Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών: Ημερίδα με θέμα « τουρισμός που δεν πληγώνει το περιβάλλον»

Ημερίδα με θέμα « τουρισμός που δεν πληγώνει το περιβάλλον»
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών στις 3:30 το μεσημέρι

Να και ένα ευχάριστο γεγονός. Η Ένωση Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Λίμνης - Ροβιών διοργανώνει ημερίδα που συνδέει τον "τουρισμό με το περιβάλλον".
Η χώρα μας αν έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό στην τουριστική "βιομηχανία", αυτό είναι η βιοποικιλότητα, το τοπίο, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις, τα παραδοσιακά αγροτικά της προϊόντα, η Μεσογειακή  υγιεινή διατροφή, η φιλοξενία, η δυνατότητα συνδυασμού βουνού και θάλασσας (από τον Όλυμπο μπορείς να βρεθείς σε μισή ώρα στις παραλίες της Κατερίνης). 
Υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στον τουρισμό. Ορισμένα απ΄ αυτά είναι, η εκπαίδευση των εμπλεκομένων και η συνεργασία με  τις τοπικές κοινωνίες, η καλύτερη προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού  με ιδία μέσα (δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από το επίσημο κράτος) και η αναζήτηση επισκεπτών/πελατών στο εξωτερικό.  
Η χώρα μας πλήττεται από μία πολυεπίπεδη κρίση, η επίσημη ανεργία αγγίζει το 30% και η μείωση των εισοδημάτων ξεπερνάει το 40%, το κοινωνικό κράτος αδυνατεί να προσφέρει την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών που έχουν οι πολίτες. Όλα αυτά, και όχι μόνο αυτά, δημιουργούν ένα καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον, που αποθαρρύνει ακόμα και εκείνους που δεν έχουν πληγεί με τόση αγριότητα από την κρίση, να ταξιδεύουν και να χρησιμοποιούν τουριστικές υπηρεσίες.
Όσοι από τους Έλληνες διαθέτουν  ένα μικρό περίσσευμα για τον τουρισμό, δεν μπορούν  από μόνοι τους να συντηρήσουν  τις τουριστικές υπηρεσίες, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να τις αναπτύξουν. Οι θέσεις και προτάσεις των ΦτΦ για τον ελληνικό τουρισμό έχουν κατατεθεί στην ημερίδα με τον ίδιο τίτλο "Τουρισμός που δεν πληγώνει" που διοργανώσαμε στην Αθήνα  (6-9 Μαρτίου 2013).  [ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ]
Με αφορμή την ημερίδα στις Ροβιές το μόνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε σήμερα, είναι ότι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μικρές μονάδες, θα πρέπει να βελτιώσουν, να αναπτύξουν και να διαφοροποιήσουν  τις υπηρεσίες τους από εκείνες του μαζικού τουρισμού. Να ανοιχθούν στα "πέλαγα" του εξωτερικού για αναζήτηση επισκεπτών/ πελατών,  να "εκπαιδεύσουν", να εντάξουν και να κάνουν συμμέτοχους τις τοπικές κοινωνίες στα επιχειρηματικά τους σχέδια. 
Το τελευταίο, δηλαδή η εκπαίδευση, η ένταξη, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη βελτίωση, διαφοροποίηση και ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή Λίμνες - Ροβιές, φαίνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί από την Ένωση Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και ελπιδοφόρο.
Οι ΦτΦ προβάλλουν την ημερίδα και θα ενισχύσουν κάθε έντιμη επιχειρηματική προσπάθεια συνδυάζει τον ποιοτικό τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. 
------------------------------------
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΛΙΜΝΗΣ-ΡΟΒΙΩΝ

Ημερίδα με θέμα « τουρισμός που δεν πληγώνει το περιβάλλον»
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών στις 3:30 το μεσημέρι.

Πρόγραμμα

15:30 Προσέλευση-παρουσίαση της ημερίδας

16:00 Η σημασία των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στην ανάπτυξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – η περίπτωση του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες.
Ομιλητής: Λεωνίδας Κόλλας, Γενικός Γραμματέας, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

16:15 Οικολογικά σήματα ποιότητας: Εργαλεία προώθησης του τουριστικού προϊόντος ή κάτι παραπάνω; Η περίπτωση του προγράμματος Green Key.
Ομιλητής: Σεραφείμ Χατζησκάκης, Υπεύθυνος Συντονισμού Προγράμματος Green Key, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

16:30 Προώθηση του Αειφόρου και Εναλλακτικού Τουρισμού στην Σκανδιναβία.
Ομιλητής: Λεωνίδας Μπαμπάνης Γενικός Διευθυντής εταιρίας North Events

17:00 Ο Ορνιθοτουρισμός και οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη της περιοχής.
Ομιλήτρια: Ρούλα Τρίγκου Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρηση,ς
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


17:30 Θαλάσσιες Οικοπεριηγήσεις
Κίμων Παπαδημητριου Δρ Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός,
Κυβερνήτη Σκάφους, Εκπαιδευτή Αυτόνομης Κατάδυσης, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστική Οικολογίας.

18:00 Θέμα του η αληθινή Ελλάδα. Και η τουριστική. Και η άλλη…
Αντώνης Ιορδάνογλου επαγγελματίας ταξιδιώτης, δημοσιογράφος, φωτογράφος και χαρτογράφος, συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών

18:30 Ποδηλατικός Τουρισμός στην Εύβοια: διεκδικώντας μερίδιο σε μια μεγάλη κι ανερχόμενη αγορά
Γιώργος Φαρφαλάς υπεύθυνος Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo

19:00 Παρουσίαση τοπικών παραδειγμάτων και καλών πρακτικών

20:00 Κλείσιμο ημερίδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου