Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιπυρηνική Συμφωνία του 1987 | "H INF είναι μια κόκκινη γραμμή που δε μπορεί να υπερβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες" | Οι θέσεις των ΦτΦ


Ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν ανταλλάσσουν στυλό κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας στο Λευκό Οίκο στις 8 Δεκεμβρίου 1987
----
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιπυρηνική Συμφωνία INF του 1987
Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty

Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία INF προξενεί βαθύτατη ανησυχία, γιατί πλήττει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα προς μια νέα εποχή Ψυχρού πολέμου.

Η Συμφωνία Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty είχε υπογραφεί από τους Ronald Reagan and Mikhail Gorbachev το 1987 και δέσμευε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση να προχωρήσουν σε μείωση με στόχο την εξαφάνιση όλου του πυρηνικού τους οπλοστασίου καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 500-5.500 χμ. και καθόριζε τρόπους επιθεώρησης των βημάτων πραγματοποίησης της Συμφωνίας. Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 846 πυραύλους και 32 θέσεις εκτόξευσης ενώ οι Σοβιετικοί 1846 και 117 αντίστοιχα, Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή από τις δύο τότε υπερδυνάμεις 2,692 πυραύλων από την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας την 1 Ιουνίου 1991. 

Το 2007 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διακήρυξε ότι η Συνθήκη δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα τη χώρας του. 
Το 2014, ο πρόεδρος Obama κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης, αλλά μετά από πίεση των Ευρωπαίων ηγετών ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το ξεκίνημα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, αποφάσισε να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη.
Σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον και την εβδομάδα που ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει για τη μείωση των εξοπλισμών, ο πρόεδρος Trump πυροδότησε ένα νέο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο Ψυχρό πόλεμο και κανείς δεν ξέρει, αν αυτή τη φορά θα είμαστε τόσο τυχεροί. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά των χωρών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι η INF είναι μια κόκκινη γραμμή που δε μπορεί να υπερβούν. 

Τα Πυρηνικά όπλα είναι απαγορευμένα πλέον χάρη στην απόφαση του 2017 στον ΟΗΕ και παραβιάζουν το ανθρωπιστικό Δίκαιο. Τα κράτη που παραβιάζουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων με την απόφασή τους να εξαρτούν την ασφάλειά τους από τα χειρότερα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η INF διέσωσε την Ευρώπη από την επικίνδυνη κλιμάκωση του Ψυχρού πολέμου. Η κίνηση Τραμπ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων. Είναι η στιγμή για να προχωρήσουν όλοι στην υπογραφή και επικύρωση της Πλήρους απαγόρευσης (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) του 2017, η οποία αποτελεί την μόνη ασφαλή διέξοδο για την ασφάλεια του πλανήτη.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα
-----------

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και στηρίζει τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την εξασφάλιση της ειρήνης, της μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.


Το έργο του ελληνικού κλάδου της IPPNW και της ICAN στην Ελλάδα, μέσω της κυρίας Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι μεγάλης αξίας και για αυτό το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ την έχει βραβεύσει στην ετήσια συνδιάσκεψή του, 5 Νοεμβρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου