Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Προτελευταία η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσης, βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή.

Σύμφωνα με την ετήσια εκθεση αξιολόγησης από την Germanwatcs και τη Climate Action Network (ΕΔΩ), της οποίας μέλος είναι και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η Ελλάδα σε παγκόσμια κατάταξη έπεσε από τη 43η στη 47η θέση και σημειώνει χαμηλές επιδόσεις στην καύση Διοξειδίου του Άνθρακα. Επιπλέον, σε επίπεδο εθνικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, όπως σημειώνει το Δίκτυο, δεν υπάρχει ακόμη ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η οργάνωση Μεσόγειος SOS αναφέρει ότι η Ελλάδα επιδεικνύει «εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία στα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην εκπόνηση εθνικών σχεδίων πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους, τη γεωργία και τον τουρισμό».

Ενδεικτικό, πάντως, της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και των άλλων χωρών, παγκοσμίως, είναι ότι η Σαουδική Αραβία είναι στην τελευταία θέση, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Τουρκία, η Πολωνία και η Κροατία.

Η Σουηδία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, καθώς οι τρεις πρώτες θέσεις παραμένουν άδειες, αφού καμία χώρα δεν έχει συνεισφέρει επαρκώς στη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
-------------
Σχόλιο: Δυστυχώς  το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της ελάχιστα απασχολεί τη χώρα μας και τα κινήματα πολιτών. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν υπερβολικές τις συζητήσεις και τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή, ωστόσο το οικολογικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει να αγωνίζεται στην αρχή  της πρόληψης (Prevention principle) παρά στη λογική της αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν.
Διαβάστε και ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη Σχίζα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής στην ΟΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΑ ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου