για να ενημερωθούμε σχετικά με τις φώκιες και την αλιεία, να εντοπίσουμε τα προβλήματα και με τον διάλογο να προσεγγίσουμε διεξόδους. Να ανιχνεύσουμε προοπτικές μιας άλλης Οικονομίας, εκείνης που εγκαταλείψαμε τόσο επιπόλαια, της Παραγωγής και της Συνεργασίας. Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά αναβαθμίζοντας και όχι ασεβώς σπαταλώντας την κληρονομιά μας, φυσική και πολιτισμική. Στην Αίγινα, όπως και στην Ελλάδα μας, που μεγαλούργησαν στην θάλασσα, με την θάλασσα και από την θάλασσα.

Προστατεύοντας τις φώκιες, προστατεύουμε τους αλιείς, προστατεύουμε τις θάλασσες, πλουτίζουμε την Αίγινα και την Ελλάδα.


Διοργάνωση: ‘’ΒΗΜΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ’’ //vimasaronikou.wordpress.com/

Συμμετέχουν και στηρίζουν: Ομάδα Πολιτών Αίγινας για την Ελληνική Πολιτική-ΟΠΑΕΠ, Σύλλογος «οι Φίλοι της Αίγινας», Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας «ο Καποδίστριας», Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων «ο Άγιος Νεκτάριος».

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- Παρουσίαση έρευνας: "TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία" | Θεσσαλονίκη - Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 | Presentation of research: "TTIP: Impact on Greek democracy, economy, society" | Thessaloniki - Saturday, September 17, 2016

 Η πρόσκληση σε σύνδεσμο e-magazine ΕΔΩ | Κατεβαίνει σε PDF
Κλικάρετε στις φωτογραφίες για να μεγεθυνθούν

Δημήτρης Εμμανουήλ (επιμέλεια): Κοινωνικές Τάξεις και Κατανάλωση

[Βιβλιογραφικές πληροφορίες ΕΔΩ

Στο blog των ΦτΦ αναρτούμε, εκτός από τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του συλλόγου, για ενημέρωση αλλά και για "περιβαλλοντική εκπαίδευση" θέματα που παρουσιάζουν οικονομικό - κοινωνικό - οικολογικό ενδιαφέρον που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά, blogs - sites.
Ένα από αυτά είναι το "ΘΕΜΑ στην Εφημερίδα των Συντακτών" (23.07.2016) που αφορά τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
 ---------------------
Τα απομεινάρια μιας κρίσης
Συντάκτης: Ιωάννα Σωτήρχου 
Πώς βιώνεται η κρίση; Ποιοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τις αντιλήψεις που έχουμε για τη ζωή μας και την ικανοποίησή μας από αυτήν; Τα καταναλωτικά μας πρότυπα μάλλον παρά τα… οικονομικά μας.

Σε αυτό το -από άποψη οικονομικού ωφελιμισμού- παράδοξο κατέληξε η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Κρίση κατανάλωσης και κρίση status: ταξικές διαφορές των επιπτώσεων της κρίσης και δείκτες ευζωίας στην Αθήνα του 2013», που εκπόνησε ο ερευνητής Δημήτρης Εμμανουήλ και δημοσιεύεται στον πρόσφατο συλλογικό τόμο του Κέντρου «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», που επιμελήθηκαν και κυκλοφόρησαν πρόσφατα οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».

Η χρονιά αναφοράς δεν είναι τυχαία: το 2013 η καμπύλη της κρίσης φαινόταν να έχει τερματίσει, μετά από μια ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008 κατά 25% και μείωση της ιδιωτικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε πραγματικές αξίες κατά 28%, την ίδια στιγμή που η ανεργία σκαρφάλωνε στο 27,5%. Και μπορεί ο δημόσιος λόγος να θρηνούσε την καταστροφή της μεσαίας τάξης, ωστόσο δεν αντιμετώπιζε και τα πιο σοβαρά προβλήματα αφού, όπως παρατηρεί ο ερευνητής, «αναμφισβήτητα οι πολιτικές αποδόμησης και οικονομικής υποβάθμισης υπήρξαν πολύ πιο δραστικές στον χώρο της εργατικής τάξης».

Τι κατέδειξε η έρευνα που έκανε το 2013 το ΕΚΚΕ για την κατανάλωση και τις κοινωνικές τάξεις στην Αθήνα και βασίστηκε σε δομημένες συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα 2.520 νοικοκυριών στην ευρύτερη περιφέρειά της;

Εξετάζοντας τα στοιχεία της κατανάλωσης, τα ανώτερα επαγγελματικά στρώματα είχαν σχετικά μικρότερη πτώση καταναλωτικών δαπανών σε σύγκριση με την εργατική τάξη και κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την κατώτερη μεσαία τάξη, όπως είναι οι υπάλληλοι γραφείου και οι απασχολούμενοι στο εμπόριο.

[Συνέχεια στην ΕΦΣΥΝ]

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

181 τεύχη του περιοδικού "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" (1984 - 2000) | Περιληπτική παρουσίαση

  

Οι προηγούμενες τρεις αναρτήσεις στο blog [ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ] προκάλεσαν το ενδιαφέρον αρκετών φίλων που δεν είχαν στο παρελθόν σχέση με τα Οικολογικά εγχειρήματα. Μας ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Οικολογικού Κινήματος στην Ελλάδα. Υπάρχουν εργασίες, βιβλία, αναρτήσεις  κ.λπ. τις οποίες μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο. 
Οι ΦτΦ είχαν παρουσιάσει πρόσφατα το βιβλίο "Οικολογικά Πολιτικά Κόμματα: Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία και η Ελληνική διάσταση | Επιμέλεια: Ιωσήφ Μποτετσάγιας & Wolfgang Rüdi" [ΕΔΩ] Ωστόσο για ορισμένες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από μέλη των ΟΠ  "Η περιγραφή των Οικολόγων Πράσινων της περιόδου 2013-2014 με τις έντονες συγκρούσεις είναι πολύ προβληματική" - παρ΄ όλα αυτά "Είναι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο".
---------------------------------- 
Το περιοδικό "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" κυκλοφόρησε σε 181 τεύχη από το Νοέμβριο του 1984 μέχρι το Νοέμβριο του 2000. Στο διάστημα των 16 ετών συνεργάστηκαν δεκαδες συγγραφείς, επιστήμονες, ακτιβιστές κ.ά.
Τα τεύχη του περιοδικού έχουν αποδελτιωθεί από την Οικολογική Βιβλιοθήκη "ΕΥΩΝΥΜΟΣ" [ΕΔΩ]. Πριν από τη "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" κυκλοφορούσε το περιοδικό "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Ο εκδότης αποφάσισε να διακόψει την έκδοσή του μετά από 2,5 χρόνια κυκλοφορίας. [Περισσότερα στο 1ο τεύχος στο άρθο του Μιχάλη Μοδινού "Πως και γιατί νέα Οικολογία" [ΕΔΩ]
Δείτε ΕΔΩ τους βασικούς συνεργάτες του περιοδικού. Μεταξύ αυτών: Μιχάλης Μοδινός, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιάννης Σχίζας, Κίμων Χατζημπίρος, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Μάργαρης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Λεωνίδας Λουλούδης, Βαγγέλης Στογιάννης κ.ά.
Ορισμένα από τα στελέχη της "νέας Οικολογίας" συμμετείχαν  στην "Ομοσπονδία Οικολογικών και Εναλλακτικών Οργανώσεων" που συγκρότησαν το κόμμα που κατέβηκε στις εκλογές του 1989.

Εκδότης του περιοδικού ήταν η ΑΜΚΕ "νέα Οικολογία" η οποία ήταν μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Friends of Earth (FoEE) [στοιχεία ΕΚΚΕ ΕΔΩ]. Με τη "λύση" της ΑΜΚΕ "νέα Οικολογία" σταμάτησε και η παρουσίαση των FoEE στην Ελλάδα. Ωστόσο οι ΦτΦ διατηρούν μια επαφή με τους FoEE.

Για το περιοδικό και για δύο συνεργάτες του περιοδιοκού Λεωνίδα Λουλούδη και Δημήτρη Παπαϊωάννου που "έφυγαν" "ανακαλύψαμε" ένα άρθρο του Κίμωνα Χατζημπίρου στο οποίο παρουσιάζεται το "κλίμα" και πλευρές του χαρακτήρα  της "νέας Οικολογίας" [ΕΔΩ].

Ελπίζουμε η περιλιπτική παρουσίαση του περιοδικού  να δώσει την αφορμή για μια αναλυτική έρευνα (η την δημοσίευσή της αν ήδη υπάρχει) για την ιστορία του περιοδικού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "νέα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ".

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ECOTOPIA BIKE TOUR | Από το 1990 μέχρι τις μέρες μας κάθε καλοκαίρι για τρεις μήνες ταξιδεύουν με ποδήλατα σε όλη την Ευρώπη | Το 2014 είχαν επισκεφτεί και την Ελλάδα


Από το 1990 και για 26 χρόνια συνεχώς κάθε καλοκαίρι ταξιδεύουν με ποδήλατο για τρεις ολόκληρους μήνες. Ταξιδεύουν με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες και γνωρίζουν νέες χώρες, νέες γεύσεις, νέους ανθρώπους, νέες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας...
Συνήθως διανυκτερεύουν σε Ελεύθερες Κοινωνικούς Χωρους, Σχολεία, Πάρκα κ.λπ. 
[Επισκεφτείτε και δείτε το ιστορικό ΕΔΩ]

H φετινή διαδρομή ECOTOPIA BIKE TOUR 2016 που ξεκίνησε από τη Βαρσοβία 14 Ιουνίου και θα καλήξει στο Ταλίν 10 Σεπτεμβρίου  [ΕΔΩ]

Το 2014 είχαν επισκεφτεί και την Ελλάδα και είχαν καταλήξει στην Αθήνα. [ΕΔΩ]. 

Είχαν φιλοξενηθεί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο "ΙΣΤΟΣ" στο Χαϊδάρι [ΕΔΩ].

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece είχαν στηρίξει και προβάλλει το ταξίδι ECOTOPIA BIKE TOUR 2014 στην Ελλάδα [ΕΔΩ]  [ΕΔΩ] και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και να προβάλλουμε τέτοια εναλλακτικά εγχειρήματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Για το πως προέκυψε το ECOTOPIA ως όρος διαβάστε στο "αδελφό" blog Roseta Books [ΕΔΩ]. Πρόκειται για το βιβλίο του Έρνστ Κάλλενμπαχ/Ernest Callenbach: ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ/ECOTOPIA

Το 12ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ 2016 στο Μόντρεαλ του Καναδά | Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης | World Social Forum Montreal 16-24 August 2016



 World Social Forum | Montreal 16-24 August 2016 | HERE

  • Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ για 2016 στο Μόντρεαλ του Καναδά
  • Τα θέματα της φετινής διοργάνωσης
  • Ένας άλλος κόσμος είναι επιτακτικά αναγκαίος – Μαζί μπορούμε να τον δημιουργήσουμε
                 Από 9-14 Αυγούστου 2016 θα διεξαχθεί στο Montreal του Καναδά το 12ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, με την υποστήριξη 200 τοπικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) από την επαρχία του Quebec.


                Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπροσώπων της ΚτΠ στον κόσμο για τη δημιουργία εναλλακτικών απέναντι στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο και των πολιτικών του που βασίζεται πάνω την εκμετάλλευση των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος.

                Ευρύτερος στόχος της διοργάνωσης είναι η δημιουργία, μέσω ενός διεθνούς αλληλέγγυου κινήματος, ενός κόσμου δομημένου πάνω στις αρχές, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της αναγνώρισης της ίσης αξιοπρέπειας για όλους και όλες στον κόσμο.

                Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας.Από τότε διεξάγεται σχεδόν κάθε χρόνο κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου όπως η Κένυα (2007), η Σενεγάλη (2011) και η Τυνησία (2015), ενώ φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε χώρα του ανεπτυγμένου Βορρά.

                Σύμφωνα με τους διοργανωτές φέτος στο Μόντρεαλ όπως και σε κάθε προηγούμενη διοργάνωση αναμένεται η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών συμπεριλαμβανομένων και 5000 εκπροσώπων της ΚτΠ, από τοπικές οργανώσεις αλλά και από 120 άλλες χώρες στον κόσμο. Οι συμμετέχοντες θα προτείνουν και θα λάβουν μέρος σε περισσότερες από 1500 αυτό-οργανωμένες δραστηριότητες.
                Μέσα από αυτή την συλλογική δράση στο φόρουμ θα αναδειχθούν και θα συζητηθούν εναλλακτικές που δοκιμάζονται και ευδοκιμούν σε τοπικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο για την δημιουργία κοινοτήτων με περισσότερη κοινωνική συνοχή, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και με επίγνωση των περιβαλλοντικών ορίων του πλανήτη.

Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν την φετινή διοργάνωση είναι :

1. Οικονομικές, Κοινωνικές και Αλληλέγγυες Εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της Καπιταλιστικής Κρίσης 
2.      Εκδημοκρατισμός της Γνώσης και το Δικαίωμα στην Επικοινωνία
3.      Τα Δικαιώματα της Φύσης και η Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
4.      Tα Παγκόσμια Κινήματα και η Διεθνής Αλληλεγγύη
5.      Κοινωνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αξιοπρέπεια και Αγώνας ενάντια στις Ανισότητες
6.      Αγώνες ενάντια στον Ρατσισμό, την Ξενοφοβία, την Πατριαρχία και τον Φονταμενταλισμό
7.  Αγώνας για Αναδιανομή των Πόρων, ενάντια στην Δικτατορία του Χρηματοπιστωτικού Κεφαλαίου
8.      Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Παγκόσμια Ιθαγένεια
9.      Εργάτες ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό κ.α.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ δίνει την ευκαιρία σε κινήματα και φορείς να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να προβάλουν πρωτοβουλίες και σχέδια που θα τροφοδοτήσουν με θετική δυναμική την κοινωνική αλλαγή. 

Το σύνθημα του Φόρουμ είνα:
Another world is needed - Together it is possible
Ένας άλλος κόσμος είναι επιτακτικά αναγκαίος – Μαζί μπορούμε να τον δημιουργήσουμε


Οι  ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και θα ενημερώσουν με τακτικές αναρτήσεις το blog και τις ομάδες επικοινωνίας που συμμετέχουν.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μπορεί μια πόλη να είναι βιώσιμη; Η κατάσταση του κόσμου (2016) | Can a City Be Sustainable? State of the World (2016)


Η ετήσια έκδοση από το Ινστιτούτο Worldwatch της έκθεσης η "Κατάσταση του Κόσμου" αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός οικολογικού ενδιαφέροντος. 
Φέτος, το 2016, η Κατάσταση του Κόσμου είναι αφιερωμένη στο θέμα "Μπορεί μια πόλη να είναι βιώσιμη;" Περισσότερα για το βιβλίο διαβάστε στο site του Ινστιτούτου Worldwatch ΕΔΩ.
---------
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρουσιάζουν από το 2010 την ετήσια έκδοση "Η κατάσταση του κόσμου". Μια σύντομη παρουσίαση της έκδοσης  στην Ελλάδα είχαμε κάνει πέρσι, το 2015. Κλικάρετε ΕΔΩ , αξίζει  να τη διαβάσετε. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων (31.10.2016) φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο στην Ελλάδα.