Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Friends of Nature International για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου





Διεθνής οργάνωση  «Φίλοι της Φύσης»/ Naturefriends International1

Δελτίο Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2012 με τη σημαία των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Βιέννη, 26  Σεπτεμβρίου 2012

«Τουρισμός και αειφόρος ενέργεια : προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη»
Αυτό είναι το σύνθημα που επιλέχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2012. Κατά συνέπεια η «αειφόρος ενέργεια» είναι το σύνθημα για την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου


Οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Maspalomas των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί και ένα συνέδριο με συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου, στους οποίους περιλαμβάνονται φορείς του τουριστικού τομέα –δημόσιου και ιδιωτικού- και στελέχη των κέντρων απόφασης του τομέα της ενέργειας. Το 2012 έχει επίσης ανακηρυχθεί «Παγκόσμιο έτος των ανανεώσιμων πηγών για όλους» από τον Ο.Η.Ε.
            Δεν είναι τυχαίο που η Ισπανία επελέγη σαν διοργανώτρια χώρα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Ακόμη και τώρα το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ισπανία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.  Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του Ο.Η.Ε. «το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2012 είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις δεν αποσκοπούν μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργούν επίσης οικονομικές προοπτικές  και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στον τουρισμό, όσο στην ενέργεια, όσο και σε άλλους τομείς»
 
«Η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών είναι τόσο εύκολη σε πολλές τουριστικές περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, που αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν έχει γενικευτεί ακόμη περισσότερο» τονίζει ο Dr. Christian Baumgartner, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς των Φίλων της Φύσης /NFI. Αυτό ήδη συμβαίνει στα σπίτια2 και τα σαλέ ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού Φίλων της Φύσης σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Μάλιστα πολλές οργανώσεις Φίλων της Φύσης οργανώνουν επισκέψεις σε μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αιολικά πάρκα, για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία στην κατεύθυνση των νέων ανανεώσιμων τεχνολογιών. «Οι ηλιακοί συσσωρευτές στις ταράτσες των ξενοδοχείων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να είναι πολλοί περισσότεροι». Με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό ο τουριστικός τομέας δεν θα αποδεικνύετο μόνο πιο υπεύθυνος απέναντι στο περιβάλλον και την προστασία του κλίματος, θα μπορούσε επίσης να κάνει και σοβαρές οικονομίες. Γιατί δεν είναι μυστικό ότι η προσφυγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανεξαρτητοποίηση που δημιουργείται απέναντι στους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας (πετρελαίου, αερίου κ.λπ.) , θα αποδώσει οικονομικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συμπερασματικά ο Christian Baumgartner υπογραμμίζει, ότι «η έξυπνη χρήση του ήλιου, του ανέμου και του νερού -και όχι μόνον στον τομέα του τουρισμού- είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να ξεκόψει από τα λάθη του παρελθόντος -εννοούνται η πυρηνική ενέργεια και η     EURATOM3- και να ανανεώσει τις ενέργειες της «γηραιάς ηπείρου».
Λεπτομέρειες επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://wtd.unwto.org/en/event/world-tourism-day-2012
Η Διεθνής Περιβαλλοντική Κοινωνική Οργάνωση των Φίλων της Φύσης (Naturefriends InternationalNFI) αποτελεί  μια διεθνή  οργανωτική ομπρέλα που ενώνει πάνω από 50 εθνικές οργανώσεις με περίπου 500.000 μέλη. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στην προετοιμασία και εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Η NFI είναι μέλος των «10 Πράσινων4» (Green10), ενός συνασπισμού των 10 μεγαλυτέρων περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.        Η Διεθνής οργάνωση «Φίλοι της Φύσης»/ NFI http://www.nfi.at//index.php?lang=en  ιδρύθηκε το 1895 στη Γερμανία. Στην οργάνωση NFI συμμετέχει το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» http://naturefriends-gr.blogspot.gr/  (έτος ίδρυσης 2007) στο οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις στη χώρα μας.
2.        Σπίτια των Φίλων της Φύσης http://www.naturfreunde-haeuser.net : Η οργάνωση διαθέτει περίπου 1.000 σπίτια, τα περισσότερα απ΄ αυτά είναι στην Κεντρική Ευρώπη, τα οποία λειτουργούν ως καταλύματα και χώροι φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων και εναλλακτικού τουρισμού. Θα μπορούσαμε να τα περιγράψουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε μια εικόνα, σαν τα δικά μας καταφύγια. Οι NFI έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζουν στα σπίτια που διαχειρίζονται ένα πρόγραμμα μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας και αξιοποίηση των ΑΠΕ.
3.        EURATOM: Ευρωπαϊκή Ατομική Ενέργεια. Οι NFI έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενάντια στη EURATOM, απαιτούν να διαλυθεί και καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις να αποχωρήσουν μονομερώς. Στη χώρα μας το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης έχει προσαρμόσει την εκστρατεία στα Ελληνικά δεδομένα. Η εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερα…
4.        Περισσότερα για τους G10 http://www.green10.org


Πληροφορίες για το θέμα: Κώστας Φωτεινάκης xpolis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου