Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΦΥΣΗ» | Η Οικολογική Επιθεώρηση που έγραψαν ειδικά για αυτήν: Mάρεϊ Μπούκτσιν, Κορνήλιος Καστοριάδης, Τάκης Φωτόπουλος, Τζέημς Ο' Κόννορ κ.ά. 1992/3


Με ιδιαίτερη χαρά, ως Πρωτοχρονιάτικο δώρο, σας παρουσιάζουμε το Περιοδικό Πολιτικής Οικολογίας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΦΥΣΗ – Για την Αυτονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Οικολογική Ισορροπία».

Το περιοδικό κυκλοφόρησε σε επτά τεύχη στην Ελληνική γλώσσα (και στην αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στο 2ο τεύχος) – με τα εξής θέματα/αφιερώματα:



1.      Η πόλις και η αυτοδιεύθυνση σήμερα, Μάιος-Αύγουστος 1992, σελ 221[ΕΔΩ]
2.      Η φιλοσοφία της οικολογίας, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 1992, σελ 262 [ΕΔΩ]
3.      Κράτος και οικολογική κοινωνία, Ιανουάριος - Απρίλιος 1993, σελ 260 [ΕΔΩ[

  4.      Φεμινισμός και οικολογία, Μάιος - Αύγουστος 1993, σελ 203 [ΕΔΩ]
5.      Εθνικισμός και νέα παγκόσμια τάξη, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 1993, σελ 226 [ΕΔΩ]
6.      Σοσιαλισμός και οικολογία, 1994, σελ 210 [ΕΔΩ]
7.      Η εξάπλωση του νότου, 1994, σελ 180 [ΕΔΩ]

[Τα περιεχόμενα ανά τεύχος ΕΔΩ.]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στο πλαίσιο του εορτασμού της πρώτης δεκαετίας από τη σύστασή του (2007-2017) έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδόσεων, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων. Η ψηφιακή αναπαραγωγή των επτά (7)) πολύτιμων τευχών του περιοδικού ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΦΥΣΗ, για πολιτικούς, ενημερωτικούς, επιμορφωτικούς λόγους ήταν για εμάς προτεραιότητα. Ωστόσο μας «πρόλαβε» ο πρώτος εκδότης, ο βετεράνος της Οικολογίας κ.Νίκος Ηλιόπουλος με την εδική ιστοσελίδα που δημιούργησε με τίτλο «Society and Nature» http://societyandnature.gr/index.php/societyandnature. Διαβάστε την παρουσίαση της εκδοτικής προσπάθειας από τον ίδιο  τον εκδότη κ.Νίκο Ηλιόπουλο:

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΦΥΣΗ -  Περιγραφή από τον ίδιο τον εκδότη, τον κ. Νίκο Ηλιόπουλο
Το περιοδικό "Κοινωνία και Φύση" εκδιδόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον γράφοντα Νίκο Ηλιόπουλο και εκδοτική ομάδα αποτελούμενη εκ των σημαντικότερων διανοούμενων της διεθνούς και ελληνικής πολιτικής οικολογίας και ευρύτερα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος. Από τον M. Bookchin και τον Κ. Καστοριάδη μέχρι τον Τ. Φωτόπουλο, μερικοί από τους σημαντικότερους "πράσινους" και αμεσοδημοκράτες στοχαστές είχαν εκφράσει τις απόψεις μέσω του ιστορικού ελληνικού πολιτικο -οικολογικού περιοδικού.
Η ιστοσελίδα που διαβάζεται [ΕΔΩ] δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάξει αυτή τη σημαντική συγγραφική - αρθρογραφική κληρονομιά και να αποτελέσει πεδίο σύγχρονων δημοσιεύσεων στο χώρο της ριζοσπαστικής οικολογικής σκέψης και ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα.
Με τιμή και παντοτινή αγάπη για την πολιτική οικολογία και τον όπου γης αυθεντικά εκφραζόμενο ριζοσπαστισμό .
 Ν. Ηλιόπουλος»


Τα επόμενα πέντε (5) τεύχη είχαν προγραμματιστεί  για να εκδοθούν το 1995 με τα εξής θέματα:
Τ.8: Φιλελευθερισμός και Δημοκρατία
Τ.9: «Πράσινα» οικονομικά
Τ.10: Επιστήμη και Τεχνολογία
Τ.11: Περιβαλλοντισμός
Τ.12: Είναι δυνατή η σύγκλιση των νέων κινημάτων;

Τα ανωτέρω τεύχη δεν εκδόθηκαν ποτέ…. 
Ο αγώνας όμως για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τη ΦΥΣΗ συνεχίζεται με διάφορες μορφές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 22.07.2018: Οι σύνδεσμοι διαπιστώσαμε ότι δεν λειτουργούν μιας και η ιστοσελίδα «Society and Nature» http://societyandnature.gr/index.php/societyandnature είναι εκτός λειτουργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου