Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση - Κάλεσμα των "Φίλων της Φύσης"/ Friends of Nature για τις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

[Μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Friends of Nature»]
 Συμμετέχουμε στις Συγκεντρώσεις για το Περιβάλλον στα Προπύλαια
  •  Την Τρίτη 5 Ιουνίου, 7:00 μ.μ.
  •   Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, 10:00 π.μ.
 ---------------
 «Υπάρχουν δυο διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε:
είτε συνεχίζουμε στο μονοπάτι του καπιταλισμού και του θανάτου,
είτε επιλέγουμε το μονοπάτι των ανθρώπων του κόσμου και των ιθαγενών κρατών
για αρμονία με τη φύση και την κουλτούρα της ζωής.»
Evo Morales (πρόεδρος της Βολιβίας)

5 Ιουνίου… και κάθε ημέρα,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, βρίσκει τη χώρα μας σε μία ακόμα προεκλογική περίοδο αλλά και σε μια περίοδο αλληλοεπηρεαζόμενων κρίσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας,  που γίνεται όμως όλο και πιο έντονη, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί  όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα (συνταξιούχους, εργαζόμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες κ.ά) και ιδιαίτερα τη νεολαία. Η κρίση αυτή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στα «χολερικά χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου» και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ανθρωπιστική κρίση: Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, ανεργία 21%, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
Ιδιαίτερα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον (ό,τι δημιουργεί ο άνθρωπος στις πόλεις, στον πολιτισμό  κλπ.) συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι ελπίδες που είχαν αναδυθεί για ένα καλύτερο περιβάλλον με τη σύσταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής/ΥΠΕΚΑ απεδείχθησαν φρούδες. Στα «χρόνια της μνημονιακής χολέρας» που ισοπεδώνονται  όλα, φαίνεται  για μια ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «πράσινες νησίδες ευτυχίας» μέσα σε ένα «μαύρο» καπιταλιστικό εργασιακό, κοινωνικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό περίγυρο.
Το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον στο «στόχαστρο» στο όνομα μιας ανάπτυξης χωρίς κανόνες. Καταγράφουμε ορισμένα μόνο προβλήματα :

 1.      Τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από τη λαθροϋλοτομία και άλλες εντατικές χρήσεις,  από καταστροφικές επενδύσεις – ακόμα και σε περιοχές NATURA– όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου και η επιφανειακή μεταλλεία (με κραυγαλέο παράδειγμα την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης),
2.      Τα προβλήματα που δημιουργεί το  νέο «Ρυθμιστικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό»,
3.      Τον αντιπεριβαλλοντικό, αντιοικονομικό και αντικοινωνικό συγκεντρωτικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων,
4.      Την υποβάθμιση των ακτών, με το νέο νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες,
5.      Την απειλή τσιμεντοποίησης μεγάλων ελεύθερων χώρων στις πόλεις (π.χ. Ελληνικό) και το ξεπούλημα «όσο όσο» της δημόσιας περιουσίας,
6.      Τη ραγδαία αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας γενικά  και  την απαξίωση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας,
7.      Την υποβάθμιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,
8.      Την καταβαράθρωση των κοινωνικών κατακτήσεων  κ.λπ.

Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» καλεί:
·         Όλους τους ενεργούς πολίτες, και ιδιαίτερα τη νεολαία,  να συντονίσουν τις προσπάθειές  τους, να υπερασπίσουν τα «Δικαιώματα της Μητέρας Γης»,  να αναδείξουν τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, να υπερασπίσουν τις πανανθρώπινες αξίες, του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, της αλληλεγγύης και  της συνεργασίας».
·         Όλους τους αγωνιστές, όλα τα κινήματα και τις οργανώσεις που υπεράσπισαν το φυσικό και το αστικό περιβάλλον να αναπτύξουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντες τοπικές δράσεις και να αναδείξουν τα προβλήματα των περιοχών τους.
·         Τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας να «γιορτάσουν» αγωνιστικά  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συμμετέχοντας στις  συγκεντρώσεις Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, που καταστρέφει το περιβάλλον και διαλύει την τοπική οικονομία και την κοινωνία:
α) Στα Προπύλαια  την Τρίτη 5 Ιουνίου, 7:00μ.μ. και
β) Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, 10:00 πμ.

Συμμετέχουμε στις Συγκεντρώσεις για το Περιβάλλον στα Προπύλαια
  •  Την Τρίτη 5 Ιουνίου, 7:00 μ.μ.
  •   Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, 10:00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου