Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ "Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2018 - 2022" | Τρεις Πυλώνες Δράσεων

 
[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ολοκλήρωσε την επεξεργασία του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (Business Plan) για την πενταετία 2018 - 2022. 

Στο σαραντασέλιδο κείμενο παρουσιάζονται συνοπτικά οι δράσεις της προηγούμενης πενταετίας, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή, οι Συνεργάτες - Σύμβουλοι, Πληροφορίες που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, οι Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συνεργασίες, οι θέσεις των ΦτΦ για τις Πολιτικές και Κοινωνικές Συνθήκες, οι Οικονομικοί πόροι, SWOT Analysis, Αποσπάσματα από το Καταστατικό των ΦτΦ, οι Τρεις Πυλώνες Δράσεων για την ερχόμενη πενταετία, Βασικό Γλωσσάρι, Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. 

Στην ανάρτηση προδημοσιεύουμε το κεφάλαιο που αναφέρετε στους "Τρεις Πυλώνες Δράσεων" των ΦτΦ καθώς και τους Ειδικούς - Άμεσους Στόχους. 

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο είναι δωρεά του Αριστείδη Παπαδάκη - METROGRAPHICS 

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2018 - 2022 θα αναρτηθεί σε μορφή e-magazine και θα είναι διαθέσιμος για να "κατέβει" σε μορφή PDF.
Σύνοψη του κειμένου θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά]

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Τα επιμέρους περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα είναι «παρενέργειες» του ίδιου συστήματος και ατομικών συμπεριφορών.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υιοθετεί, εργάζεται και προωθεί τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη/ 17 Sustainable Development Goals. Ωστόσο επιλέγουμε συγκεκριμένους στόχους δράσεων γνωρίζοντας ότι οι στόχοι συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους και πως οι συνέργειες είναι απαραίτητες, όπως υπογραμμίζεται στον 17ο στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Συνεργασία για τους στόχους».

Περιληπτική περιγραφή δράσεων ανά πυλώνα στόχων.

ΠΥΛΩΝΑΣ Α΄ - ΦΥΣΙΚΟ και ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. Διαχείριση αστικών αποβλήτων – Ρύπανση | Εκστρατεία: «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη Ζωή» | ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ – WASTE ZERO,

2. Υγεία και Περιβάλλον | Συνέδριο Θεσσαλονίκης «Περιβάλλον και Υγεία – Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής»,

3. Φυσικό Περιβάλλον (δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα, χλωρίδα, πανίδα) | Εντούρο (Κρήτη – Όλυμπος) – Πανηγύρια – Υπεραλιεία | Γνωρίζω τη φύση και την προστατεύω,

4. Αστικό Περιβάλλον (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Οδική Ασφάλεια, άλση, δικαιώματα πεζών & ποδηλατών) | Διακήρυξη των Βάσκων | Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας | Εγώ και η πόλη μου | Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες πόλεις – ΚΕΔΕ.

ΠΥΛΩΝΑΣ Β΄- ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

1. Πράσινη Οικονομία – Αειφόρος ανάπτυξη - Βιώσιμος τουρισμός (σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, τοπική ανάπτυξη, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων κ.λπ) | Εννοούμε όλοι το ίδιο όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Ανάπτυξη» ; | Κυκλική Οικονομία |Τοπικοποίηση | Αποανάπτυξη

2. Ευρωπαϊκές και Διεθνείς δράσεις | Κίνημα κριτικής συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (CETA, TTIP, TiSA, TTP κ.ά) | Δίκαιο Εμπόριο | ΠΟΕ 

3. Ασφάλεια Τροφίμων – Υγιεινή διατροφή – Δικαιώματα καταναλωτών

4. Ενέργεια - Κλιματική αλλαγή [όχι μόνο ορυκτά καύσιμα] | Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα – όχι στην εισαγωγή ή στην εξόρυξη LNG και πετρελαίου από σχιστόλιθο (μέθοδο fracking / φράκινγκ) | Όχι στην πυρηνική ενέργεια | Ναι στις ΑΠΕ με μέτρο και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον | Αυτοπαραγωγή – Ενέργειας από ΑΠΕ.

ΠΥΛΩΝΑΣ Γ’ -  ΕΙΡΗΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Paul Connett / Πίτερ Κόννετ: «Ο Βόλος θα μετατραπεί σε πόλη – σκουπιδότοπο» | Καμπανάκι κινδύνου από τον καθηγητή Χημείας για το θέμα καύσης απορριμμάτων | "Η φύση δεν παράγει απόβλητα" - "από τη γραμμική οικονομία να εστιάσουμε στην κυκλική οικονομία"

Το ρεπορτάζ είναι από το magnissianews ΕΔΩ | Οι ΦτΦ αναδημοσιεύουν το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη του καθηγητή χημείας Πίτερ Κόννετ του Πανεπιστημίου του Σεντ Λόρενς της Νέας Υόρκης που βρέθηκε στον Βόλο προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της "Επιτροπής Αγώνα Βόλου"  ενάντια στην καύση [ΕΔΩ] που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι  βασικές θέσεις που ανάπτυξε ο κ.Καθηγητής "Η φύση δεν παράγει απόβλητα", "από τη γραμμική οικονομία να εστιάσουμε στην κυκλική οικονομία",  "Τα δέκα βήματα για την οικονομία μηδενικών απορριμμάτων" περιλαμβάνονται στην εκστρατεία των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ που έχει τον τίτλο "Λιγότερα απόβλητα -  Καλύτερα ζωή".

Διαβάστε τη συνέντευξη του Πίτερ Κόννετ στο magnissianews ΕΔΩ | Ακούστε την ομιλία του Πίτερ Κόνετ ΕΔΩ. | Περισσότερα για τον Paul Connett και το ZERO WASTE ΕΔΩ  
---------
Συνεντεύξεις του Πίτερ Κόννετ:
Ώρα της Μαγνησίας - video [ΕΔΩ]
Θεσσαλία TV - [ΕΔΩ]
--------------------------------





Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

2008 - 2018: 10 Χρόνια επισκεπτόμαστε, παρατηρούμε, φροντίζουμε, καταγγέλλουμε, προβάλουμε τον υγρότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου (Λίμνες των αρχαίων Ρειτών)


 [Κυριακή 28.1.2018 από την επίσκεψη, ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου |
Φωτογραφίες: Γιάννη Χατζηαθανασίου  (εδώ), Δημήτρη Αλεξάκη (εδώ), Ανδρέα Χατζημηνά - Κρίνας Καραμάνη (εδώ), Σοφίας Δημητρίου (εδώ).
VIDEO, φωτογραφίες με πληροφορίες για τη Λίμνη Κουμουνδούρου, προηγούμενες επισκέψεις κ.ά [ΕΔΩ]. Επιλογή υλικού: Τώνια Φώτη. Επιμέλεια παραγωγής Video: Θοδωρής Ορεινός/




2008 - 2018 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και την επίσκεψη, ξενάγηση την Κυριακή 28.01.2018

10 Χρόνια επισκεπτόμαστε, παρατηρούμε, φροντίζουμε, καταγγέλλουμε, προβάλουμε τον υγρότοπο της Λίμνης Κουμουνδούρου 
(Λίμνες των αρχαίων Ρειτών)

Όταν το 2007 κάποια μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ και της Διαρκούς Κίνησης επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά τη Λίμνη Κουμουνδούρου γνωρίζαμε ότι η περιοχή είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, λόγω των αρχαίων Ρειτών και της Ιεράς Οδού, και πως είχαν γίνει διάφορες έρευνες και μελέτες για τη ρύπανση.
Είχαμε πάει κυρίως για να «επιθεωρήσουμε» τη Λίμνη, για να διαπιστώσουμε την έκταση της ρύπανσης. Πραγματικά όπως ήταν αναμενόμενο είδαμε στην επιφάνεια της Λίμνης να επιπλέουν πετρελαιοειδή  - αυτό όμως που δεν περιμέναμε να δούμε ήταν η πλούσια σε ποσότητα και ποικιλία ορνιθοπανίδα.

Τι ευχάριστη έκπληξη… αλλά και τι ευθύνη…

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

THE CITY/ Η ΠΟΛΗ - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΕ 100 ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΕΣ του Frans Masereel


[Από τα δάση της προηγούμενης ανάρτησης πάμε στην πόλη - ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ αλλά και της πόλης | Ο εκδότης της ΑΓΡΑ Σταύρος Α. Πετσόπουλος σχεδίασε και επιμελήθηκε το βιβλίο του χαράκτη Frans Masereel Η ΠΟΛΗ (Die Stadt,  The City, La ville) και μας γνώρισε ένα "νέο είδος εικαστικής ποίησης: το μυθιστόρημα, τη νουβέλα, τη μικρή διήγηση σε εικόνες χωρίς λόγια" και όχι μόνο. Εκδόσεις όπως αυτή σε κάνουν να ξαναπάρεις στα χέρια σου και να ξαναγαπήσεις το βιβλίο που το "παράτησες" επιλέγοντας την οθόνη και το πληκτρολόγιο.]
-----------------------

Γεννημένος στο Βέλγιο, ο Φρανς Μαζερέελ (1889-1972) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους εξπρεσιονιστές χαράκτες του 20ου αιώνα. Απεικονίζοντας ιδιοφυώς την ανθρώπινη εμπειρία στη σύγχρονη μεγαλούπολη του Βερολίνου, η Πόλη, αυτό το μυθιστόρημα χωρίς λόγια, που αποτελείται από 100 λεπτοδουλεμένες ξυλογραφίες, θεωρείται το αριστούργημά του. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1925.

Οι ξυλογραφίες του, αξιοσημείωτης δύναμης και ομορφιάς, αποδίδουν το τεταμένο κλίμα στην ταραγμένη Βαϊμάρη και έχουν πρόγονό τους τα κοινωνιολογικά κείμενα της Μητροπολιτικής αίσθησης του Γκέοργκ Ζίμμελ, συνδιαλέγονται με την κινηματογραφική Μητρόπολη του Φριτς Λανγκ, τα πρώιμα εξπρεσιονιστικά θεατρικά του Μπρέχτ, τις ζωγραφιές του Γκρος και εικονοποιούν τα χρονικά για το Βερολίνο του Γιόζεφ Ροτ και του Βάλτερ Μπένγιαμιν.

Ο Μαζερέελ δημιούργησε ένα νέο είδος εικαστικής ποίησης: το μυθιστόρημα, τη νουβέλα, τη μικρή διήγηση σε εικόνες χωρίς λόγια. Μέσα από κάθε φύλλο, με την απλή αρμονία του μαύρου και του άσπρου, περνά σαν αστραπή ο ιλιγγιώδης ρυθμός του βιαστικού 20ου αιώνα.
Αν τα παλαιότερα βιβλία του ήταν μεγάλα, το τελευταίο του, Η πόλη, είναι κυριολεκτικά μνημειώδες. Με αυτό το έργο ο καλλιτέχνης προχώρησε κατά κάποιον τρόπο από τη σονάτα στη συμφωνία. [Από το Δελτίο Τύπου της ΑΓΡΑ]
-----------
Χρήσιμοι σύνδεσμοι και άλλες πληροφορίες:

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Peter Wohlleben: Η μυστική ζωή των δέντρων | "Τα δένδρα επικοινωνούν μεταξύ τους" | Οι δασολόγοι να μη το χάσουν


Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2016 και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Νο 1 Best Seller του περιοδικού DER SPIEGEL. Στις ΗΠΑ ανακηρύχτηκε το βιβλίο της χρονιάς για το 2017  από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία. 
Συνιστούμε το βιβλίο στους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ, ιδιαίτερα στους δασολόγους και όσους αναπτύσσουν δράσεις στα δάση. Θα μαγευτούν....
--------------------------------------
Το δάσος είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί συνώνυμο της γαλήνης και της παρθένας φύσης. H μυστική ζωή των δέντρων ρίχνει φως στην πυκνή βλάστηση του δάσους και εμβαθύνει εντυπωσιακά σε ένα μυστηριώδες σύμπαν...

Στο δάσος συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα: Τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Δε μεγαλώνουν μόνο στοργικά τα μικρά τους, αλλά επίσης φροντίζουν τους ηλικιωμένους και άρρωστους γείτονές τους. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Ο διακεκριμένος δασολόγος Peter Wohlleben εμβαθύνει στην κρυφή ζωή των δέντρων και μας παρουσιάζει μια εντελώς καινούρια θεώρηση του δάσους – φέρνοντας έτσι στο φως εκπληκτικά στοιχεία. Τα δέντρα έχουν μνήμη, ανταλλάσσουν μηνύματα, αισθάνονται πόνο, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και κάνουν ρυτίδες. Κάποια δέντρα, όπως οι βελανιδιές, επικοινωνούν μεταξύ τους με χημικές αρωματικές ουσίες. Όταν, για παράδειγμα, ένα δέντρο δεχτεί επίθεση από έντομα, εκπέμπει αρωματικές ουσίες και όλα τα δέντρα της ευρύτερης περιοχής που λαμβάνουν το μήνυμα αυτό οπλίζονται κατάλληλα...

«Το βιβλίο της χρονιάς δεν είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, είναι το δοκίμιο. Η μυστική ζωή των δέντρων, ένα υπέροχο βιβλίο που ξυπνάει μέσα μας μια αρχέγονη, παιδική σχεδόν, περιέργεια για τη φύση που μας περιβάλλει».

Denis Scheck, Die Zeit

Περισσότερα ΕΔΩ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η ανακύκλωση δεν είναι αρκετή | RECYCLING IS NOT ENOUGH


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟ της ΦΥΣΗΣ/ Naturfriends Greece έχει τοποθετηθεί συνολικά για το θέμα της μείωσης των Αστικών Αποβλήτων με το σύνθημα "Λιγότερα απόβλητα καλύτερη ζωή".

Σήμερα, 22 Ιανουαρίου 2018, δημοσιεύτηκε από τη GAIA  η αποκαλυπτική έκθεση "RECYCLING IS NOT ENOUGH - It’s time to rethink how to solve the plastic waste crisis" [ΕΔΩ] η οποία κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις των ΦτΦ.

Με το πόστερ των ΦτΦ "19 ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ" που κυκλοφορεί από το καλοκαίρι του 2017 προωθούμε την ανακύκλωση, ωστόσο υπογραμμίζουμε ότι είναι η 4η κατά σειρά επιλογή.
Οι κατά σειρά τρεις επιλογές για τη μείωση των αστικών αποβλήτων είναι: Πρόληψη, Ελαχιστοποίηση, Επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων και τέλος η Ανακύκλωση.

Οι ΦτΦ συνεχίζουν την παρεμβατική τους πολιτική σε όλα τα επίπεδα για τη μείωση του όγκου των αστικών αποβλήτων με το σύνθημα "Λιγότερα απόβλητα -  Καλύτερη ζωή".
 

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Γιάννης Μπαξεβάνης (Αρχειμάγειρας/ Chef): Παγκοσμιοποίηση και της Γεύσης | "Ένας άνθρωπος πρέπει να έχει προσωπικότητα και ένας λαός παράδοση, αυτό τον κάνει ξεχωριστό"


[Ο αρχειμάγειρας/ Chef   Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία όπου εργάστηκε για έξι χρόνια (1986-92). 
Ο ίδιος λέει "Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που κατάφεραν την αγάπη τους να την κάνουν επάγγελμα. Την αγάπη μου αυτή, όπως και την αδυναμία μου στα προϊόντα της Ελληνικής φύσης, την κουβαλάω κάθε μέρα και στην κουζίνα όπου εργάζομαι.".
Ευχαριστούμε το Γιάννη Μπεξεβάνη για τη δυνατότητα που έδωσε στους ΦτΦ να δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις τους με θέμα την "Παγκοσμιοποίηση και της Γεύσης"]
---------
Παγκοσμιοποίηση και της Γεύσης

του Γιάννη Μπαξεβάνη

Τα τελευταία χρόνια, ταξιδεύω πολύ συστήνοντας την ελληνική κουζίνα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παρατηρώ ένα θλιβερό  φαινόμενο να εξελίσσεται: την παγκοσμιοποίηση και στην γεύση. Όπου και να βρίσκομαι, συναντώ τις ίδιες φίρμες στα ίδια malls, τις ίδιες συνταγές, τις ίδιες γεύσεις: Ντουμπάϊ, Σίντνεϊ, Μόσχα, Γιοχάνεσμπουργκ, Βυρηττό, Νέα Υόρκη, Τόκυο, κτλ…

Εδώ στην Ελλάδα, τι συμβαίνει;
Ξεχάσαμε το μπιφτέκι και όλοι προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο burger, προσπαθούν να κάνουν ελληνικό sushi σε παραδοσιακές ψαροταβέρνες (γελάει ο κάθε πικραμένος), τέρμα ο λουκουμάς, τρώμε donuts, οι τηγανίτες γίνανε pancake, βρίσκεις carpaccio και ceviche όπου να’ ναι, σαλάτα ρόκα και παρμεζάνα παντού, mozzarella και ricotta παντού, rib eye και black Angus tartare παντού. Ακόμα και το γιουβέτσι μεταμορφώθηκε σε «κριθαροτό» και ο τραχανάς σε «τραχανοτό» για να θυμίζει κάτι ξενικό, κτλ… Αναμειγνύοντας ξένα προϊόντα, ξένες συνταγές και ξένες λέξεις στην ελληνική κουζίνα, προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε - και καλά τους Έλληνες- αλλά και τους ξένους επισκέπτες που έρχονται για να γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα, τις ελληνικές γεύσεις, τις παραδόσεις και συνήθειες;;;  Για να δείξουμε ότι είμαστε στο πνεύμα της εποχής και όχι παλιομοδίτες, τους παρουσιάζουμε την ελληνική κουζίνα ανακατεύοντας κάθε ξένο προϊόν - καλό ή κακό - με αποτέλεσμα συχνά ένα αλαλούμ γεύσεων, που μετονομάζουμε σε  «μοντέρνα ελληνική κουζίνα».

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου συνάντηση στο ΣΕΑ - το Ελληνικό δεν είναι μόνο: ο αγώνας συνεχίζεται | Οι ΦτΦ θα πάρουν μέρος στη συνάντηση



Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα πάρει μέρος στη Συνάντηση κοινωνικών κινημάτων, επιστημονικών φορέων, αυτοδιοικητικών σχημάτων και ενεργών πολιτών. 

Οι ΦτΦ υιοθετούν την κριτική που γίνεται στα σημερινά δεδομένα του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ελληνικό, που αποδεικνύουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της εφαρμογής του στο σύνολο της Αττικής.

Οι ΦτΦ συμμετέχουν και συνεχίζουν να  στηρίζουν τον αγώνα για τη διάσωση του Ελληνικού με βάση το συγκεκριμένο κείμενο που έχουμε στη διάθεσή μας και το οποίο έχετε τη δυνατότητα να το διαβάσετε σε μορφοποίηση e-magazine από τους ΦτΦ  ΕΔΩ.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ γεννιέται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος (Martin Luther King Jr., | "Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε" - WHY WE CAN'T WAY


Ο Κινγκ στην παρουσίαση του βιβλίου του, "Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε" | ΕΔΩ 


Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος (Martin Luther King Jr., 15 Ιανουαρίου1929 – 4 Απριλίου1968) ήταν Αμερικανός ιερέας των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του μίλησε εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, κριτικάροντας σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση και το 1967 εκφώνησε τον επίσης περίφημο λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ». 
Το 1968, και ενώ σχεδίαζε ακόμα μια πορεία προς την Ουάσινγκτον, την «πορεία των φτωχών», δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου στο Μέμφις του Τενεσσή. Ο Κινγκ έλαβε μετά θάνατον πολλές διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσσου. 
Το 1986 η 15η Ιανουαρίου (η ημέρα της γέννησής του) ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή στις Η.Π.Α.
[Περισσότερες πληροφορίες στη WIKIPEDIA ΕΔΩ]

------
Παρουσιάζουμε το ποίημα "ο άβολος ήρωας" αφιερωμένο στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το νεώτερος (Martin Luther King Jr) και σε κάθε ήρωα που είχε παρόμοια "τύχη".

Ο άβολος ήρωας 

Τώρα που είναι για τα καλά νεκρός / Ας τον υμνήσουμε 

ας χτίσουμε μνημεία στη δόξα του / ας ψάλουμε το ωσαννά στο όνομά του. 

Οι νεκροί γίνονται / οι πιο βολικοί ήρωες: Ανήμποροι / να σηκωθούν 

και ν' αρνηθούν τις εικόνες / που πλάθουμε από τις ζωές τους 

Έτσι κι αλλιώς, / είναι πιο εύκολο να χτίσεις μνημεία / από το να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο. 

Κι εμείς, με τη συνείδηση ήσυχη / θα μάθουμε στα παιδιά μας 

ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος ... κι ας ξέρουμε / πως παραμένει 

η υπόθεση για την οποία έζησε / και πως το όνειρο για το οποίο πέθανε 

παραμένει όνειρο, / το όνειρο ενός νεκρού ανθρώπου.

Το ποίημα αυτό γράφτηκε από τον Καρλ Ουέντελ Χάιμς, λίγους μόλις μήνες μετά τη δολοφονία του Κινγκ. Με μεγάλη ακρίβεια περιγράφει -προφητικά- τη δημιουργία του μύθου "Μάρτιν Λούθερ Κινγκ" και την αποσιώπηση της πραγματικής του δράσης. 
Περισσότερα ΕΔΩ.


Οι 20 αναρτήσεις που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο blog των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ το 2017


Συνέχεια του δημόσιου απολογισμού της προηγουμένης πενταετίας 2012 - 2017 [ΕΔΩ] παρουσιάζουμε αριθμητικά τις αναρτήσεις στο blog των ΦτΦ.

Σύνολο αναρτήσεων πενταετίας 1245.
Αναρτήσεις ανά έτος: 2012: 172 | 2013: 173 | 2014: 158 | 2015: 245 | 2016: 269 | 2017: 228

Οι 20 αναρτήσεις που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο blog των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ το 2017

  1. ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 | Επίσκεψη, Ξενάγηση, Πεζοπορία στου Φιλοπάππου | ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:  Σταθμός ΜΕΤΡΟ «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» | Ώρα 10:00 | World WildlifeDay ΕΔΩ ΕΔΩ 
  2.  Κιβωτός ιδεών στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» | Παρουσίαση από τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΕΔΩ ΕΔΩ
  3.  Yπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ η Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων| H Ελλάδα όπως αναμενόταν συντάχθηκε με τις πυρηνοκάτοχες χώρες και μποϋκόταρε τη συζήτηση ΕΔΩ
  4.  2017, ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ | Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ | Berlin Declaration on "Transforming Tourism" ΕΔΩ
  5. ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - αντί Δελτίου Τύπου: Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου δηλώνει "Η φύση είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και τη Μάνδρα  Αττικής..." ΕΔΩ  
  6.  Πλανήτης SOS: Κλιματική αλλαγή και παγκόσμια φτώχεια  B-FEST | Ομιλία του Κώστα Φωτεινάκη | 26 Μαΐου 2017 ΕΔΩ
  7.  3 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας | Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς πλαστικές σακούλες ΕΔΩ 
  8.  Επιστολή 500 οργανώσεων προς τον κ.Γιούνκερ "Αίτημα: Να αναπτυχθεί το Νομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία του εδάφους" | Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ ως εθνικός συντονιστής υπογράφει την επιστολή ΕΔΩ 
  9. ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ: "50 ΕΚΛΕΚΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για το Φυσικό και το Ανθρωπογενές Περιβάλλον για την Κοινωνία και τον Πολιτισμό" ΕΔΩ
  10.  Με μια "αγκαλιά" υποδέχτηκε το Χαϊδάρι τα προσφυγόπουλα από το Σκαραμαγκά | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. κ.ά. σύλλογοι και φορείς ήταν εκεί | Εύγε στην ΠΟΛΗ και στους ΠΟΛΙΤΕΣ της ΕΔΩ
  11. 10 Ιουνίου 2017: "ΔιαΝΕΟσις - Δραματικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην Ελλάδα" | Climate Change and Greece ΕΔΩ
  12. «Αιτία πολέμου» Casus Belli για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ η εισαγωγή σχιστολιθικών κοιτασμάτων (LNG, πετρέλαιο) στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας  ΕΔΩ
  13. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΦΥΣΗ» | Η Οικολογική Επιθεώρηση που έγραψαν ειδικά για αυτήν: Mάρεϊ Μπούκτσιν, Κορνήλιος Καστοριάδης, Τάκης Φωτόπουλος, Τζέημς Ο' Κόννορ κ.ά. 1992/3 ΕΔΩ
  14. Σάββατο 8 Απριλίου: "Καλές πρακτικές και προτάσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα" | Ανοικτό κάλεσμα σε κοινωνικές δομές ΕΔΩ
  15.  Andre Gorz «Η Κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου», 1973 | Μία έκδοση των ΦτΦ με αφορμή τα τροχαία εγκλήματα ΕΔΩ
  16.  Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου: Ποδηλατοπορεία για το Σαρωνικό | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στηρίζουν την ποδηλατοπορεία "ο πολιτισμός" του πετρελαίου έχει και "βρώμικες" παρενέργειες ΕΔΩ
  17.  Στο Σπήλαιο του Σχιστού Κερατσινίου στο Όρος Αιγάλεω με ίχνη κατοίκησης 10.000 - 15.000 π.Χ. ΕΔΩ
  18.  Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος | Κάτω τα χέρια από τη Μεσοχώρα και τον Αχελώο - Τετάρτη 12.07.2017 ΕΔΩ
  19.  Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece προσυπογράφουν το κείμενο της Πρωτοβουλίας "Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 100 του Συντάγματος και υπέρ της ισχύος του άρθρου 24 για την προστασία του Περιβάλλοντος" (και του πολιτισμού) ΕΔΩ
  20.  Δράσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece για την Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης | Επίσκεψη - Ξενάγηση στην Πόλη της Θεάς Δήμητρας ΕΛΕΥΣΙΝΑ | Κυριακή 23 Απριλίου | World Day of Mother Earth ΕΔΩ 

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Λίμνη Κουμουνδούρου: Πώς ο θεωρούμενος "βρωμότοπος" έγινε υγρότοπος | Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα των υγροτόπων 2 Φεβρουαρίου


Κάουπερτ, Χάρτες της Αττικής 1883 | Φωτ. Χάρτης PYRGOS - αριστερά οι αρχαίες Λίμνες των Ρειτών, η μικρότερη που ήταν αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα μπαζώθηκε και αποτελεί τμήμα των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, η μεγαλύτερη που ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη διασώθηκε - είναι η σημερινή Λίμνη Κουμουνδούρου.
--------------------------
Αν κάποιος ανατρέξει σε αρχεία, έρευνες, εκθέσεις κ.λπ. πριν από το 2008 πουθενά δεν θα βρει τον χαρακτηρισμό, σε επίσημα ή και ανεπίσημα έγγραφα της Λίμνης Κουμουνδούρου (αρχαίες Λίμνες Ρειτών) ως υγρότοπο.

Η Λίμνη Κουμουνδούρου έχει χαρακτηριστεί:
  1. Αρχαιολογικός χώρος, γιατί αποτελεί τη συνέχεια των  Ρειτών (δύο Λίμνες αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και την Κόρη της Περσεφόνη) (ΦΕΚ 5/Β/8-1-1974, Υ Α/41/1/2-74). 
  2. Καταφύγιο άγριο ζωής (ένα τμήμα της)  (ΦΕΚ 683/Β/24-5-1976).
  3. Ολόκληρη η λίμνη και 50 μέτρα περιφερειακά αυτής έχει χαρακτηριστεί, το έτος 1999, ως «Ζώνη Περιαστικού Πάρκου», ν.2742/1999.
-----------------------------------------
Το 2014 η Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνες Ρειτών) για πρώτη φορά είχε την τιμητική της με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής  (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014) στο οποίο αναφέρεται πολλάκις: 

Παράρτημα V
Άρθρο 15, Παράγραφος 5

  ζ) Πολιτιστική περιηγητική διαδρομή, η οποία με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού θα συνδέει μέσω Ιεράς Οδού το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η διαδρομή αυτή εκτός από το πολιτιστικό και αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον (όπως αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού, αρχαία γέφυρα στον Ελαιώνα, ανασκαφή Ιεράς Οδού στην πλατεία Εσταυρωμένου και στο φρέαρ Προφήτου Δανιήλ, βυζαντινή μονή Δαφνίου, Ιερό Αφροδίτης) είναι δυνατό να αποκτήσει παράλληλα και περιηγητικό φυσιογνωστικό ενδιαφέρον με την ανάδειξη χώρων πρασίνου (κήπος Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Διομήδειος Κήπος, πευκοδάσος παρά τη μονή Δαφνίου, άλσος Χαϊδαρίου στα ανατολικά Ιερού Αφροδίτης, Λίμνη Ρειτών -  Κουμουνδούρου και παρυφές Ποικίλου όρους)

 Παράρτημα VII
Άρθρο 18, Παράγραφος 2

   γ) Ορεινός όγκος Αιγάλεω Ποικίλο Όρος Λίμνη Ρειτών: Χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα IX, και διαμορφώνεται σε ενιαίο πάρκο αναψυχής, θέας και πεζοπορίας, με δύο μεγάλους υπερτοπικούς πόλους αναψυχής στη Δυτική και τη Βορειοδυτική Πύλη της Αθήνας.

Παράρτημα IX
Άρθρο 20, Παράγραφος 2γ αα
   3. Σκοποί του χαρακτηρισμού των ορεινών όγκων Αιγάλεω Ποικίλου και της Λίμνης Ρειτών (Κουμουνδούρου) ως Περιφερειακού Πάρκου είναι:
   α) η ανάσχεση της περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής από την επέκταση του αστικού ιστού και την εγκατάσταση χρήσεων ασύμβατων με την διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματός της σε κατάσταση οικολογικής ισορροπίας.
   β) η αποκατάσταση των τμημάτων που έχουν υποστεί αλλοίωση της φυσικής τους κατάστασης από υποβαθμιστικές επενέργειες.
   γ) η διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής και των ειδών αυτοφυούς χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός προστατευόμενων, ενδημικών και σημαντικών ειδών.
   δ) η λήψη μέτρων για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής ως φυσικού φράγματος μεταξύ Θριασίου και της Χωρικής Ενότητας Αθήνας Πειραιά, ως φίλτρου αέριων ρύπων και ως ρυθμιστικού παράγοντα του κλίματος της Αττικής,
   ε) η λήψη μέτρων για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών, αισθητικών, γεωλογικών, χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Παράρτημα XI
Άρθρο 22, Παράγραφος 5
Τοπία προτεραιότητας Αττικής

Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Λίμνη Κουμουνδούρου, Μονή Δαφνιού

[χάρτες του ΡΣΑ ΕΔΩ]
----
Τι είχε προηγηθεί του νέου ΡΣΧ για να χαρακτηριστεί ως ενιαίο οικοσύστημα:

Το 2010 είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από φορείς της Δυτικής Αθήνας με κύριο συντάκτη τον κ.Τάσο Λύτρα (Νομικός Περιβάλλοντος) και με την επιστημονική εποπτεία της κα Ειρήνης Βαλλιανάτου (Δρ. Συστηματικής Βοτανικής - Φυτοκοινωνιολογίας) η "Πρόταση για τον χαρακτηρισμό του οικοσυστήματος Αιγάλεω - Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου ως περιοχής προστασίας της φύσης".

Στο 93 σελίδων κείμενο παρουσιαζόταν με τεκμήρια ο χαρακτηρισμός "ενιαίο οικοσύστημα" για το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και τη Λίμνη Κουμουνδούρου και για τη δεύτερη ο χαρακτηρισμός "υγροβιότοπος" [η πρόταση ΕΔΩ - σ.50 η Λίμνη Κουμουνδούρου].
---------
Το 2009 για πρώτη φορά η "Παγκόσμια πρώτη" δημόσια παρουσίαση της Λίμνης Κουμουνδούρου ως υγροβιότοπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24/5/2009 στα Μέγαρα στην ημερίδα με θέμα "Υγρότοποι της Αττικής" που διοργάνωσε ο «Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου» και η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία». [ΕΔΩ]

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018: Επίσκεψη, ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου (Ρειτών)


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2.2.2018) οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece και ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου διοργανώνουν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, για δέκατη συνεχή χρονιά επίσκεψη Ξενάγηση στη Λίμνη Κουμουνδούρου, Λίμνες των αρχαίων Ρειτών αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και στην Κόρη της Περσεφόνη.

H δράση έχει καταχωρηθεί στην πλατφόρμα RAMSAR ΕΔΩ.

Η επίσκεψη συνοδεύεται με ελαφρά πεζοπορία για αυτό συνιστούμε να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα και να είστε ντυμένοι κατάλληλα. 

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 | Ώρα 10:45

Τοποθεσία: Κλικάρετε ΕΔΩ | Περιοχή Σκαραμαγκά - Αρχές Ασπρόπυργου επί της Λεωφόρου Αθηνών, στην είσοδο του Στρατοπέδου Ξηρογιάννη.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν.

Προαιρετική ενίσχυση του συλλόγου 2 Ευρώ.

Πληροφορίες: naturefriendsgreeece@gmail.com 

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 η επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου | Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και εκπρόσωπος του Δήμου Ασπροπύργου


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408 - 6932638523

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.01.2018


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 η επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου

Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και εκπρόσωπος του Δήμου Ασπροπύργου

[Φωτογραφία: Δημήτρης Αλεξάκης - Περισσότερες φωτογραφίες του Δημήτρη Αλεξάκη στο λεύκωμα εδώ]

[Φωτογραφία: Θοδωρής Ορεινός - Περισσότερες φωτογραφίες του Θοδωρή Ορεινού στο λεύκωμα εδώ]


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 η επίσκεψη, ξενάγηση που είχε διοργανώσει το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ με θέμα "Υποδεχόμαστε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Μονή Δαφνίου."

Στην εκδήλωση, εκτός των άλλων συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου κ.Μιχάλης Σελέκος, Αιγάλεω κ.Δημήτρης Μπίρμπας, Αγίας Βαρβάρας κ.Γιώργος Καπλάνης και εκπρόσωπος από το Δήμο Ασπροπύργου.

Η επίσκεψη, ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου εντάσσεται στο πρόγραμμα των ΦτΦ «…πάμε δυτικά της Αθήνας» το οποίο περιλαμβάνει, επισκέψεις – ξεναγήσεις σε ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους της Δυτικής Αθήνας/ Αττικής, εκδόσεις και ημερίδα με θέμα:  «Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός και Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα, Αττική».


Η επόμενη επίσκεψη, ξενάγηση θα γίνει σε συνεργασία των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ, του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου κ.ά. φορέων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στη Λίμνη Κουμουνδούρου (αρχαίες Λίμνες Ρειτών)  την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018.

Σχετικές αναρτήσεις προβολής και ενημέρωσης ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ 


Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Μονή Δαφνίου κατά τη διάρκεια των επισκευών και μετά | Καθολικό με σκαλωσιές και χωρίς....

Συνέχεια τη προηγούμενης ανάρτησης με θέμα την "Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 "Υποδεχόμαστε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμού στη Μονή Δαφνίου" [ΕΔΩ]  παρουσιάζουμε ορισμένες φωτογραφίες από το Καθολικό (εσωτερικά - εξωτερικά).

Περισσότερες πληροφορίες στο EVENT [ΕΔΩ]


 Καθολικό - Νότια πλευρά

----

 ΒΑ πλευρά του Καθολικού