Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το κίνημα της Αστικής Γεωργίας στον Διεθνή χώρο και οι μεταλλάξεις που προκαλεί στους ανοιχτούς χώρους και στη συμπεριφορά των τοπικών κοινωνιών.../ Τhe movement of Urban Agriculture in the international arena and the mutations caused to open spaces and in the behaviour of local communitiesthe...



Το θέμα της αστικής γεωργίας στην Ελλάδα απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, ομάδες, Ελεύθερους Κοινωνικού Χώρους, Δήμους κ.λ.π.

Χωρίς να θέλουμε να παρουσιάσουμε το θέμα συνολικά, υπάρχουν πολλά εγχειρήματα, κοινοτητες κ.λπ. αναρτούμε σήμερα την εισήγηση του  Προέδρου  των Γεωπόνων του Κόσμου  κ. Σταμάτη Σεκλιζιώτη με θέμα «Το κίνημα της Αστικής Γεωργίας στον Διεθνή χώρο και οι μεταλλάξεις που προκαλεί στους ανοιχτούς χώρους και στη συμπεριφορά των τοπικών κοινωνιών, το Παράδειγμα της Αμερικής».

Το θέμα παρουσιάστηκε στις 21/10/2011 στην ημερίδα  "Η αστική γεωργία στο Πάρκο Τρίτση" (ΕΔΩ)

Διαβάστε την εισήγηση του κ.Σεκλιζιώτη ΕΔΩ.
 

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Σκουπιδότοπος ο βιότοπος της καρέτα στη Ζάκυνθο!

Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί ανοιχτό τον φάκελο για τη συνέχιση των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ζακύνθου δεν έδωσε, για ακόμη μια φορά, λύση στο μείζον πρόβλημα του υπερκορεσμένου χώρου ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που εξακολουθεί να λειτουργεί στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
Συγκεκριμένα, ο κορεσμένος - από επταετίας - χώρος ταφής στο όρος Σκοπός της Περιοχής Προστασίας του Τοπίου στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συνεχίζει να προκαλεί ρύπανση, λόγω της διαρροής στραγγισμάτων και σκουπιδιών στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Λαγανά. Για την αντιμετώπιση λοιπόν αυτού του χρονίζοντος προβλήματος, κινήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία για δημιουργία νέου ΧΥΤΥ σε θέση (θέση Λίβα) που βρίσκεται μερικώς εντός των ορίων Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά σχετικά με τον προτεινόμενο ΧΥΤΥ (αρ. απόφασης 148-10/2012 της 1ης Ιουλίου 2012), ώστε το έργο να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (ν. 3937/2011). Δυστυχώς όμως, δεν έκανε κανένα βήμα ως προς την επιβεβλημένη τροποποίηση ή νέα χωροθέτηση. Έτσι, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη περιβαλλοντικά ορθής και νόμιμης χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ, συνεχίζει να πλήττεται καίρια η ίδια η βιοποικιλότητα και ο βιότοπος της Caretta carettaαπειλείται να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
Διαβάστε Περισσότερε ΕΔΩ WWF

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Άρνε Στριντ/ Arne Strid: Βιβλιογραφία της ελληνικής χλωρίδας/ Flora Hellenica Bibliography

[Το βιβλίο ΕΔΩ]

Άρνε Στριντ/ Arne Strid: «Για να καταλάβετε την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, στη χώρα σας συναντώνται 6000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 είναι μοναδικά, ενώ στη Γερμανία συναντώνται περίπου 3000 είδη»
Engish HERE 

 Αποκαλεί την Ελλάδα «δεύτερο σπίτι» του κι έχει γυρίσει ολόκληρη τη χώρα, καταγράφοντας τα φυτά της ελληνικής χλωρίδας, που θεωρεί ξεχωριστή. Νησιά του Αιγαίου, ορεινές περιοχές, λίμνες, πεδιάδες της ελληνικής επικράτειας αποτελούν τόπο επίσκεψης εδώ και περίπου 50 χρόνια του Σουηδού καθηγητή βοτανικής Άρνε Στριντ (Arne Strid), ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολύτομα έργα για την ορεινή χλωρίδα της Ελλάδας και τα άγρια λουλούδια του Ολύμπου. Επίσης, συμμετέχει στη συγγραφή του έργου «Βιβλιογραφία της ελληνικής χλωρίδας», για το οποίο έχουν ήδη εκδοθεί δύο τόμοι και αναμένονται άλλοι οχτώ, καθώς και στον Άτλαντα Αιγαιακής Χλωρίδας, που θα κυκλοφορήσει το 2013, εμπλουτισμένος με χάρτες κατανομής για τα περίπου 4000 είδη φυτών που απαντώνται στην περιοχή του Αιγαίου.
«Πρωτοήρθα στην Ελλάδα το 1964 ως φοιτητής, ύστερα από παρότρυνση καθηγητή μου, ο οποίος μου πρότεινε να μελετήσω τα φυτά στα νησιά των Κυκλάδων, θεωρώντας τα ιδανική περίπτωση για να δω την εξέλιξή τους σε ένα σχετικά απομονωμένο, γεωγραφικά περιβάλλον» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ.Στριντ.
Από τότε, ο ομότιμος καθηγητής βοτανικής έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στην ελληνική ύπαιθρο, σκύβοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάθε λογής φυτό και καταγράφοντας λεπτομερώς όλα τα χαρακτηριστικά του. Οι μελέτες του και τα συγγράμματά του αποτελούν την πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας και πρόσφατα βραβεύτηκε για το έργο του από την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη στην Πρέσπα.
Η συγκεκριμένη περιοχή, άλλωστε, αποτελεί το αγαπημένο μέρος του κ.Στριντ, ο οποίος, λατρεύει, όπως λέει, την ιδιαίτερη φύση της, μακριά από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Άλλωστε, για τον καθηγητή, η απομόνωση στην ελληνική φύση είναι κάτι σαν … οξυγόνο, αφού στις πολυήμερες επισκέψεις του στην Ελλάδα, αποφεύγει κάθε είδους επικοινωνία.
«Πιστεύω ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι εφεύρεση του διαβόλου για να μας αγχώνουν!» χαριτολογεί ο κ.Στριντ, πλέκοντας το εγκώμιο και της χερσονήσου του Άθω, όπου θα βρίσκεται ξανά ως επισκέπτης τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Με αφορμή πάντως την αναμενόμενη έκδοση του Ατλα Αιγαιακής Χλωρίδας, σε πρόσφατη διάλεξη που έδωσε στη Χίο, ο κ.Στριντ υπογράμμισε ότι «το Αιγαίο είναι η κοιτίδα της επιστημονικής βοτανικής».
«Ο πρώτος βοτανολόγος ήταν ο Θεόφραστος, που έζησε περίπου το 371-287 π.Χ. στην Ερεσό της Λέσβου, μία ιδανική περιοχή για μελέτες βιογεωγραφίας, εξελικτικής και διαφοροποίησης σε είδη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η ενδημικότητα είναι πιο έντονη στην Κρήτη, επειδή είναι γεωγραφικά απομονωμένη και τα βουνά της είναι τα υψηλότερα στην περιοχή (2.400 μέτρα). Περίπου το 10% των 1.800 ειδών που απαντώνται στην Κρήτη και την Κάρπαθο είναι ενδημικά. Οι Κυκλάδες δεν έχουν τόση ποικιλία χλωρίδας συγκριτικά με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που εμπλουτίστηκαν με είδη από την Ανατολία, ή με την Πελοπόννησο, που διαθέτει ποικιλία βιότοπων. Τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος και Σαμοθράκη) έχουν πιο έντονο χαρακτήρα ηπειρωτικής περιοχής, με διάφορα είδη της Κεντρικής Ευρώπης που δεν συναντώνται νοτιότερα.
«Για να καταλάβετε την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, στη χώρα σας συναντώνται 6000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 είναι μοναδικά, ενώ στη Γερμανία συναντώνται περίπου 3000 είδη» καταλήγει.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Χίος: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του νησιού

Ντελεκρουά: Η σφαγή της Χίου

Τρίτη ημέρα καταστροφής στη Χίο, με την πυρκαγιά να συνεχίζεται και να έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα, με μαστιχόδεντρα, ελιές και πεύκα. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις προσπάθειες πυρόσβεσης. Στις περιοχές που βρίσκονται μαστιχόδεντρα, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν. Ζημιές όμως σημειώθηκαν σε μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.
Στη μάχη με τις φλόγες, τραυματίστηκε πυροσβέστης στη Σιδηρούντα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία με ιδιωτικό όχημα, αφού όπως καταγγέλλει η εφημερίδα της Χίου, «Αλήθεια», «κανείς από τους έχοντες την ευθύνη συντονισμού δεν είχε φροντίσει να βρίσκεται στο συγκεκριμένο μέτωπο ασθενοφόρο». Στην κινητοποίηση όλων ενάντια στην καταστρεπτική πυρκαγιά, ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, διέθεσε το ειδικό ταξί που διαθέτει, με οδηγό και συνοδηγό και για κάλυψη αναγκών ασθενοφόρου, αφού δεν βρίσκεται ασθενοφόρο σε ετοιμότητα σε σημείο εκτός του Νοσοκομείου Χίου.
 Εκκλήσεις γίνονται για συγκέντρωση και μεταφορά νερών, χυμών και ξηράς τροφής για να διατεθούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά και από το Δήμο Χίου ανακοινώθηκε όσοι έχουν βενζινοπρίονα να πάνε στο Μετόχι όπου χρειάζεται να βοηθήσουν στη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης προκειμένου να ανακοπεί η φωτιά που κατευθύνεται από Ελίντα προς Σιδηρούντα.
Ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατήγγειλε πλημμελή συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν άφηναν τους πυροσβέστες της Χίου, που γνωρίζουν πολύ καλά τις περιοχές να συντονίσουν το έργο της κατάσβεσης μπορεί να είχαμε λιγότερες απώλειες».
Το νέφος του καπνού από την πυρκαγιά της Χίου, έφτασε μέχρι τα Χανιά, με αποτέλεσμα πολίτες να παραπλανηθούν και να τηλεφωνούν στην πυροσβεστική υπηρεσία νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στην περιοχή τους.

ΕΛΓΑ

Στο νησί της Χίου, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που αποτελούν γεωπόνοι και κτηνίατρος, καταγράφει τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή. Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως μελίσσια) προωθούνται πιο γρήγορα, δε διάστημα 20 ημερών, σε σχέση με τις αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, που προωθούνται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ο "πυρπολισμός της Χίου" - ΕΘΝΟΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟΝ

Η Χίος καίγεται σήμερα Σάββατο 18/8/2012

Για το φυσικό πλούτο δεν μιλάει κανείς... Μιλάμε αλλά είμαστε λίγοι
Μόνο για τα ορυκτά καύσιμα και το χρυσό στη Χαλκιδική...

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Έχτισαν ψησταριά μέσα στη Σπηλιά της Συκιάς στη Μήλο!!! - Βεβηλώνεται η φυσική μας κληρονομιά στο όνομα ενός άναρχου και χωρίς όρια τουρισμού



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ  FRIENDS OF NATURE (ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ)
 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΗΛΟΥ
Πλάκες Μήλου, 84800 Κυκλάδες, Τηλ.: 22870.23898, Fax: 22870.23898
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      4/ 2012
                                                                                                                                8. 8.2012
      Εκδίδουμε αυτό το Δελτίο Τύπου για να καταδικάσουμε μια απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της Μήλου που έγινε στο διάστημα αυτού του καλοκαιριού.
      Αναφερόμαστε στην ενέργεια επαγγελματία από τον χώρο των σκαφών που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές σε παραλιακές περιοχές της Μήλου που έχτισε  μέσα στη σπηλιά της Συκιάς ψησταριά για την εξυπηρέτηση των πελατών του. Η κατασκευή συνοδεύεται από ξύλινους πάγκους (τάβλες) που τοποθετούνται γύρω της. Καταλαμβάνει, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες ένα μεγάλο μέρος της παραλίας στη σπηλιά της Συκιάς για την ιδιωτική χρήση του συγκεκριμένου επαγγελματία.
      Η ενέργεια αυτή εκτός από παράνομη, αφού παραβιάζει το δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας αποτελεί και προσβολή αφού έγινε σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία φυσικής ομορφιάς του νησιού μας. Η σπηλιά της Συκιάς δεν είναι αυλή και αλώνι κανενός. Ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε αλώβητη στα παιδιά μας. Ας απευθυνόταν ο κύριος αυτός στα αρμόδια όργανα (Λιμενικό Ταμείο  και βέβαια Δημοτικό Συμβούλιο  Μήλου) στα οποίο μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί για να ζητήσει αιτιολογημένα δικαίωμα ιδιωτικής χρήσης σε συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές. Αδιανόητο είναι βέβαια να μπορεί να γίνει αυτό για περιοχές όπως η Συκιά ή το Κλέφτικο. Το καταλάβαινε αυτό προφανώς ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας….
      Καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια, η οποία μάλιστα δεν είναι και η πρώτη στο συγκεκριμένο χώρο και στο Κλέφτικο αφού έχουν προηγηθεί αντίστοιχες πριν λίγα χρόνια. Καλούμε το αρμόδιο όργανο της πολιτείας (Λιμεναρχείο  Μήλου) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που βέβαια εκτός από την επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης στην παραλία της Συκιάς συμπεριλαμβάνουν την έρευνα για την απόδειξη της ταυτότητας του ασυνείδητου επαγγελματία (γνωστή είναι βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η ταυτότητα)  και την λήψη των νόμιμων μέτρων. Αποτελούν αυτά αποκλειστική αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου. Εμείς καταγγέλλουμε το γεγονός. Το Δημοτικό Συμβούλιο επίσης επιβάλλεται να συζητήσει το γεγονός , να καταδικάσει την ενέργεια, να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου, και να διαμορφώσει σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων που θα αποτρέπει την επανάληψη παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.
      Ας μάθουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο να σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον, να σεβόμαστε το σπίτι όλων μας. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας και όχι ο με κάθε τρόπο προσπορισμός ιδιωτικών κερδών οδηγώντας πολλές φορές αυτό το περιβάλλον στην καταστροφή.
      Καλούμε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και την τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου να επιληφθούν άμεσα με το θέμα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

Ο Πρόεδρος: Γ. Μάλλης                                                                                           
 Η Γεν. Γραμματέας:   Μ. Αντωνοπούλου
                                                                                                   

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη Χιροσίμα: "Πρόταση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή"


Πρόταση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή

Την 67. επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, ημέρα δράσης παγκοσμίως κατά της πυρηνικής απειλής, επέλεξαν  δυο ελληνικές οργανώσεις, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων, για να παρουσιάσουν  πρόταση για μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή.
Οι δυο οργανώσεις πιστεύουν ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, που είναι απόφαση και του ΟΗΕ είναι ο δρόμος για να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έγινε στην αίθουσα του ΔΣΑ μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΔΟΠ ο  πρόεδρος  Πάνος Τριγάζης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας Μαρία- Αρβανίτη Σωτηροπούλου.  Την πρωτοβουλία χαιρέτησε με μήνυμα του ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι , ο οποίος είναι πρόεδρος της παγκόσμιας κίνησης « Δήμαρχοι για την Ειρήνη», στην οποία συμμετέχουν 5.250 δήμοι από 153 χώρες του κόσμου , διεκδικώντας τον στόχο για ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα έως το 2020, στόχο που έχει υιοθετήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η διάσκεψη δημάρχων των ΗΠΑ, με απόφαση της στις 16 Ιουνίου του 2012.
Επίσης μήνυμα στη συνέντευξη τύπου έστειλε ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, το οποίο μετέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θόδωρος Παπαηλιού.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Π. Τριγάζης τόνισε ότι το « μήνυμα της Χιροσίμα, του Ναγκασάκι και της Φουκουσίμα είναι ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης και προειδοποίησης για όλο τον κόσμο ». Πρόσθεσε , ότι « η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι η κατάργηση τους» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει το στόχο δημιουργίας  μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας  την φινλανδική πρωτοβουλία, για την οργάνωση εντός του 2012 μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της η Μ. Αρβανίτη- Σωτηροπούλου  στάθηκε στις συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές από την χρήση των πυρηνικών όπλων, τις πυρηνικές δοκιμές καθώς και από τα πυρηνικά ατυχήματα, με κορυφαία εκείνα του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους από την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα από το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, ανατολικά της Ρόδου και απέναντι από την Κύπρο. Ακόμα ενημέρωσε τους παρισταμένους, ότι η οργάνωση της αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με παρόμοιες αντιπυρηνικές οργανώσεις στην Τουρκία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανόμενων του Ιράν, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης , της Αίγυπτου και του Λιβάνου.
Η  Μ. Αρβανίτη- Σωτηροπούλου  τελείωσε τονίζοντας εμφατικά, ότι « η Μέση Ανατολή και η Μεσόγειος δεν πρέπει να ζήσουν τον εφιάλτη μιας νέας Χιροσίμα, ούτε νέας Φουκουσίμα, ούτε νέου Τσερνομπίλ».
Τέλος ανακοινώθηκε από τους οργανωτές της συνέντευξης τύπου, ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δ. Αβραμόπουλο και ότι  θα επιδώσουν την έκκληση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή στη Βουλή και στα κόμματα. Επίσης ανακοινώθηκε, ότι την πρωτοβουλία στηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ.  Ασκούνης.

Αθήνα, 6.8.2012

Διαβάστε για την έκκληση για την αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Χιροσίμα  ΕΔΩ   

Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου στο TVXS ΕΔΩ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στηρίζει την έκκληση...

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Γιάννης Λευτεράτος (Χημικός Μηχανικός): "Υδρογονάνθρακες ή άνθρακες ο θησαυρος;" (περίληψη)

Carole Bielicki
(Το κείμενο αυτό το είδαμε στο Face Book
και το μεταφέραμε στο blog)

Υδρογονάνθρακες ή άνθρακες ο θησαυρος;
Του Γιάννη Λευτεράτου, Χημικού Μηχανικού (περίληψη)


Στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το Ιόνιο και η ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου θα γεμίσει με εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου, πολλές από αυτές υποθαλάσσιες, καθημερινά διάφορα τάνκερ θα μεταφέρουν πετρέλαιο, αγωγοί θα ποντιστούν για τη μεταφορά και όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο πλέγμα για μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή. Η ασφυκτική κυκλοφορία των τάνκερ, πρωτόγνωρη για την περιοχή, θα αυξήσει πολύ την πιθανότητα σοβαρών ατυχημάτων διαρροής.

Πολλοί τεχνοκρατικά και οικονομίστικα σκεπτόμενοι θα πουν πως θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη κι έτσι θα ξεπεράσουμε πιο εύκολα την οικονομική κρίση. Αποτιμιέται όμως σε χρήμα το φυσικό περιβάλλον; Η καθαρή θάλασσα και τα αγαθά που μας παρέχει; Ενα πετρελαϊκό ατύχημα, μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, αν συμβεί όμως, καταδικάζει σε καταστροφή και μαρασμό για δεκαετίες την περιοχή, ένα μοναδικό και προστατευόμενο οικοσύστημα και φυσικού κάλους, όπως είναι η θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Η αλιεία και ο τουρισμός θα μαραζώσουν δια πολλές δεκαετίες και τα οποιαδήποτε δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Η κλειστότητα του Πατραϊκού κόλπου θα κάνει ακόμα πιο μακροχρόνια την αποκατάσταση του τοπίου μετά από μια τέτοια καταστροφή. Η σεισμικότητα της περιοχής αυξάνει ακόμα πιο πολύ τον κίνδυνο ατυχήματος στις εγκαταστάσεις εξόρυξης.

Ακόμα και χωρίς τον κίνδυνο ατυχήματος, τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη είναι ψίχουλα. Τα κοιτάσματα του Πρίνου έδωσαν μέσα σε 30 χρόνια μόνο 400 εκ. Ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Για την περιοχή του Ιονίου μίλησαν για όφελος του Δημοσίου 8 δις σε διάστημα 20-40 χρόνων, αλλά η παγκόσμια εμπειρία μιλάει για πολύ μικρότερα ποσοστά και οι εκτιμήσεις που δίνουν οι επιστήμονες για τα κοιτάσματα του Ιονίου είναι το πολύ 2 Πρίνοι.

Οι μέθοδοι έρευνας, όπως περιγράφονται στις ΜΠΕ είναι επικίνδυνοι για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ειδικά για τα κητώδη και αυτές δεν προβλέπουν τίποτε για την προστασία τους. Αγνοήθηκαν εντελώς οι φορείς διαχείρισης του θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου-Στροφάδων, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό. Επιπλέον, η ίδια η ΜΠΕ αναφέρει εφιαλτικά σενάρια σε περίπτωση ατυχήματος. Ευτυχώς, το μόνο θετικό στην υπόθεση είναι πως η περιφέρεια Ιονίων απέρριψε την ΜΠΕ, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν αποσοβηθεί, γιατί οι αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να αγνοηθούν από το κράτος.

Η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά όχι με τις καταστροφικές αντιλήψεις περί ανάπτυξης του παρελθόντος, με έναν επαναπροσανατολισμό της οικονομίας με γνώμονα την βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής.


Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ (ΕΔΩ)
Ταγμ.Κόκοτα 5, Πειραιάς-18533-Τηλ.2104133179-Fax.2104111975
e-mail: ippnw@hol.gr

 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.)
Κολοκοτρώνη 31, 105 62 Αθήνα, τηλ. 210 3247364

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα (6.8.1945)
το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (Ελληνικός κλάδος της ΙPPNW-Νόμπελ Ειρήνης 1985) σας προσκαλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα:
«Πώς να αποτρέψουμε ένα νέο πόλεμο στη Μ. Ανατολή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – Πρόταση για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή»

Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ακαδημίας 60, τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012, ώρα 12.00.

Οι δύο οργανώσεις θα παρουσιάσουν και τη θέση τους για το υπό κατασκευήν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ: Πάνος Τριγάζης (Οικονομολόγος – Διεθνολόγος)

 Η Πρόεδρος του Ελληνικού  Κλάδου της  IPPNW:  Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου (Γιατρός - Συγγραφέας) ΕΔΩ
------------------------------
Διαβάστε ακόμα  ΕΔΩ        ΕΔΩ  



Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στηρίζει και συμμετέχει στην συνέντευξη τύπου. Προβάλλει το αίτημα της κατάργησης της Ευρωπαϊκής Ατομικής Ενέργειας EURATOM - Διαβάστε, Υπογράψτε ΕΔΩ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Σπιζαετός: Ο σπάνιος αετός της Ρόδου …



Το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής της Αιθρίας

Το δίκτυο διάσωσης άγριας ζωής της Αιθρίας έχει δημιουργηθεί με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα, κυρίως πουλιά, και την έγκαιρη μεταφορά τους σε εξειδικευμένο κέντρο περίθαλψης της Ελλάδας.

Το δίκτυο στελεχώνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά και κάτοικοι της Ρόδου που θέλουν να συμβάλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής του νησιού.

Μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ λοιπόν με πολλούς και απλούς τρόπους, όπως είναι η μεταφορά των ζώων στο λιμάνι της Ρόδου, η φιλοξενία τους για μια - δυο μέρες σε ασφαλή χώρο κτλ. Η ανάγκη για βοήθεια είναι πάντα επιτακτική!

Όσοι θέλουν να ενταχθούν στο Δίκτυο, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω του email aithriango@gmail.com, ή στο τηλέφωνο 6974086972 και να μιλήσουν με τη συντονίστρια του Δικτύου, Βίβιαν Λουϊζίδου, Βιολόγο, MSc

"Πατήστε" επάνω στις δύο φωτογραφίες (κατωτέρω) για να μεγεθυνθούν και να διαβάσετε την δημοσίευση της ΑΙΘΡΙΑΣ.