Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η CETA απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη | Europe: CETA puts your food safety at risk | Αναλυτικό Φυλλάδιο 13 φορέων, μεταξύ αυτών και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece


 Διαβάστε την περίληψη της έκθεσης των Καναδών στο  φυλλάδιο σε μορφή e-magazine ΕΔΩ - κατεβαίνει σε μορφή PDF και ΕΔΩ.


Το φυλλάδιο συνυπογράφουν και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
[πρώτο λογότυπο στη 2η σειρά]
------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ SITE THE "COUNSIL OF CANADIANS
Europe: CETA puts your food safety at risk - The full report here


Ευρώπη: Η CETA βάζει την ασφάλεια των τροφίμων σας σε κίνδυνο






Ενώ ο διάλογος στην Ευρώπη για την CETA, την Ευρω-Καναδική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου,  βρίσκεται σε εξέλιξη, μια νέα έκθεση έρχεται για να προειδοποιήσει πως η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα υποβαθμίσει την ασφάλεια των τροφίμων.

Η έκθεση με τίτλο Η CETA απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη που κυκλοφόρησε από την οργάνωση Council of Canadians (CoC) σε συνεργασία με πολλές Ευρωπαϊκές οργανώσεις υπογραμμίζει πως οι διαφορές στους κανόνες και στις ρυθμίσεις σχετικά με την παραγωγή της τροφής που υπάρχουν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, θέτουν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή διατροφική ασφάλεια και τα πρότυπα παραγωγής.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες λόγω της πτώσης των τιμών των προϊόντων τους, τώρα θα πρέπει επιπλέον να ανταγωνιστούν και τις εισαγωγές από τον Καναδά.

«Αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα χτύπημα για τους Ευρωπαίους αγρότες που τώρα θα ανταγωνίζονται την Καναδική αγροτική βιομηχανία με χαμηλότερα πρότυπα ασφαλείας και χωρίς ποινές για την κακομεταχείριση των ζώων» αναφέρει η Μaude Barlow, πρόεδρος της οργάνωσης Council of Canadians. “Ο Καναδάς στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα, των περισσοτέρων Ευρωπαίων, του άθικτου φυσικού περιβάλλοντος με τις μικρές φάρμες στον ορίζοντα. Κάτω από το καθεστώς της ΝAFTA, ο Καναδάς στράφηκε προς την αγροτική παραγωγή μεγάλης κλίμακας όπου το μισό της παραγωγής τροφής προέρχεται από μόλις το 5% του συνόλου των παραγωγών».

Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς σε πολλούς τομείς όπου τα Καναδικά πρότυπα είναι κατά πολύ χαλαρότερα των Ευρωπαϊκών, συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων τροφών, των παρασιτοκτόνων, των χρωστικών, των χλωριωμένων κοτόπουλων και των ορμονών. Ο Καναδάς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στον κόσμο, και πρόσφατα δόθηκε έγκριση για την πώληση γενετικά τροποποιημένου σολομού. Επιπλέον δεν αναγνωρίζει την αρχή της προφύλαξης.

«Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι επιζητούν πρόσβαση σε περισσότερη τοπική, βιώσιμη και υγιεινή τροφή, που είναι ωφέλιμη τόσο για τις οικονομίες μας, το περιβάλλον μας αλλά κυρίως για την ευημερία μας. Η CETA μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς τις βιομηχανικές φάρμες, την μη βιώσιμη παραγωγή και τα επισφαλή πρότυπα διατροφικής παραγωγής» αναφέρει η Sujata Dey συντονίστρια από το CoC για την εν λόγω μελέτη, και την εκστρατεία για το εμπόριο. «Η τροφή είναι ουσιώδες κομμάτι για τις κοινότητές μας και τις αξίες μας. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν υπόψιν πώς τα διατροφικά τους πρότυπα θα υποβαθμιστούν πριν αποφασίσουν για την CETA”.

Η πρακτική σύνοψη της έκθεσης είναι διαθέσιμη στα Ολλανδικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ελληνικά και τα Πολωνικά ενώ σύντομα αναμένεται και στα Ισπανικά. Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά τα Γαλλικά τα Γερμανικά και τα Πολωνικά.

H μελέτη αυτή έγινε σε συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς και οργανώσεις, War on Want (UK), Transnational Institute (Netherlands), Les Amis de la terre (France), ATTAC-Austria, Global 2000 (Austria), Via Campesina (Austria), IGO (Poland), Forum Umwelt und Entwicklung (Germany), Nature Friends (Greece), Insitute for Agricultural Trade Policy (Europe), Powershift (Germany), and ATTAC-Spain.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου