Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Rio+20: Διαμαρτυρίες για την πολιτική που εφαρμόζεται από τις ηγεσίες των χωρών και έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος/ Το τελικό κείμενο δεν ικανοποιεί τους Φίλους της Φύσης και όλους όσοι αγωνίζονται για το Φυσικό και το Ανθρωπογενές Περιβάλλον/ Δολοφονίες ακτιβιστών στη Βραζιλία κ.ά.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κείμενο της Συνόδου Rio +20, που πραγματοποιείται στο Ρίο στη Βραζιλία, το οποίο όπως αναφέρουν πληροφορίες είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει μέχρι την υπογραφή κατά τη λήξη της Συνόδου την Παρασκευή 22/6/2012

 
 [Φώτο: Οι ακτιβιστές για την προστασία του Αμαζονίου José Cláudio Ribeiro da Silva και Maria do Espirito Santo που δολοφονήθηκαν πέρυσι] 
Ένας περιβαλλοντικός ακτιβιστής την εβδομάδα έχανε τη ζωή του το 2011, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ «Global Witness», η οποία προειδοποιεί πως ο αγώνας για τη διατήρηση και προστασία των φυσικών πόρων γίνεται όλο και πιο δολοφονικός.Το ποσοστό δολοφονιών ακτιβιστών, αρηγών κοινοτήτων και δημοσιογράφων που μάχονταν για τα δάση, τα ποτάμια και τη γη αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, επισημαίνει στην έκθεσή της η οργάνωση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Με βάση τα στοιχεία, όπως μεταδίδει το econews.gr, τουλάχιστον οι μισές δολοφονίες ακτιβιστών σημειώθηκαν στη Βραζιλία και συνδέονται κυρίως με παράνομη αποψίλωση δασικών εκτάσεων στον Αμαζόνιο από λαθροϋλοτόμους και κτηνοτρόφους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα, το 2011 στη Βραζιλία η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα περιστατικά αποψίλωσης των δασών.

Από την άλλη πλευρά στις Φιλιππίνες η τάση είναι εντελώς διαφορετική. Μόλις τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκαν τέσσερις ακτιβιστές με αποτέλεσμα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για «ματωμένο Μάιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλό ποσοστό δολοφονιών που καταγράφηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στη Βραζιλία, το Περού και την Κολομβία αποδίδεται στην προβολή και τις διαστάσεις που λαμβάνουν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, χάρη στην παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ και των μέσων ενημέρωσης.

Αντίθετα στην Κίνα και την κεντρική Ασία υπάρχει λογοκρισία και πολλές ειδήσεις δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου