Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» | Berlin Declaration on "Transforming Tourism" |


Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για τον τουρισμό και τα αυξημένα νούμερα που καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές τις χώρας μας, καθώς και για το Σχέδιο Ανάπτυξης και Διαχείρισης (master plan) για την επέκταση των προβλητών για τον τουρισμό κρουαζιέρας στον Πειραιά, παρουσιάζουμε τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».

Τη Διακήρυξη συνέταξαν εκπρόσωποι ΜΚΟ από 19 χώρες και στη συνέχεια την προσυπέγραψαν ακόμα περισσότερες μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece.
---------
[Παρουσιάζοντας τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» | Berlin Declaration on "Transforming Tourism" 
Προοίμιο
Εμείς, περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες από την κοινωνία των πολιτών, από 19 χώρες από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων,  κινήματα πολιτών και  ακαδημαϊκός κόσμος συναντηθήκαμε από τις 3 έως τις 6 Μαρτίου 2017 επειδή είμαστε δεσμευμένοι για την επιτυχία του οράματος της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, για έναν κόσμο δίκαιο, ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς. Ως εμπειρογνώμονες του τουρισμού και επαγγελματίες, ανησυχούμε ότι το σημερινό κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κόσμου μας που προβλέπεται από την Ατζέντα 2030. Αντίθετα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις,  εκμεταλλεύεται ανθρώπους, βλάπτει τις κοινωνίες, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζει το περιβάλλον.

Η μεταρρύθμιση του κόσμου μας δεν είναι εφικτή χωρίς μεταρρύθμιση του τουρισμού. Με αυτή τη διακήρυξη θέλουμε όχι μόνο να ενθαρρύνουμε περαιτέρω προβληματισμούς και συζητήσεις, αλλά απαιτούμε συγκεκριμένες δράσεις και επιτακτικές ενέργειες.

1. Σκέψεις πάνω στην Ατζέντα  2030
1.1 Η συγκεκριμένη ένταξη του τουρισμού στην Ατζέντα 2030 αποτελεί αναγνώριση της παγκόσμιας σημασίας του τομέα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί την υποχρέωση για μεταρρύθμιση του σημερινού, καταναλωτικού, επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο είναι ασυμβίβαστο με την αειφόρο ανάπτυξη.
1.2 Ενώ η ρητορική της μεταρρύθμισης στην Ατζέντα 2030 είναι ισχυρή, υπάρχει ανησυχία ότι η εφαρμογή μέσω των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης μπορεί να μην είναι  αρκετά φιλόδοξη. Ορισμένοι στόχοι και δείκτες για την πρόοδο παραμένουν ασαφείς ή ανεπαρκείς, άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών που σχετίζονται με τον τουρισμό, επικεντρώνονται αδικαιολόγητα σε ανεπαρκώς ρυθμισμένο και αντιφατικό μοντέλο ανάπτυξης.
1.3 Η Ατζέντα 2030 είναι πολύ περισσότερο από το σύνολο των 17 στόχων. Εύκολοι στόχοι και επίσης δείκτες, εύκολοι στην επίτευξη, εμποδίζουν την απαιτούμενη αλλαγή. Η πολυπλοκότητα και η αλληλεξάρτηση της Ατζέντας 2030 μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι, ειλικρινείς, σαφείς, δημιουργικοί και μεταρρυθμιστικοί. Ως οριζόντια βιομηχανία, ο τουρισμός ευθύνεται για τις  τεράστιες επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών, των κοινοτήτων και των εργαζομένων, καθώς επηρεάζει το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους.
1.4 Ο αειφόρος τουρισμός αναφέρεται τέσσερις φορές στην Ατζέντα 2030, ωστόσο, ο όρος αμφισβητείται έντονα από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την έλλειψη μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης. Μόνο ο τουρισμός που συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας του τοπικού πληθυσμού, στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων, στην περιβαλλοντική προστασία καθώς και στηνεξάλειψη της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων και της φτώχειας, είναι μια ουσιαστική επιλογή για βιώσιμη ανάπτυξη.
Αν αγνοήσει λοιπόν ο τουρισμός αυτή την ευθύνη, αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη και όχι εργαλείο. Επομένως, η ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ εαυτή δεν αποτελεί αυτοσκοπό, όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μεταρρύθμιση του τουρισμού.
1.5 Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για το όραμα της μεταρρύθμισης του κόσμου μας. Στον τουρισμό, λοιπόν, η διεθνής κοινότητα παραμένει υπεύθυνη για την παρακολούθηση και εφαρμογή των 17 στόχων.
-------------
Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε τη συνέχεια ή και να κατεβάσετε τη Διακήρυξη του Βερολίνου σε μορφή PDF σε μετάφραση της Κατερίνας Κωστογιάννου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου