Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ενημέρωση Ριο+20: Κανένα πολιτικό θαύμα στον ορίζοντα


"Κανένα πολιτικό θαύμα στον ορίζοντα» είναι το βασικό σχόλιο του WWF μετά από την πρώτη ανάγνωση του κειμένου προς διαπραγμάτευση στο Ρίο +20 το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο το βράδυ.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του WWF, Λάσσε Γκούσταβσον, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Αν και πιστεύουμε ότι κάποια σημεία του κειμένου αποτελούν καλή βάση για το μέλλον, όπως αυτό για τους ωκεανούς, στο σύνολό του το κείμενο προς διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά αδύναμο και οποιοδήποτε στοιχείο δράσης λάμπει δια της απουσίας του.
«Οι Διπλωμάτες έχουν τώρα μόνο λίγες ημέρες για να σώσουν αυτή τη διαδικασία πριν οι ηγέτες του κόσμου καταφθάσουν στο Ρίο. Ελπίζουμε οι αντιπροσωπείες να έχουν αποθέματα ύπνου και καφεΐνης, γιατί τους περιμένουν ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων, αν δε θέλουν να στεναχωρήσουν τα αφεντικά τους».
«Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να χαθεί μέσα στη δημοσιονομική κρίση, και να ξεχάσει τον ηγετικό της ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης που θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή σε ίσους όρους με την οικονομία...»
«Το κείμενο προς διαπραγμάτευση είναι πλούσιο σε ρήματα όπως τα «υποστηρίζω», «παροτρύνω» και «προωθώ», αλλά φτωχό σε πιο δυναμικές και αποφασιστικές λέξεις όπως το «πρέπει» και το «θα γίνει». Χαρακτηριστική αναλογία είναι αυτή μεταξύ των λέξεων «υποστηρίζω» και «θα γίνει». Η πρώτη χρησιμοποιείται περίπου ενενήντα εννιά φορές, ενώ η δεύτερη μόλις πέντε».
«Δεν χρειαζόμαστε ένα κείμενο χωρίς νόημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εγχειρίδιο που θα μας βοηθήσει να σώσουμε τον κόσμο» κατέληξε ο Λάσσε Γκούσταβσον.

ΠΗΓΗ: WWF.HELLAS ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου