Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η Κατάσταση του Κόσμου 2012: Βιώσιμες επιλογές για την ευημερία όλων μας/ State of the World 2012: Moving Toward Sustainable Prosperity - ΔΕΝ μεταφράστηκε ούτε κυκλοφόρησε και φέτος στην Ελλάδα!!!

[Επισκεφτείτε το Worldwatch Institute, διαβάστε περισσότερα (ΕΔΩ)  και "κατεβάστε" το βιβλίο σε όποια γλώσσα θέλετε, εκτός από την Ελληνική. Η απόδοση στα Ελληνικά του τίτλου έγινε με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να αποδίδει το νόημα όλου του βιβλίου - δεν πρόκειται για αυτολεξί μετάφραση]
  

Γράφαμε ακριβώς πριν ένα χρόνο [ΕΔΩ] [Η Κατάσταση του Κόσμου 2011 "Καινοτομίες που τρέφουν τον πλανήτη"  δεν μεταφράστηκε και δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια είχε εκδοθεί σε τακτική βάση, το 2010 κυκλοφόρησε σε ένθετο της Καθημερινής. Δείτε το βιβλίο του 2010 ΕΔΩ.]

Η μη έκδοση του βιβλίου "Η Κατάσταση του Κόσμου 2012" είναι ακόμα ένα δείγμα ότι γινόμαστε φτωχότεροι, οικονομικά, περιβαλλοντικά, ερευνητικά κ.λπ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο κυκλοφορεί σε 36 γλώσσες του κόσμου, και όμως σε μια από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου, την Ελληνική γλώσσα, και φέτος δεν μεταφράστηκε.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Ινστιτούτο Worldwatch εκδίδει από το 1984 και εντεύθεν ένα βιβλίο που αναφέρεται σε ένα Παγκόσμιο Θέμα που αφορά το Περιβάλλον και την Κοινωνία. Φέτος, στο βιβλίο "State of the World 2012: Moving Toward Sustainable Prosperity   Κατάσταση του Κόσμου 2012: Βιώσιμες επιλογές για την ευημερία όλων μας) αξιολογούνται  σε 17 κεφάλαια τα αποτελέσματα της εικοσαετίας 1992-2012 από την ιστορική συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Ρίο.

Αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια με  πολλές διασκέψεις κορυφής,  δεν πάρθηκαν σοβαρά μέτρα και ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται όσο ποτέ πιο κοντά στην οικολογική κατάρρευση. Το ένα τρίτο της ζωής της ανθρωπότητας ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει  στα ερωτήματα: Πώς θα κινηθεί και προς ποια κατεύθυνση η ανθρωπότητα  έτσι ώστε η  βιώσιμη ευημερία να μοιράζεται δίκαια μεταξύ όλων, για ανθρώπινες πόλεις, με την εξασφάλιση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, τη στέγαση, τη μεταφορά, τις κοινωνικές υπηρεσίες,  και τα οικολογικά συστήματα  που παρακμάζουν;

ΔΕΝ θεωρούμε τις επεξεργασίες και τις προτάσεις του Worldwatch Institute ότι μας εκφράζουν πλήρως, επισημαίνουμε όμως ότι η μη μετάφραση και η μη κυκλοφορία του στην Ελλάδα είναι ένα έλλειμμα για τη χώρα μας.

Οι ΦτΦ θα συνεχίσουν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα, τη διακίνηση ιδεών, την επιμόρφωση, την επικοινωνία των λαών, τους αγώνες των πολιτών ενάντια στη λεηλασία της φύσης, την προστασία και την ανάδειξη των οικοσυστημάτων, τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο.
 
[Η παρουσίαση του βιβλίου και οι παρατηρήσεις που αναφέρονται στην ανάρτηση ενδεχομένως να είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου