Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο Σύνταγμα, 6:00μ.μ.: Αλλάζουμε το σύστημα - Όχι το κλίμα | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης | SYSTEM CHANGE - NOT CLIMATE CHANGE


[Οι θέσεις των ΦτΦ θα παρουσιαστούν σε φυλλάδιο με την προσθήκη φωτογραφιών]

Παρασκευή  20 Σεπτεμβρίου 2019 στο Σύνταγμα
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
από 06:00μ.μ. – 08:00μ.μ. διαδηλώνουμε για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής με τα συνθήματα:

  • Αλλάζουμε το σύστημα – ΟΧΙ το κλίμα
  • Κάθε μέρα για το μέλλον & τη φύση – ΟΧΙ μόνο τις Παρασκευές
  • Κλιματική δικαιοσύνη
  • Δεν υπάρχει PLAN Β’ & PLANET B’
  • Το μέλλον ανήκει σ' αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα - Malcolm X.
  • Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη
  • Ανάσχεση της κλιματική αλλαγής – ΟΧΙ κλιματική προσαρμογή
  • NAI στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα & την ενέργεια – Οι πράξεις όμως μιλάνε περισσότερο από τις λέξεις και τις υπογραφές
  • Εάν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα
  • ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογοναθράκων – ΝΑΙ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας/ ΑΠΕ
  • Να σώσουμε τη Φύση στην πόλη (Πάρκα, Ρέματα, Περιαστικό πράσινο)

Α. Η γενικότερη πολιτική κατάσταση και η κλιματική αλλαγή.


I WANT YOU TO PANIC - Ας πανικοβληθούμε «σαν να έπιασε φωτιά το σπίτι μας», αυτός ήταν ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού The Guardian στις 15 Φεβρουαρίου 2019, που στην πραγματικότητα ήταν και εξακολουθεί να είναι το σύνθημα της νεαρής  Γκρέτα  Τούρνμπεργκ  (Greta Thurnberg) που προκάλεσε το Παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα STRIKEFRIDAYS FOR FUTURE.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πρόσφατο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μεταξύ των άλλων  προειδοποίησε «Ο κόσμος έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να δράσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος ο πλανήτης να βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφικές συνέπειες» και κάλεσε την κοινωνία των πολιτών να ζητήσει από τους ηγέτες του «να δώσουν λόγο», να κατανοήσουν την «επείγουσα φύση» του προβλήματος και να τερματίσουν «την παράλυση».

Τα  κοινοβούλια της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν κηρύξει τις χώρες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξελίσσεται σε «κλιματική κρίση».

Β. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δεν θα επαναλάβουμε τις διεθνείς επίσημες ανακοινώσεις της  Διακυβερνητικής Επιτροπής  των Η.Ε. για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).  Επιλέγουμε τον  «Οδηγό Παράστασης – ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ» του κ.Βασίλη Κωστόπουλου, Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, έκδοση του  Ιδρύματος Ευγενίδη, 2014:


«Η ανάλυση δειγμάτων πάγου από την Ανταρκτική και την Γροιλανδία, η μελέτη των δακτυλίων στους κορμούς των δέντρων, η ανάλυση των ιζημάτων από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, κρύβουν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το παγκόσμιο κλίμα μεταβάλλεται. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ως τώρα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει χώρα μία παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν έχει φυσικά αίτια αλλά είναι ανθρωπογενής.
Μια κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά με τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και τις ξηρασίες, που πλήττουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη, με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την εκδήλωση περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων και τη μείωση της παγοκάλυψης στους παγετώνες και στους πόλους.»  https://www.eef.edu.gr/media/2658/e_s00028.pdf

Γ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ – ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΛΙΩΝΟΥΝ – ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ
Φανταστείτε να έπρεπε να εγκαταλείψουμε όλοι τη χώρα μας και τα σπίτια μας επειδή η στάθμη της θάλασσας σκέπαζε ολοκληρωτικά την ηπειρωτική χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από ανθρώπινο παράγοντα! Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματικότητα την οποία οι κάτοικοι του Κιριμπάτι, μιας νησιωτικής χώρας στον Ειρηνικό ωκεανό, έχουν να αντιμετωπίσουν. Ο πρόεδρος της χώρας μάλιστα, έχει αγοράσει γη στα νησιά Φίτζι ως ασφάλεια, διότι γνωρίζει ότι οι κάτοικοι του Κιριμπάτι ίσως αναγκαστούν να αφήσουν τη γη και τις περιουσίες τους στο εγγύς μέλλον. 

Ως τα τέλη του αιώνα, η Κούβα δεν θα είναι όπως τη βλέπουμε τώρα στους χάρτες. Πολλά ήσυχα παράκτια χωριουδάκια, αλλά και πολλές ωραίες παραλίες θα καταλήξουν να τα καταπιεί η άνοδος των υδάτων, να βουλιάξουν στη θάλασσα. Συγχρόνως, θα υπάρξει απώλεια βιοποικιλότητας και ορισμένων ειδών που έρχονται να βρουν καταφύγιο σε κάποια οικοσυστήματα. Το κλίμα θα γίνεται όλο και πιο ζεστό, με ακραία φαινόμενα. Στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο για παράδειγμα, στα τέλη του αιώνα τέσσερα χωριά θα έχουν βυθιστεί τελείως, ενώ χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης θα υποστούν τις επιπτώσεις της διάβρωσης και της αλμυρότητας των εδαφών.

Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν και είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως  η απαίτηση του κ.Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία και όχι μόνο για το υπέδαφος.

Οι μέγα πυρκαγιές στη Σιβηρία και στον Αμαζόνιο δημιουργούν νέα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και κλιματικά δεδομένα, τις συνέπειες των οποίων δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια.

Δ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  ΒΡΑΖΕΙ
Στο πρόσφατο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη  (29-31 Μαΐου 2019),  ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό (Joël Guiot) τόνισε ότι «Κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων». Ο ίδιος  εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται.

E. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ – ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Σύμφωνα με την μελέτη της "ΔιαΝΕΟσις - Δραματικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην Ελλάδα", Ιούνιος 2017, περιγράφονται οι συνέπειες  της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα:
1) Η γεωργική παραγωγή θα πληγεί σημαντικά

2) Ο τουρισμός θα επηρεαστεί έντονα
3) Αρκετές ακτές της χώρας μας θα αλλάξουν μορφή
Οι ΦτΦ προσθέτουν ότι εκτός από τις παραπάνω συνέπειες, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει και την κλιματική μετανάστευση.

Ε.1 Εξάρτηση από το λιγνίτη – Εξορύξεις υδρογονανθράκων – Οι θέσεις των ΦτΦ
Ενώ οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή είναι ορατές σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά εξακολουθούν στην πράξη την ίδια πολιτική σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σχεδιάζουν νέα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και δρομολογούν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, στα Ιόνια, στην Κρήτη.

Οι θέσεις των ΦτΦ για την ενέργεια και τις εξορύξεις υδρογοναθράκων έχουν διατυπωθεί εγκαίρως, πολλές φορές και με σαφήνεια. Στη δημόσια διαβούλευση για «Τον εθνικό σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα» (1 Δεκεμβρίου 2018) οι ΦτΦ κατέθεσαν τις θέσεις τους με σχετικό υπόμνημα.

Η συνισταμένη των θέσεων των ΦτΦ με τίτλο «Αν όλες οι χώρες έκαναν ό,τι κάνει η Ελλάδα, η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα ξεπερνούσε τους 3°C.» είναι: «Ενώ το κείμενο περιέχει μια σειρά από θετικά βήματα (αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας), το Σχέδιο δεν μας προστατεύει από την κλιματική απειλή, αφού καταδικάζει τη χώρα σε μακροχρόνια εξάρτηση από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με μαζικές εξορύξεις υδρογονανθράκων και ανεπαρκείς στόχους για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

ΣΤ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή με σοβαρότητα και με τα χαρακτηριστικά του επείγοντος .Οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις υπογράφουν συμφωνίες, δεσμεύσεις υποτίθεται, χωρίς όμως να παίρνουν τα ανάλογα πρακτικά μέτρα.  Οι οργανώσεις και  γενικότερα η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να έχει συναίσθηση της απειλής, ωστόσο ανάλογα με το ιδεολογικό ή με το πολιτικό  της υπόβαθρο αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μέσα από τη δική τους διόπτρα, υποτιμώντας ή απαξιώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τις διαφορετικές προσεγγίσεις ή μεθόδους διεκδίκησης.

Οι ΦτΦ δεν υποτιμούν και δεν απαξιώνουν καμία προσέγγιση και μέθοδο διεκδίκησης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο δεν θεωρούν ότι μια life style αντιμετώπιση, ή ένας «ακτιβισμός μέσω διαδικτύου» μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ασκήσει πίεση προς τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ζ. FRIDAYS FOR FUTURE και η GRETA
Οι ΦτΦ χαιρετίζουν το κίνημα των νέων Fridays for Future που για ένα ολόκληρο χρόνο αφυπνίζουν με τον τρόπο τους την κοινωνία, με αποτέλεσμα να έχει προγραμματιστεί μια Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή από 20 – 27 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα. Χωρίς τη Greta και τους υποστηρικτες της, χωρίς το κίνημα Fridays for Future δεν θα μιλάγαμε σήμερα για Παγκόσμια Ημέρα (ή εβδομάδα) Δράσης για την κλιματική αλλαγή.


ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ FRIDAYS FOR FUTURE (12:00μ.μ – 16:00μμ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου