Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως εγκαταλείποντας τις επιδοτήσεις για τη θανατηφόρα βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Θα πρέπει να περπατήσουν τις συνομιλίες και να τερματίσουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων τώρα.
Διαβάστε την πρόσφατη αναφορά του HEAL, μετά τη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο ΕΔΩ.
-----------
Μεγάλο το κόστος για την ανθρώπινη υγεία από τα ορυκτά καύσιμα
ΠΗΓΗ: EURACTIV
Οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που σχετίζονται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, υπερβαίνουν κατά 600% τις εισφορές των φορολογούμενων σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία επιμένει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να «ρίχνουν χρήματα» σε «βρώμικες» πηγές ενέργειας.
Οι κυβερνήσεις της G20 δαπάνησαν μόνο για το 2014 $ 444 δις σε επιδοτήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ενώ έχουν δεσμευτεί εδώ και καιρό να μειώσουν την δαπάνη αυτή, με στόχο μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έτσι όπως επιτάσσει η Συμφωνία του Παρισιού, τους εθνικούς και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Devlopment Goals).
Μια νέα μελέτη της Συμμαχίας για την Υγεία και το Περιβάλλον (Health and Environment Alliance HEAL) εκτιμά ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων ανεβάζει το κόστος για την υγεία στις G20 στα $ 2,76 τρις εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα $ 229,5 δις προέρχονται αποκλειστικά από χώρες της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι η καύση ορυκτών καυσίμων κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή 6,5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, εξαιτίας ασθενειών όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και πνευμονική νόσος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει επίσης χαρακτηρίσει τα ορυκτά καύσιμα ως την κύρια αιτία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ η ενέργεια από άνθρακα είναι κατά το ήμισι υπεύθυνη για την συνολική περιβαλλοντική ρύπανση.
Η έκθεση της HEAL καλεί όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να διακόψουν τις επιδοτήσεις και δίνει παραδείγματα για το πώς θα η εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτευχθεί να ωφελήσουν την δημόσια υγεία.
Στην Ευρώπη, η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 24,9% των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να αποφευχθεί στη Γερμανία, εάν διακόπτονταν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και εξορθολογιστεί η φορολόγηση. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 41,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 51,3% στην Πολωνία, μια χώρα που χρησιμοποιεί φανατικά τον άνθρακα. Στη γειτονική Τουρκία, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τεράστια μείωση του 73,8%.
Όσον αφορά τους θανάτους που μπορεί να αποφευχθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Βουλγαρία κερδίζει τα μέγιστα στην Ευρώπη, καθώς η έκθεση εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μειωθεί κατά 89,1%. Οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης Ρουμανία και Πολωνία θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 71,3% και 51,3% αντίστοιχα.
Η Γερμανία καταθέτει ένα νομοσχέδιο συνολικού ύψους $ 42,7 δις για τα κόστη σχετικά με την υγεία, ενώ η Πολωνία και η Βρετανία ξεπέρασαν τα $ 39,2 δις και τα $ 30,7 δις αντίστοιχα. Μόνο το 2013, η καύση άνθρακα εκτιμάται ότι έφτασε τις δαπάνες για την υγεία μεταξύ € 6,1 και € 11,8 δις ενώ προκάλεσε 4.000 πρόωρους θανάτους.
Η HEAL υποδεικνύει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δαπανήσει τα $ 5,4 δις που προορίζονταν για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το 2013/14 σε πάνω από 300.000 ηλιακές εγκαταστάσεις, διατηρώντας 15.000 εργάτες σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες εναλλακτικής απασχόλησης για πέντε χρόνια και με μισθούς άνω των 100.000 μισθών ανά έτος.
Ο καθηγητής Rainier Sauerborn του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ανέφερε ότι για τη Γερμανία, μια χώρα που στηρίζει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «η κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».
Στην Πολωνία, η μελέτη εκτιμά ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε αντ’ αυτού να ξοδέψει το $ 1,5 δις σε επιδοτήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα για 34 νέα νοσοκομεία, μισθούς 30.000 γιατρών και 57.000 καθηγητών ετησίως.
Ο Michal Krzyzanowski από το King’s College του Λονδίνου επεσήμανε ότι το κόστος για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το πολωνικό ΑΕΠ κατά 13% και κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια ενεργειακή μετάβαση προς τις «καθαρότερες» πηγές ενέργειας.
Ο σχετικός προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για το κόστος για την υγεία υπερτερεί κατά 500% από αυτόν της ενεργειακής επιδότησης. Η HEAL προτείνει επίσης ότι το Λονδίνο θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των 48.000 νοσηλευτών και 74.000 κατώτερων ιατρών κάθε χρόνο και να εγκαταστήσει 300.000 ηλιακές εγκαταστάσεις.
Η Caroline Jessel της αγγλικής NHS δήλωσε ότι είναι «γελοίο ότι εξακολουθούμε να επιδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα σε μεγάλη κλίμακα», προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη πιο παράλογο να θεωρούμε ότι έχουμε πρόσβαση σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις».
Η IEA ισχυρίζεται ότι η μερική κατάργηση των ορυκτών καυσίμων έως το 2020 θα μείωνε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 360 εκατομμύρια τόνους, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% με 20% της μείωσης που απαιτείται για την εκπλήρωση του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Σε πρακτικό επίπεδο, η HEAL κάλεσε την G20 να μειώσει τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων έως το 2020 ή το 2025 για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η συμμαχία παρότρυνε επίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ να ανοίξουν το δρόμο για τη G20 στρεφόμενα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου