Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Andre Gorz «Η Κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου», 1973 | Μία έκδοση των ΦτΦ με αφορμή τα τροχαία εγκλήματα
Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε ή και να κατεβάσετε σε μορφή PDF την έκδοση του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με θέμα: Andre Gorz «Η Κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου», 1973. Η μπροσούρα του Andre Gors συμπίπτει με τα σοβαρά τροχαία εγκλήματα που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας.
 ---------------
Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται ως εισαγωγή στο βιβλίο του  Αντρέ Γκορζ "Η Κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου", 1973

«Οι άνθρωποι και η φύση πάνω από το αυτοκίνητο…»

Οι ΦτΦ εκδίδουν την κλασσική μπροσούρα του Αντρέ Γκορζ «Η κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου», 1973, γιατί θεωρούμε ότι συμβάλλει στην απομυθοποίηση του Ι.Χ. και της καταναλωτικής κοινωνίας αλλά και γιατί προβάλλει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς/ ΜΜΜ.

Την ίδια περίοδο, δεκαετία του ’70, γράφονται τα κριτικά έργα προς το Ι.Χ. του Πωλ Σουήζυ «Πόλεις και αυτοκίνητα» (θα εκδοθεί από τους ΦτΦ) και του Πιερ Σάμουελ, «Οικολογία», και υπέρ των ΜΜΜ.

Οι ανωτέρω διανοούμενοι που άσκησαν κριτική για το Ι.Χ. από τη δεκαετία του ’60 δεν ήταν «λουδίτες» και αρνητές της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Άσκησαν κριτική γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόβαλλαν και επέβαλαν μέσω της διαφήμισης το Ι.Χ. ως πρότυπο ζωής και υπεροχής, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να είναι ο κυρίαρχος στην πόλη, σε βάρος των πεζών, των ΑμεΑ, των ποδηλατών και του δημόσιου χώρου.

Τα κλασσικά κείμενα των Αντρέ Γκορζ, Πωλ Σουήζυ, Πιερ Σάμουελ, σαράντα και πλέον χρόνια μετά τη συγγραφή τους, εξακολουθούν και διατηρούν το οικολογικό «άρωμα» της καπιταλιστικής αμφισβήτησης και μας προτρέπουν να δούμε πιο καθαρά τις πραγματικές αξίες της ζωής και έναν ανθρώπινο τρόπο μετακίνησης και επικοινωνίας στις πόλεις και στη φύση.

Το μοντέλο και το στυλ οδήγησης στη χώρα μας, με τον οδηγό «κυρίαρχο» της φύσης (με τα τζιπ 4Χ4 και τις μηχανές ENDURO) και των πόλεων πρέπει να αλλάξει. Ο «βιασμός» της φύσης και τα χιλιάδες τροχαία συμβάντα στους δρόμους της Ελλάδας με εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο, οι περισσότεροι νέοι, θα πρέπει να σταματήσει. Ας κάνει η πολιτεία το χρέος της.

Κώστας Φωτεινάκης - Πρόεδρος των ΦτΦ/NFGR
-----
 Οι ΦτΦ υιοθετούν και στηρίζουν τις προτάσεις του Συλλόγου S.O.S. Τροχαία Εγκλήματα | S.O.S.TE.

1 σχόλιο: