Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟN ΥΜΗΤΤΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟN ΥΜΗΤΤΟ

Ο Υμηττός, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνολικής και γενικευμένης επίθεσης που στοχεύει στην εξαφάνιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του. Ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταπατούν συστηματικά εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, μεθοδεύουν, σχεδιάζουν και προωθούν μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στην ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.
Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) του 1978, επιχειρήθηκε η ανακοπή της επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων (συνήθως) οικισμών και της δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού (Α’ και Β’), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β’ Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λ.π). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διάνοιξη νέων δρόμων και την κατασκευή ποικίλων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σε διάφορα σημεία του Υμηττού, αλλά και την κατασκευή πολυτελών συνήθως κατοικιών οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια», κλπ (βλ. περίπτωση Μαγγίνα).
Στην περιοχή μας, στην Ηλιούπολη, έχουν ήδη κατασκευαστεί στον Υμηττό νόμιμα, νομότυπα ή αυθαίρετα, μια σειρά σχολεία, εκκλησίες, αθλητικά γήπεδα, γκαράζ δημοτικών απορριμματοφόρων, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ενώ από το 2003 λειτουργεί παράνομα Κέντρο Υψηλής Τάσης 150/20 ΚV της ΔΕΗ, παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2005). Ακόμη, υφίστανται κάποιοι μικροί θύλακες αυθαίρετης δόμησης στην Ζώνη προστασίας του Υμηττού, σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες με Διοικητικές αποφάσεις ως « δημόσιες διακατεχόμενες, δασικές και αναδασωτέες».
Ακόμη, στον Υμηττό, πάνω από τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη προγραμματίζεται εδώ και αρκετά χρόνια η κατασκευή ενός νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου ως επέκταση της Αττικής οδού, (η οποία σήμερα σταματά στο ύψος της Καισαριανής), έργο για το οποίο έχουν εκδηλωθεί αντιρρήσεις από συλλογικότητες πολίτες και δημοτικές παρατάξεις της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο Π.Δ για την προστασία του Υμηττού
Με στόχο την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία του Υμηττού, εγκρίθηκε πριν ενάμισυ χρόνο ένα νέο Π.Δ για τον Υμηττό (ΦΕΚ 187 Δ’/16.7.2011). Το Διάταγμα αυτό , προβλέπει την επέκταση της Α’ Ζώνης απόλυτης προστασίας του βουνού σε περιοχές που πριν συμπεριλαμβάνονταν στην Β’ Ζώνη, απαγορεύοντας κάθε είδους δόμηση σ’ αυτήν. Το θετικό αυτό μέτρο φαίνεται ότι δεν άρεσε σε κάποιους, ιδιώτες ή επιχειρηματίες, εφόσον η γη την οποία διέθεταν ή διεκδικούσαν από το ελληνικό δημόσιο, έχασε πλέον κάθε εμπορική αξία γιατί δεν μπορούσαν πλέον να χτίσουν τίποτα εκεί.
Με την δημοσίευση του νέου Π.Δ για τον Υμηττό, ξεκίνησε ένας οργανωμένος και συστηματικός πόλεμος κάποιων εναντίον του, με στόχο την ανατροπή του και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Έτσι, κάποια δικηγορικά μεγαλογραφεία, ανέλαβαν και προώθησαν την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκατοντάδων αιτήσεων ακύρωσης του Π.Δ, οι οποίες προέρχονταν είτε από φερόμενους ως ιδιοκτήτες γης που περιλαμβάνεται στα όρια των Ζωνών προστασίας του Υμηττού, είτε από κάποιους Δήμους οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να υποστηρίξουν τους «αδικημένους» δημότες τους και μη. Έτσι κατατέθηκαν προσφυγές στο ΣτΕ από τους Δήμους Παιανίας, Κορωπίου, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Παπάγου-Χολαργού, ενώ ο Δήμος Αργυρούπολης –Ελληνικού, δεν ήταν αντίθετος συνολικά με το νέο Π.Δ αλλά κατέθεσε αίτηση ακύρωσης για επιμέρους ζητήματα (Κ.Υ.Τ κ.α)
Αίτηση ακύρωσης του νέου Π.Δ για τον Υμηττό κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τον Δήμο Ηλιούπολης. Παρακολουθήσαμε την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή 15.2.2013 και ακούσαμε τον εντεταλμένο από τον Δήμο ιδιώτη δικηγόρο, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τους λόγους της προσφυγής του Δήμου Ηλιούπολης στο ΣτΕ γι΄αυτήν την υπόθεση. Ο ιδιώτης δικηγόρος δεν είπε ούτε μια λέξη στην αγόρευσή του που να αφορά την Ηλιούπολη. Μίλησε μόνο για μια σειρά ζητήματα που αφορούσαν την νομιμότητα του Π.Δ, υπερασπιζόμενος κάποιους αδιευκρίνιστους πελάτες του. Ζητήσαμε να μάθουμε τι έλεγε η προσφυγή του Δήμου Ηλιούπολης και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει κατατεθεί στον Δήμο. Ακόμη, ότι ο δικηγόρος έλαβε αμοιβή αρκετών χιλιάδων ευρώ προκειμένου να εκπροσωπήσει τον Δήμο Ηλιούπολης στο ΣτΕ.
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά. Οφείλει να μας πει γιατί δεν αξιοποίησε την νομική υπηρεσία του Δήμου. Επίσης οφείλει να πει αν η σύνταξη μιας προσφυγής στο ΣτΕ αποτελεί ένα κείμενο, το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο ίδιος, το δημοτικό Συμβούλιο και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου από τα πριν και όχι εκ των υστέρων. Ακόμη ο Δήμαρχος οφείλει να μας πει γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο γραφείο και τον συγκεκριμένο μεγαλοδικηγόρο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, της γνωστής οικογενείας, με τις γνωστές διασυνδέσεις…
Αξίζει ακόμη να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο εισέπραξε ξεχωριστή αμοιβή και από 65-70 φερόμενους ως ιδιοκτήτες έκτασης στον Υμηττό, στην Ηλιούπολη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως «δημόσια, δασική, αναδασωτέα και διακατεχόμενη», προκειμένου να υποστηρίξει τις προσφυγές τους στο ΣτΕ κατά του νέου Π.Δ.

Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού
Πρόσφατα, με αφορμή τα σχέδια για το ξεπούλημα και την δημιουργία ενός νέου πολεοδομικού συγκροτήματος στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της επέκτασης της Αττικής οδού, με την κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού , πάνω από τον την Καισαριανή, τον Βύρωνα , την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη καθώς και το ζήτημα της οδικής σύνδεσης Ελληνικού –αεροδρομίου Σπάτων μέσω σήραγγας στον Υμηττό.
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Ηλιούπολης, έφερε στις 24/1 το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με ομόφωνο Ψήφισμά, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου,* «… απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή της επέκτασης της Περιφερειακής Υμηττού με υπόγεια σήραγγα μέχρι το ύψος της Αργυρούπολης και από εκεί με υπόγεια διάνοιξη μέχρι την πλατεία Κύπρου Αργυρούπολης /Λεωφ. Βουλιαγμένης, με κόμβο στο σημείο αυτό και υπόγεια προέκταση μέχρι την παραλιακή Λεωφόρο στο ύψος του Ελληνικού. Ως τμήμα του έργου να προχωρήσει επίσης η διάνοιξη σήραγγας στον Υμηττό από το ύψος της Αργυρούπολης προς την περιοχή Κορωπίου για σύνδεση με το αεροδρόμιο και την Ανατολική Αττική…»
Στην απόφαση δεν υπάρχει καμία αναφορά για το αν ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι όλος υπόγειος, αν θα έχει κόμβους σύνδεσης με το οδικό δίκτυο των όμορων δήμων και σε ποια σημεία, από πού θα συνδέεται με τον άλλο αυτοκινητόδρομο με τη σήραγγα προς το αεροδρόμιο των Σπάτων, και το σημαντικότερο δεν αναφέρει αν θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και ο σημερινός δρόμος υπερτοπικής κυκλοφορίας μέσα από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.
Ακόμη, η Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης αγνοεί τους σημαντικούς αγώνες που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια τόσο στην Ηλιούπολη όσο και στους γύρω δήμους από πολλούς κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες, ενάντια στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό.

Κέντρο Υψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ) στον Υμηττό
Εξ’άλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, με ομόφωνη, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου* απόφασή του, «…απαιτεί την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή από την ΔΕΗ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης του ΚΥΤ από την Β’ Ζώνη του Υμηττού και την απόδοση του χώρου στους Δήμους Ηλιούπολης Αργυρούπολης για δημιουργία πρότυπου διαδημοτικού βιοκλιματικού πάρκου και βοτανικού κήπου…
Εναλλακτικά θα μπορούσε να συζητηθεί και η δημιουργία κλειστού τύπου ΚΥΤ υπογειοποιημένου, με τον υπόλοιπο χώρο να αποδίδεται στους δύο δήμους για την ανάπτυξη του διαδημοτικού Πάρκου».
Κατά τη γνώμη μας, ένα βιοκλιματικό πάρκο και ένας βοτανικός κήπος είναι μάλλον αδύνατο να συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με ένα, έστω και υπογειοποιημένο, κλειστού τύπου Κέντρο Υψηλής Τάσης. Άλλωστε, κάτι τέτοιο, δεν ήταν ποτέ άποψη της «Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης», που είχε την ευθύνη του συντονισμού του αγώνα τη περίοδο 2002-2004
Και κάτι άλλο: Τι ενέργειες έκανε μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Ηλιούπολης για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με την παράνομη λειτουργία του ΚΥΤ; Στην προσφυγή του Δήμου Ηλιούπολης κατά του νέου Π.Δ για τον Υμηττό, υπάρχει κάποια αναφορά σχετική με την δυνατότητα κατασκευής εγκαταστάσεων ενέργειας στην Β’ Ζώνη, νομιμοποιώντας έτσι το ΚΥΤ;

Επίλογος: Ο Υμηττός δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Ας μην επιτρέψουμε στα οργανωμένα συμφέροντα να τον κατασπαράξουν…

18.2.2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ -Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης
E.O.Σ- Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

*Υστερόγραφο: Οι Δημοτικές Παρατάξεις «Ηλίου-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» και «Χρώμα στην πόλη», διευκρινίζουν ότι δεν υπερψήφισαν την απόφαση για το ΚΥΤ και το Ψήφισμα για την Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, τα οποία, κατά συνέπεια, δεν είναι ομόφωνα, όπως αναφέρουν τα αντίστοιχα Δελτία Τύπου του Δήμου Ηλιούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου