Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ FRIENDS OF NATURE παρεμβαίνει για την λαθροϋλοτομία και την ακύρωση της δασικής νομοθεσίας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-2012
2/5/2012

Λαθροϋλοτομία, μία ακόμα απειλή για τα Ελληνικά δάση
-   Η συνεχιζόμενη ακύρωση της δασικής νομοθεσίας διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων για εμπορία και θέρμανση

Το χειμώνα που μας πέρασε είχαν γίνει δεκάδες καταγγελίες για τη δραματική  αύξηση που παρουσίαζε η  παράνομη υλοτομία στα δάση και στα βουνά της Ελλάδας, από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη μέχρι τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Με την πρόσφατη ψήφιση του  άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 4055/2012 (ΦΕΚ 51/Α΄), αυξάνεται σε 600 ευρώ το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 268 του ΝΔ 86/69 όριο, μέχρι του οποίου τα αντίστοιχα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος.
Η ελαστικότερη αντιμετώπιση του αδικήματος της λαθροϋλοτομίας ως πταίσματος, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα ακύρωσης της δασικής νομοθεσίας και την αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων για εμπορία και θέρμανση. Η αύξηση της λαθροϋλοτομίας είναι και αυτή συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας των ελληνικών νοικοκυριών να εξασφαλίσουν πετρέλαιο ή ρεύμα για θέρμανση με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην παράνομη ξύλευση και αγοροπωλησία. Είναι όμως και φαινόμενο κερδοσκοπίας. 

Τα Δασαρχεία της χώρας, χωρίς προσωπικό και μέσα καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση της λαθροϋλοτομίας και την αποδυνάμωση της δασικής νομοθεσίας που είναι και αυτή πολιτική επιλογή με πρόσχημα την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας  στη χώρα μας.

Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» καταγγέλλει την πρόσφατη ψήφιση άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 4055/2012 και ζητά:

  • Να σταματήσουν οι αντιδασικές αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που ακυρώνουν  την προστασία των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος και των ορεινών όγκων της χώρας.
  • Να σταματήσει ο δασικός πλούτος και το φυσικό περιβάλλον να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα κεφάλαια στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της "ανάπτυξης".   
  • Να αυστηροποιηθεί η δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία.  
  • Να ενισχυθούν τα δασαρχεία της χώρας ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου