Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Manfred Pils: International Friends of Nature, Μία κινητήρια δύναμη, Ένα κοινωνικό Κίνημα (για την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, την ερημοποίηση κ.λπ)

Δύο φορές τον χρόνο από τώρα ο  Manfred Pils Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Φίλων της Φύσης/ International Friends of Nature,  θα ενημερώνει τα μέλη για θέματα παγκόσμιας επικαιρότητας, καθώς και για την εξέλιξη του κινήματος των Φίλων της Φύσης. Αυτή η νέα «ενημέρωση του Προέδρου» απευθύνεται στους Φίλους της Φύσης, αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται για την βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Στην πρώτη ενημέρωση γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για την πολιτική δέσμευση των Φίλων της Φύσης σαν διεθνές και κοινωνικό κίνημα.

Οι Φίλοι της Φύσης: Μια κινητήρια δύναμη                      

Οι Φίλοι της Φύσης: Ένα Κοινωνικό κίνημα

 Πόσο επηρεάζει η κλιματική πολιτική εμάς τους Φίλους της Φύσης; Μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι από το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαρτώνται δραστηριότητες που μας είναι τόσο αγαπητές. Π.χ. θα μπορούμε να κάνουμε σκι  στα οροπέδια της Ελβετίας που βρίσκονται σε μεσαίο ύψος, ή θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια ολισθήσεις εδάφους, πτώσεις βράχων και πλημμύρες; Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πια σαφές ότι δεν πρόκειται για προβλέψεις τού τι θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, όλες αυτές οι απειλές έχουν από καιρό παρατηρηθεί στις χώρες γύρω από τις Άλπεις. Αλλά και οι φίλοι της Φύσης στις αφρικανικές και άλλες χώρες του Νότου είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι στις κλιματικές αλλαγές: Οι βροχές σπανίζουν, η ερημοποίηση αυξάνεται αναγκάζοντας τους πληθυσμούς να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης.

Όλος ο κόσμος μιλάει για μια πολιτική δυσπραγία στον τομέα αυτό και πολλοί κλείνουν τα μάτια, γιατί αισθάνονται ανίσχυροι, ενώ οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα ή αναβάλλουν επ’ αόριστον τις απαιτούμενες λύσεις. Αυτό συνέβη για ακόμη μια φορά στην τελευταία Συνδιάσκεψη της Νότιας Αφρικής  Από την άλλη οι πολιτικοί φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για τις δημοσκοπήσεις και δεν παίρνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να επιβάλλουν περιορισμούς ή αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Όμως η πολιτική απάθεια και ο λαϊκισμός αποτελούν κοντόφθαλμες στρατηγικές. Εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, οι συνέπειες θα είναι ακόμη χειρότερες και θα πλήξουν κυρίως εκείνους που δεν έχουν τα μέσα και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές που πλήττονται λιγότερο από τις κλιματικές αλλαγές – και η κατάσταση αυτή πλήττει επίσης και μέλη των Φίλων της Φύσης. Η κλιματική πολιτική δεν είναι επομένως μία περιβαλλοντική υπόθεση, αλλά μία κοινωνική πρόκληση, που αφορά στην ίδια μας την ζωή.

Τα περισσότερα από τα επείγοντα προβλήματα της εποχής μας είναι παγκόσμια – από τα κλιματικά ως τα ενεργειακά και οικονομικά προβλήματα. Επομένως τα μέτρα που προορίζονται να καταπολεμήσουν αυτά τα προβλήματα πρέπει να συντονιστούν και να εφαρμοστούν σε διεθνές επίπεδο. Αυτό απαιτεί γνώση, δημόσιες συζητήσεις, λογική και παγκόσμια αλληλεγγύη. Έχουμε ανάγκη από μία παιδεία αλληλοκατανόησης σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο μεταξύ αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά και μεταξύ των λαών. Αυτή είναι ακόμη μία πρόκληση για τους Φίλους της Φύσης σαν ένα διεθνές κίνημα. Όσοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους Αφρικανούς φίλους μας, γνωρίζουν τις δυσκολίες τους και θαυμάζουν το σθένος τους και την θέληση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναδασώσεων κ.λπ.  Αλλά δεν θα πετύχουμε, παρά μόνον όταν θα έχουμε κατορθώσει να κατευθύνουμε τις πολιτικές για την ενέργεια και τις μεταφορές προς τεχνολογίες χωρίς εκπομπές (άνθρακα).  Αυτό δεν σημαίνει την αποκήρυξη τεχνολογιών, αλλά την καλύτερη διαχείρισή τους και μάλιστα με ανανεωτικούς τρόπους.

Είναι ευνόητο ότι οι Φίλοι της Φύσης επιθυμούν να απολαύσουν πλήρως τον ελεύθερο χρόνο τους, εάν όμως οι δραστηριότητές μας απειλούνται ή αποτελούν απειλή για την ζωή των άλλων, πρέπει να δράσουμε έγκαιρα. Μπορούμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία ευαισθητοποίησης για τις αναγκαίες αλλαγές και να δεσμευτούμε για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Εάν οι Φίλοι της Φύσης σαν διεθνής οργάνωση δεν δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή, ποιος άλλος θα το κάνει; Αποτελούμε ένα διεθνές και κοινωνικό κίνημα με ιστορία σχεδόν 120 χρόνων και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

 Manfred Pils                                                                                   
 President of Naturefriends International

2 σχόλια:

  1. Βρίσκει εφαρμογή η Βιώσιμη Ανάπτυξη εν Ελλάδι?


    Υποβάθμιση - Γκετοποίηση Κέντρου Αθήνας
    "AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

    ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


    Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

    "{Παρεδόθη}" καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

    Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κυβ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμου με τον όγκο μπετόν φερόντων σκελετών "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε Χαρακτηρισμένη από την Νομοθεσία............... δασική έκταση.!!!

    Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) ΕΣΠΑ + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση ΠΟΙΩΝ φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις { εν ετει 2012 10.000.000 $ ευρώ }, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, υπαρκτές οι χημικές και αρωματικές, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, κατάρευση φοινίκων και ΜΗ αναμόχλευση διάστρωση υγειούς χώματος - ανυπαρξία φύλαξης του πάρκου.
    Σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη (και οχι μόνο) !
    { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }.....,

    H σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά και τα εκτεταμένα ιχνη οικοδομικών κατασκευών σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου, τουλάχιστον 60 στρεμμ.{επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και "πνίγει" την διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι.......... ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική - ΑντιΒιοκλιματική .!!!!!!!!!

    Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα της "τσιμεντένιας μάντρας" πλησίον του μνημείου της Αθηνάς των κων Μπέη - Γεννηματά.....και ότι: το Εργον

    της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!
    συνεχ.http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΑΕΙ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ". !!!!!!!!!
    βλ.σχετ.άρθρο δελτίου μηχανικών ΤΕΕ 2604/18/10/10

    Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν και θα αποροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

    Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα δηλωθέντα και επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;;;;;;;..... Δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων-στάσιμων υδάτων, "τα ύδατα της ΕΥΔΑΠ και ουχι των γεωτρήσεων να οδεύουν στο αποχετευτικό δίκτυο των φρεατίων και στον Σαρωνικό" !!!!! και ενα μέρος των ήδη τσιμεντοστρωμένων περιφερειακών δρόμων να περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
    Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα σύμφωνα με την Αρχ.Μελέτη κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!!!!!). Οι επεμβάσεις στα διαμορφωθέντα ξέφωτα λόγω αποψιλώσεων καθώς και στο χώρο "Αλίκη" μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

    Και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο ως εμφαίνεται και απο στοιχεία, κονδύλια απορροφώνται για αναπλάσεις, οι αναπλάθοντες καταλαμβάνουν καλύτερες κυβερνητικές θέσεις π.χ ( η πρώην Υπερνομάρχης Μπέη αναβαθμίστηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπ.Τουρισμού, ο δε πρώην δασάρχης Αμοργιανιώτης του Π.Α κατέλαβε τη θέση του Γραμματέα Δασών στό ΥΠΕΚΑ).

    Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


    Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
    ..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;


    Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες "της αναμενόμενης απώλειας Εθνικής Κυριαρχίας' και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    http://polmarkarch.wordpress.com
    www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως
    http://expaganus.wordpress.com

    οι κάτοικοι θαμώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή