Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ υδροηλεκτρικά έργα στα Τζουμέρκα

[Φωτ. Κεντρικά Τζουμέρκα ΕΔΩ]



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΑΡΑΧΘΟΥ                                             
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ
Παρασκευή  2 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η πρωτοφανής κυβερνητική επίθεση με νομοθετικές διατάξεις, όπως ο τελευταίος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), που προσπαθούν να επαναφέρουν την κατασκευή του ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου όσο και άλλες επεμβάσεις στην περιοχή των Τζουμέρκων,  συνάντησε πρόσφατα  την πάνδημη αντίθεση  της ηπειρωτικής κοινωνίας. Με αφορμή αυτές τις διατάξεις το μπλοκ των φραγματοκατασκευαστών, ΥΠΕΚΑ, «επενδυτών», προσπαθεί να βρει ρωγμές και ερείσματα για την προώθηση των σχεδίων του.
Δυστυχώς το πρόσφατο έγγραφο-επιστολή του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου (3-2-2012),  μπορεί να εκληφθεί ότι συναινεί με τα σχέδια του  μπλοκ αυτού, καθώς διατυπώνει θέσεις και προτάσεις που δεν συνάδουν με το στόχο του Φορέα Διαχείρισης και τους σκοπούς  του Προεδρικού Διατάγματος σύστασης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Φορέα κ. Χασάνης, σχετικά με το ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου ρωτά τον υπουργό: «Γιατί έστω δεν χωροθετήθηκε το έργο κατά 3.400 μέτρα πιο κάτω, δηλαδή 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή…;». Προτείνοντας δηλαδή να γίνει το έργο λίγο πιο κάτω(!).
Από τα γραφόμενα στην επιστολή του, φαίνεται αγνοεί πλήρως τι συνιστά η μελέτη για το ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου. Αγνοεί ότι η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων υπογράφτηκε το 2005. Ότι πέρασε από τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ιωαννίνων και Άρτας, τα οποία ομόφωνα γνωμοδότησαν αρνητικά. Αγνοεί τη θέση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, καθώς αγνοεί και το λόγο για τον οποίο ακυρώθηκε η κατασκευή του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μολονότι όλα αυτά έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές και γνωρίζουν όλοι.
Αλλά το πιο σκανδαλώδες για την άγνοια (ή μήπως δεν είναι  πράγματι άγνοια;) του προέδρου είναι η θέση του για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να ψηφιστεί φωτογραφική διάταξη για το ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου.  Αναφέρεται στην επιστολή του  στο νομοσχέδιο, όταν αυτό ήδη είχε ψηφιστεί και είχε γίνει νόμος μια εβδομάδα νωρίτερα, με τέτοιο τρόπο που φαίνεται  σαν να έλειπε από τη χώρα και δεν αντιλήφθηκε τίποτα από την πανηπειρωτική (για να μην πούμε πανελλαδική) αντίδραση κατοίκων, φορέων, βουλευτών, Δήμων, Περιφερειακού Συμβουλίου, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, ΙΛΕΤ κ.λ.π. Μόνον ο Φορέας Διαχείρισης έλαμψε με την παταγώδη σιωπή του.
Φαίνεται να αγνοεί παντελώς ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «βάφτισε» τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ως ΑΠΕ,  μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει  τις απαιτήσεις του λόμπυ των φραγματοποιών.
Έκπληξη επίσης προκαλεί θέση του, ότι η περιοχή του Εθνικού Πάρκου αντέχει την  εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών, προτείνοντας ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους σ’ όλα τα ρέματα και ποτάμια της περιοχής, τα περισσότερα εντός Εθνικού Πάρκου και εντός περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ, παραβλέποντας ότι μόνο στην περιοχή των  Τζουμέρκων υπάρχουν είκοσι άδειες παραγωγής για μικρά υδροηλεκτρικά.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς  να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις διατάξεις των νόμων 3851/2010 (άρθρο 8) και του νόμου 4014/2011 (άρθρο 10), που αφήνουν  παράθυρα για την εγκατάσταση ΑΠΕ στις υψηλές ζώνες προστασίας του Εθνικού Πάρκου( Ζώνη Ι και ΙΙ) ακόμα και σε οικότοπους προτεραιότητας, αντίθετα εμμέσως προτείνει την εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων, πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο, εκεί που το έδαφος είναι στέρεο και δεν διαβρώνεται(!).  Δεν γνωρίζει ότι οι θέσεις που περιγράφει ανήκουν στη Ζώνη ΙΙ του πάρκου, όπου εκεί σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα δεν επιτρέπεται τέτοια επέμβαση; Ή εναρμονίζεται πλήρως με τις παραπάνω περιβαλλοντοκτόνες  νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ, πιστεύοντας, όπως γράφει, ότι ο Φορέας έχει «ενεργειακό» καθήκον,  παραβλέποντας ότι πρώτιστο καθήκον του Φορέα σύμφωνα με το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων;
Αν η άγνοια όλων αυτών είναι πραγματική, τότε νομίζουμε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά του, καθώς οι θέσεις του έρχονται σε αντίθεση με τη θέληση της ηπειρωτκής κοινωνίας, αλλά και με το καθήκον για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Αν δεν είναι  πραγματική, αλλά οι θέσεις του υπαγορεύτηκαν από άλλους λόγους, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει επίσης αν οι θέσεις αυτές, όπως εκφράζονται στην επιστολή, είναι προσωπικές ή  εκφράζουν και τις θέσεις του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.  
Από τον Φορέα θα περιμέναμε συμμετοχή στη διαβούλευση για τα σχέδια Διαχείρισης των Υδάτων και συμμετοχή στην πάνδημη αντίθεση στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ.
Επίσης μετά και την χρηματοδότησή του με 2,8 εκατομμύρια ευρώ, περιμένουμε, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από διαβλητές διαδικασίες δήθεν αξιοποίησης,  δηλαδή εκμετάλλευσης για την κερδοσκοπία. Περιμένουμε δράσεις που θα αναδεικνύουν τον  μοναδικό φυσικό πλούτο, και θα αποτελέσουν το μοχλό για μια άλλη «ανάπτυξη» με απόλυτο σεβασμό στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Τζουμέρκων.
Για τους λόγους αυτούς καλούμε το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης να λάβει σοβαρά υπόψη του τα παραπάνω  σε ότι αφορά τη διαχείριση  του Εθνικού Πάρκου και την προστασία του από τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις σε αυτό.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου