Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature υπογράφουν την έκκληση για τη διάσωση των μνημείων και του περιβάλλοντος της περιοχής του Μέσου Νείλου/ Stop the dams in Sudan

 [Χάρτης της Νουβίας όπου φαίνονται οι θέσεις των φραγμάτων υπό υλοποίηση]

[Έκθεση φωτογραφία στο Ρέθυμνο ΕΔΩ]

Μία σημαντική προσπάθεια γίνετε από την MOnuMENTA (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) για τη διάσωση των μνημείων και του περιβάλλοντος της περιοχής του Μέσου Νείλου που απειλείται από οκτώ νέα φράγματα που προγραμματίζει να κατασκευάσει εκεί η σουδανική κυβέρνηση. Στο κείμενο που αναρτήθηκε «Η Νουβία κινδυνεύει από τη δημιουργία φραγμάτων στο Νείλο» περιγράφεται η σημασία του ποταμού Νείλου για την Αίγυπτο και το Σουδάν, καθώς και η ανάπτυξη του πολιτισμού της Νουβίας κατά τον Μεσαίωνα. Η κατασκευή των φραγμάτων, πέραν των γνωστών επιπτώσεων κατά το παρελθόν, στα μνημεία της Αιγύπτου, όπως η μεταφορά του Αμπού Σίμπελ ή φαραωνικών ναών που κοσμούν σήμερα διάφορα μουσεία σε όλον τον κόσμο, απειλεί σήμερα με οριστική καταστροφή το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Νουβίας  και οδηγεί στην εξαφάνιση τις τοπικές παραδοσιακές κοινωνίες που αποτελούσαν μάρτυρες της αδιάκοπης συνέχειας της ζωής και του πολιτισμού στην ίδια ακριβώς περιοχή για χιλιετίες.

Ήδη το Μάρτιο του 2008 εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο σε μήκος αφρικανικό φράγμα στον Τέταρτο Καταρράκτη του Νείλου, το οποίο καταπόντισε 173 χιλιόμετρα της Μέσης Κοιλάδας και εκτόπισε περισσότερους από 70000 ανθρώπους. Και το δράμα δεν σταματά εκεί, αλλά αντιθέτως θα κορυφωθεί στα επόμενα χρόνια, με τα οκτώ νέα φράγματα. 

Έχουν ήδη οργανωθεί δύο επιτροπές, μία στην Αμερική και μία στην Ευρώπη με στόχο την προστασία της Μέσης Κοιλάδας του Νείλου, του τοπίου, των ανθρώπων, του πολιτισμού από το παρελθόν, στο παρόν και για το μέλλον.
Έκκληση, λοιπόν, και μέσω της ιστοσελίδας της MOnuMENTA για να γίνει γνωστό το πρόβλημα, η σημασία του τοπίου και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς...

Μπορείτε  να υπογράψετε την έκκληση για τη διάσωση των μνημείων και του περιβάλλοντος της περιοχής του Μέσου Νείλου http://www.gopetition.com/petitions/stop-the-dams-in-sudan/signatures.html
--------------------------------------------- 
 We would like to inform you about a major effort undertaken to rescue the monuments and the environment of the Middle Nile region, threatened by eight new dams, planned to be constructed by the Sudanese government.
The text "The proposed dams in Sudan destroy the heritage of Nubia"
, that has just been added to Monuments at risk, presents the mission of the European Committee for the preservation of the Middle Nile -  its natural and cultural landscape, its people, and its heritage, urging us to join them.

You can sign the petition: Stop the dams in Sudan (http://www.gopetition.com/petitions/stop-the-dams-in-sudan.html)

ΠΗΓΗ: MOnuMENTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου