Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη Χιροσίμα: "Πρόταση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή"


Πρόταση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή

Την 67. επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, ημέρα δράσης παγκοσμίως κατά της πυρηνικής απειλής, επέλεξαν  δυο ελληνικές οργανώσεις, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων, για να παρουσιάσουν  πρόταση για μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή.
Οι δυο οργανώσεις πιστεύουν ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, που είναι απόφαση και του ΟΗΕ είναι ο δρόμος για να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έγινε στην αίθουσα του ΔΣΑ μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΔΟΠ ο  πρόεδρος  Πάνος Τριγάζης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας Μαρία- Αρβανίτη Σωτηροπούλου.  Την πρωτοβουλία χαιρέτησε με μήνυμα του ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι , ο οποίος είναι πρόεδρος της παγκόσμιας κίνησης « Δήμαρχοι για την Ειρήνη», στην οποία συμμετέχουν 5.250 δήμοι από 153 χώρες του κόσμου , διεκδικώντας τον στόχο για ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα έως το 2020, στόχο που έχει υιοθετήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η διάσκεψη δημάρχων των ΗΠΑ, με απόφαση της στις 16 Ιουνίου του 2012.
Επίσης μήνυμα στη συνέντευξη τύπου έστειλε ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, το οποίο μετέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θόδωρος Παπαηλιού.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Π. Τριγάζης τόνισε ότι το « μήνυμα της Χιροσίμα, του Ναγκασάκι και της Φουκουσίμα είναι ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης και προειδοποίησης για όλο τον κόσμο ». Πρόσθεσε , ότι « η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι η κατάργηση τους» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει το στόχο δημιουργίας  μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας  την φινλανδική πρωτοβουλία, για την οργάνωση εντός του 2012 μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της η Μ. Αρβανίτη- Σωτηροπούλου  στάθηκε στις συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές από την χρήση των πυρηνικών όπλων, τις πυρηνικές δοκιμές καθώς και από τα πυρηνικά ατυχήματα, με κορυφαία εκείνα του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους από την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα από το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, ανατολικά της Ρόδου και απέναντι από την Κύπρο. Ακόμα ενημέρωσε τους παρισταμένους, ότι η οργάνωση της αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με παρόμοιες αντιπυρηνικές οργανώσεις στην Τουρκία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανόμενων του Ιράν, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης , της Αίγυπτου και του Λιβάνου.
Η  Μ. Αρβανίτη- Σωτηροπούλου  τελείωσε τονίζοντας εμφατικά, ότι « η Μέση Ανατολή και η Μεσόγειος δεν πρέπει να ζήσουν τον εφιάλτη μιας νέας Χιροσίμα, ούτε νέας Φουκουσίμα, ούτε νέου Τσερνομπίλ».
Τέλος ανακοινώθηκε από τους οργανωτές της συνέντευξης τύπου, ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δ. Αβραμόπουλο και ότι  θα επιδώσουν την έκκληση για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή στη Βουλή και στα κόμματα. Επίσης ανακοινώθηκε, ότι την πρωτοβουλία στηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ.  Ασκούνης.

Αθήνα, 6.8.2012

Διαβάστε για την έκκληση για την αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Χιροσίμα  ΕΔΩ   

Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου στο TVXS ΕΔΩ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στηρίζει την έκκληση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου