Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Naturefriends Internatonal: Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP) & οι δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον


Γράμμα από τις Βρυξέλλες

Αγαπητοί Φίλοι της Φύσης,

Αν νομίζετε πως η οικονομία είναι πιο σημαντική από το περιβάλλον, προσπαθήστε να μετρήσετε τα χρήματά σας κρατώντας την αναπνοή σας” δήλωσε ο περιβαλλοντικός επίτροπος Potočnik σε μια πρόσφατη ομιλία του.

Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη, οι πολιτικοί και οι “Ευρωκράτες” προσπαθούν να “λύσουν” το πρόβλημα με τρόπους που διακινδυνεύουν τόσο την ευημερία των ανθρώπων όσο και του πλανήτη. Όπως ήδη θα γνωρίζετε η ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την Υπερατλαντική συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership -TTIP), η οποία στοχεύει στην απομάκρυνση των εμποδίων στο εμπόριο αλλά και τις επενδύσεις ανάμεσα στους δυο εμπορικούς κολοσσούς και επομένως καθώς υποστηρίζουν θ' αυξήσει το εμπόριο αλλά και τις θέσεις εργασίας. Αν αναρωτιέστε γιατί οι Φίλοι της Φύσης θα έπρεπε να ασχολούνται με τέτοια θέματα, η απάντηση είναι πιο ανησυχητική απ' όσο πιστεύετε:

Εν ολίγοις, η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ευρώπη είναι πιο αυστηρή από αυτή των ΗΠΑ και στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η εναρμόνιση των κανονισμών και στους δυο εταίρους, γεγονός που θα οδηγήσει  την Ευρωπαϊκή κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία σε κίνδυνο. Η  TTIP είναι επομένως αιτία μεγάλης ανησυχίας, καθώς προφανώς θα κληθούμε ν' αντιμετωπίσουμε “μια κούρσα προς τα κάτω” σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος καθώς θα κινδυνεύσουν οι μηχανισμοί που προστατεύουν τόσο τους πολίτες όσο και το περιβάλλον. Επιπλέον, η δημιουργία  εκατομμυρίων θέσεων εργασίας θεωρείται ιδιαίτερα αισιόδοξη και μη ρεαλιστική βάση αρκετών ανεξάρτητων μελετών. Επίσης, οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις αποτελούν κίνδυνο για την υπάρχουσα δημοκρατία, καθώς αναζητούν την εδραίωση μηχανισμών που θα επιτρέπουν σε ιδιώτες να προσφεύγουν δικαστικά εναντίον κυβερνήσεων και κρατών ενάντια σε νομοθεσίες που αυτές έχουν υιοθετήσει για την προστασία των πολιτών. Πιθανότατα να θυμάστε την περίπτωση  Vattenfall, μια σουηδική  εταιρεία ενέργειας που προσέφυγε ενάντια της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφασή της να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια!

Μαζί με τους  Green 10, οι NFI παρακολουθούν αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα δράσουν για ν' απορρίψουν τη συμφωνία εάν κριθεί απαραίτητο. Στην πραγματικότητα αυτή η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ένας από τους τομείς που μαζί με την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη για τους οποίους οι Green 10 αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού.

Μιλώντας για το δίκτυο των Green 10, τους τελευταίους έξι μήνες οι  NFI προήδρευσαν του συνασπισμού των δέκα κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων με δράση στις Βρυξέλλες. Είναι χαρά μου να σας ενημερώσω πως οι  NFI ολοκλήρωσαν μ' επιτυχία το δύσκολο αυτό έργο.

Ένα από αποτελέσματα της δουλειάς των  Green10 είναι το μανιφέστο για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, το οποίο ουσιαστικά περιλαμβάνει μια λίστα με “10 περιβαλλοντικές απαιτήσεις” από τη νέα Ευρωβουλή. Όπως και με το κείμενο θέσεων του διοικητικού συμβουλίου των NFI (Νaturefriends call on the future European Parliament) είναι κάτι που ξεπερνά την απλή περιβαλλοντική πολιτική γι' αυτό και σας ζητώ να το αποστείλετε στους υποψηφίους της χώρας σας  για τις ευρωεκλογές της 22-25 Μαΐου και να τους ζητήσετε να υποστηρίξουν τις δέκα αυτές θέσεις, ώστε να οδηγηθεί η Ευρώπη σ' ένα βιώσιμο δρόμο. Παρακαλώ να μην ξεχνάτε πως ότι αποφασίζεται στην Ευρώπη επηρεάζει τις καθημερινές μας ζωές, τόσο τις δικές μας όσο και των επόμενων γενεών. Όσο σας γράφω αυτά τα λίγα λόγια δεν υπάρχει κανένα σημάδι χιονιού, όμως μπορεί να έχετε εσείς καθώς θα διαβάζετε το κείμενο αυτό...σας εύχομαι ευτυχισμένα και φιλικά προς το περιβάλλον Χριστούγεννα.

Με τις θερμότερες ευχές μου από τις Βρυξέλλες

Seda Orhan-Defranceschi

[Μετάφραση Χριστιάνα Βλαχάκη – Γραμματεία και Επικοινωνία των ΦτΦ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου