Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία» | Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00, στη Θεσσαλονίκη | TTIP: Consequences on Greek Democracy, Economy, Society


[Διαβάστε/ κατεβάστε το φυλλάδιο σε e-magazine ΕΔΩ
| στην αγγλική γλώσσα ΕΔΩ]
«TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία»

Προδημοσίευση της έρευνας

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει τη χαρά να προδημοσιεύσει ορισμένα από τα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας που έγινε στην Ελλάδα με θέμα τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων. Ο τίτλος της έρευνας είναι «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία».

Για την έρευνα, συνεργάστηκαν α) Η Ομάδα Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης/Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Ειρήνη Οζούνη, Στέργιος Σερέτης) β) Η ομάδα Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης.

Η έρευνα μπορεί να αναφέρεται στην TTIP (συμφωνία Η.Π.Α. – Ε.Ε.) όμως θεωρούμε ότι μαζί με την CETA (συμφωνία Καναδά – Ε.Ε.) αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σας καλούμε στην παρουσίαση της έρευνας που θα γίνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11:00, στο KΕ.Δ.Ε.Α – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. [Αμφιθέατρο ΙΙΙ - ΕΔΩ]

Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα:

o Η ελληνική κοινωνία ήδη βιώνει ένα μέρος των συνεπειών της TTIP ακριβώς λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

o Η Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την «ιδιωτικοποίηση» και την εμπορευματοποίηση κλασικών κατηγοριών δημόσιων αγαθών.

o Δραματικές επιπτώσεις στο πολιτειακό (υποκατάσταση της δημοκρατικής από την τεχνοκρατική νομιμοποίηση) και στο μακροοικονομικό τομέα (συγκεντροποίηση μέσων παραγωγής και ακύρωση των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων, ραγδαία, περαιτέρω επιδείνωση της αμοιβής της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων).

o Όσον αφορά την Ελλάδα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ & Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης/ΠΓΕ μόλις τα 21 διαπραγματεύονται, όπως φαίνεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΤΤΙΡ. Υπάρχει μεγάλη πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ για την κατάργηση των ΠΟΠ & ΠΓΕ. Ενδεικτικά 55 γερουσιαστές ζήτησαν πρόσφατα από τον αντίστοιχο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι "περιορισμοί" σε ονομασίες τυριών, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας.

o Η υπογραφή της TTIP επιδεινώνει το σύνολο των κοινωνικών - περιβαλλοντικών συνθηκών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τοπικές κοινωνίες. Καθώς η περιβαλλοντική προστασία (και κατά συνέπεια η προστασία της ποιότητας ζωής) θεωρείται «εμπόδιο» στην κυριαρχία του ελεύθερου εμπορίου που προβάλει η TTIP, συνεπάγεται ότι θα ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές για να «αρθεί αυτό το εμπόδιο» σε κάθε επίπεδο. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική.

o Σε αυτό το δυσμενές κλίμα μέρος της κοινωνίας αποφάσισε «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του». Προτάσσει την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία, συνεργατικά και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα και αντιδρά, διαμορφώνοντας παράλληλα στην πράξη ένα κλίμα μετάβασης σε μια μετα-καπιταλιστική κοινωνία. Αναπτύσσονται πολιτικές και πρακτικές οι οποίες δεν ανήκουν σε κάποιο ενιαίο πεδίο ή κίνημα όμως όλα μαζί συνθέτουν έναν χάρτη που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στο κυρίαρχο σύστημα.

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΗ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ , ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή