Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

"Μια από τα ίδια" στο Ντέρμπαν για την κλιματική αλλαγή. "Λόγια του αέρα" χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο δ/ντής του WWF

Χωρίς ευχάριστα νέα και δίχως ανατροπή των γενικών αρνητικών εκτιμήσεων του WWF ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής.
Με μάχες επί των διατυπώσεων στο κλείσιμο των τελικών κειμένων και όχι επί της ουσίας κύλησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατούν στην απειθαρχία απέναντι στο Κιότο και τις αναγκαίες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τα αποτελέσματα της διάσκεψης ήταν φτωχά. Αποφασίστηκε η ίδρυση ενός Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα με πενιχρή ωστόσο χρηματοδότηση. Αναβλήθηκαν σημαντικές αποφάσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Τέλος ανακοινώθηκε μια ασαφής δέσμευση για παγκόσμια συμφωνία από το 2020.
Για αποτυχία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους πολίτες από την απειλή για την οποία επιχειρηματολογούν χρόνια τώρα οι επιστήμονες, έκανε λόγο η Samantha Smith, επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF για το κλίμα και την ενέργεια, δείχνοντας ως υπεύθυνες κατά κύριο λόγο για το αδιέξοδο τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.
«Μπορεί η λέξη καταστροφή να ακούγεται υπερβολική όμως περί αυτού πρόκειται όταν έχουμε να περιμένουμε υπερθέρμανση του πλανήτη 4 βαθμών Κελσίου» δήλωσε επιμένοντας ωστόσο ότι τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι σταματάει η μαχητική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που διαμορφώνεται με το κλίμα, ενώ δεν θα αρκεστούμε στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Σύμφωνα με την Tasneem Essop, υπεύθυνη της διεθνούς εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή και μέλος της αντιπροσωπείας του WWF στη διάσκεψη, οι κλειστές πόρτες κράτησαν τις φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών μακριά από τα αυτιά των υπουργών και των διαπραγματευτών. Αυτοί παραμένουν υπόλογοι για την αδράνειά τους.
Τέλος, για λόγια του αέρα και για εκκωφαντική ανικανότητα των πολιτικών μίλησε ο Jim Leape, Γενικός Διευθυντής του WWF.
ΠΗΓΗ WWF
--------
Επισκεφτείτε την εφημερίδα THE GUARDIAN  για να δείτε ένα video από το κλείσιμο των εργασιών και ένα μικρό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζει τη σύνοδο ότι πραγματοποιήθηκε σε "επικοδομητική ατμόσφαιρα" ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου